"יניב בן סימון הוא אישיות מאוד בכירה בעולם הפשע", מסביר עו"ד שמשון וייס, סנגורו של יצחק אברג'יל, הסנגוריה הציבורית. "במשך תקופה מאוד ארוכה הוא חי בדרום אפריקה. הוא לא ברח אלא בשנת 2006 יצא באישור מהארץ אחרי שסיים לרצות עונש מאסר. מאז תחילת הקריירה העבריינית שלו הוא חי שם". היום נעצר בן סימון עם שבעה נוספים בפשיטה משטרתית על ביתו שביוהנסבורג.

על פי עו"ד וייס, ההיכרות בין יניב בן סימון ליצחק אברג'יל התחילה עוד בשנת 2002, כשהאחרון הגיע לדרום אפריקה על מנת לבצע הליך רפואי באוזניו. חודשים אחדים אחרי המפגש בין השניים, חזר בן סימון לישראל והפך לעבריין מוכר בזכות עצמו: "הוא לא היה מוגדר כחייל של יצחק אברג'יל, ממש לא פקוד שלו. נרקמו בין השניים יחסי חברות. הם היו ממש חברים קרובים".

הסכסוך עם רוזנשטיין והפיגוע ביהודה הלוי

כשנה לאחר שחזר לישראל הרעיד את רחוב יהודה הלוי בתל אביב פיצוץ אדיר שגרם למותם של 3 אזרחים - נפתלי מגד, רחמים צרויה ומשה מזרחי ז"ל - ולעשרות פצועים. מדובר היה בפיגוע פלילי גדול ממדים, כזה שגם במשטרה ובמערכת אכיפת החוק היווה חציית קו אדום – זאת הייתה נקודת מפנה בטיפול בארגוני הפשיעה. בחקירתו הפנה עד המדינה בפרשה 512 אצבע מאשימה לעברו של יניב בן סימון.

האזינו להקלטות ממשפטו של אברג'יל (צילום: פלאש 90, קובי גדעון, יוסי זליגר, חדשות)
צילום: פלאש 90, קובי גדעון, יוסי זליגר, חדשות

לדברי עד המדינה, בן סימון אחראי לפיגוע הקשה. על פי עדותו, בן סימון והעבריין זאב רוזנשטיין היו מסוכסכים והראשון פנה למכר משותף של השניים וביקש שיביא את האחרון על מנת לעשות לו "כיפה אדומה". החבר המשותף של השניים עדכן את רוזנשטיין במזימה שנרקמה נגדו וליניב בן סימון לא נותר אלא להצטרף לקואליציה של יצחק אברג'יל, שהיה בעצמו מסוכסך עם העבריין הבכיר. שיאו של הסכסוך היה הטמנת מטען חבלה רב עוצמה בצ'יינג' ביהודה הלוי. רונזשטיין עצמו נפצע קל באירוע שאחריו עולם הפשע לא נראה אותו דבר.

"בן סימון בנה אימפריה כלכלית", אומר גורם המעורה בפרטים. "אימפריה שכוללת פשע בכל תחום – בארץ ובחו"ל. אם זה הלבנת כספים, סמים, הימורים – כל מה שיכול להניב כסף בעולם הפשע הוא שם".

"המעצר בדרום אפריקה בוצע בשיתוף גורמים בין-לאומיים", מסביר וייס. "הוא היה מתוכנן אבל תהליך הסגרתו לישראל עשוי להיות ארוך מאוד. בדרום אפריקה אין הסכם הסגרה עם ישראל והם גם לא שמחים לעשות את זה. בן סימון כבר נעצר בעבר בדרום אפריקה והייתה כוונה להסגיר אותו, אבל השופטת הבינה שבישראל עדים מקבלים טובות הנאה תרומת עדותם – וסירבה לחתום".    

גורם המקורב לחקירה מסכם: "יניב בן סימון עדיין חי את עולם הפשע והוא בקשר עם עבריינים בכירים מאוד בישראל, הכי בכירים".

15 כלי נשק ואופנועים גנובים

העבריין יניב בן סימון נעצר הבוקר בפשיטה של כוחות מיוחדים של משטרת דרום אפריקה. דרום אפריקה הודיעה כי העבריין נעצר בחשד לקשירת קשר לרצח ולניסיון רצח. לאחר חזרה קצרה לארץ, בן סימון ברח ב-2015 בשל מעורבותו בפרשייה 512 נגד אדריכלי הפשע המאורגן בישראל.

לדברי המשטרה, כוחות מיוחדים פשטו על ביתו של בן סימון, שנמצא בבריחה ומתגורר בפרבר של יוהנסבורג, ועצרו אותו ושבעה ישראלים נוספים "במסגרת פעילות חובקת עולם". עוד נמסר כי "בביתו של החשוד בוצע חיפוש ונתפסו כ-15 כלי נשק ואופנועים גנובים". הוא יובא לחקירה לרשויות המדינה.

המתחם שבו נעצר העבריין יניב בן סימון
המתחם שבו נעצר בן סימון בדרום אפריקה
נעצר בדרום אפריקה עבריין נמלט המשתייך לארגון פשיעה (צילום: דוברות המשטרה)
נעצר בדרום אפריקה עבריין נמלט המשתייך לארגון פשיעה | צילום: דוברות המשטרה

במסגרת פרשיית 512 נדרש בן סימון לחקירה בחשד לניסיון רצח, אך לא שב ארצה. לאחרונה הוציאה נגדו המשטרה צו מעצר בין-לאומי באמצעות האינטרפול ואמש, בפשיטה של המשטרה המקומית בדרום אפריקה בסיוע נציג משטרת ישראל, הוא נעצר בפרבר יוקרתי. בן סימון נמצא במעצר ביחידה המיוחדת של משטרת דרום אפריקה וככל הנראה יתנגד להליך ההסגרה נגדו.

במסגרת בקשת ההסגרה שהגישה המחלקה הבין-לאומית של משרד המשפטים, העבירות שמיוחסות לבן סימון הן קשירת קשר לפשע במסגרת ארגון פשיעה, ניסיון לרצח במסגרת ארגון פשיעה וחבלה בכוונה מחמירה במסגרת ארגון פשיעה.

עו"ד שחר חצרוני ממשרד נוי-סננס-שפרלינג-חצרוני שמיי
עו"ד שחר חצרוני

עו"ד שחר חצרוני, שמייצג את יניב בן סימון, מסר בתגובה: "יניב לא נמלט מהארץ ב-2015 וחבל מאוד שמשטרת ישראל מטעה את התקשורת. כפי שידוע למשטרה, הוא יצא מהארץ עם דרכונו שלו כבר לפני כעשור והיה זה אף בידיעת ובהסכמת הפרקליטות אשר הסכימה לביטול עיכוב יציאה מהארץ אשר עמד כנגדו מתיק ישן. מאז שיצא מהארץ הוא לא היה מעורב ולא נחשד בביצועה של עבירה, קלה כחמורה. אנחנו מאמינים שמיד עם סיום ההליך בדרום אפריקה הוא ישוחרר בלא כלום".