מקרי האלימות האחרונים בכביש הוכיחו שהתופעה המסוכנת הזו מסתיימת לא פעם באסון. ברקע הדרישות להחמרת ענישה, והסערות כאשר האישום או ההרשעה לא כוללים עבירת רצח, עשינו סדר - אילו מקרים יובילו להרשעה ברצח? ומהם ההבדלים בין עבירות ההמתה השונות?
הרפורמה בעבירות המתה יצאה לדרך ב-2019 - ומאז כבר אין רק "רצח" ו"הריגה", אלא מדרג רחב יותר של עבירות. עו"ד אריאל עטרי מסביר: "בעקבות הרפורמה העבירות החדשות הן - רצח בנסיבות מחמירות, רצח, המתה בנסיבות של אחריות מופחתת והמתה בקלות דעת".
"בעבר, גרימת מוות באדישות, באה בגדר הריגה. בעקבות הרפורמה - המתה באדישות היא רצח יחד עם המתה בכוונה. ברפורמה נקבעה עבירת רצח בסיסית שכוללת מקרי המתה בכוונה או באדישות, שהעונש בצדה הוא מאסר עולם כעונש מרבי. אדישות היא חוסר אכפתיות של הנאשם לשאלה אם הקרבן יחיה או ימות", הוא מוסיף.
במילים אחרות, אם נניח אדם ירה באדם אחר, ללא תכנון מוקדם וללא כוונה לגרום למותו, עדיין אפשר לומר שהוא היה "אדיש" לתוצאה ולהרשיע אותו ברצח. זהו מקרה די דומה להכרעת הדין שפורסמה אתמול ועוררה כעס. במסגרת הכרעת הדין הזו זוכה מעבירת רצח תושב חולון שירה באדם במהלך קטטה על חניה, וגרם למותו. המקרה עצמו אירע לפני הרפורמה בעבירות המתה ולכן החלוקה הזו לא הייתה רלוונטית. ייתכן שמקרה דומה שהיה קורה היום היה מוביל להרשעה ברצח.
ועדיין, הרפורמה מבדילה בין רצח לאחר תכנון, למשל, לבין המקרה שתיארנו. "ברפורמה חוקקה עבירה חדשה של רצח בנסיבות מחמירות – במקרים החמורים ביותר של המתת אדם", מציין עו"ד עטרי. "ביניהם, רצח לאחר תכנון או שקילה, 'רצח על כבוד המשפחה', רצח שהוא מעשה טרור, רצח חסר ישע, רצח קטין על ידי האחראי עליו, רצח של בן זוג שקדם לו התעללות גופנית או נפשית בקורבן, או רצח אדם תוך גרימת סיכון לחייו של אדם אחר זולת הקורבן. במקרים כאלה העונש שיוטל על הנאשם הוא מאסר עולם כעונש חובה". לסעיף הזה ככל הנראה רוב המקרים של אלימות בכביש לא יתאימו.
בחקירת הרצח של יורי וולקוב ז"ל בחולון התעוררה סערה אחרת כאשר בשלב מסוים הודיעה המשטרה כי החשד בעניינו הוא "המתה בקלות דעת". זמן קצר לאחר מכן המשטרה הבהירה כי החשד הוא רצח. העבירה של המתה בקלות דעת היא עבירה חדשה שנכנסה במסגרת הרפורמה. "יש גם עבירה חדשה של המתה בקלות דעת – כאשר הנאשם נוטל סיכון בלתי סביר שמתממש, אך מקווה שהתוצאה הקטלנית לא תתרחש (למשל בנהיגה מסוכנת, משחקים בנשק, בניה רשלנית). העונש המירבי לעבירה זו הוא 12 שנות מאסר", מסביר עו"ד עטרי.
"בעקבות הרפורמה - אלימות אחרת על הכביש תסווג, ככלל, כעבירת הרצח ה'רגילה'", הוא מדגיש. כלומר, אלימות בכביש שתסתיים במוות של הקורבן עשויה במקרים רבים להסתיים בהרשעה ברצח - כלומר לא רצח בנסיבות מחמירות ולא המתה בקלות דעת.
עם זאת, יתכנו מקרים גבוליים שבהם יהיה קשה יותר להכריע, והגבול בין "אדישות" לבין "קלות דעת" לא יהיה מספיק ברור. ההכרעה תשתנה בהתאם לנסיבות - אמצעי התקיפה, אופן השימוש בו ונסיבות אחרות של האירוע עשויים להעיד על כוונת הנאשם ולעזור להבין מה הייתה כוונתו.