יממה בלבד לאחר הדיון המיוחד שהתקיים בכנסת על פרשת "הסרסור בסוהרות", הפרקליטות הודיעה הערב (חמישי) לבית משפט השלום בראשון לציון שהיא אינה מתנגדת להסרת צו איסור הפרסום על הפרשה - בעקבות עמדת המשטרה כי הסרת הצו לא תפגע בהמשך החקירה.

פרשת הסרסור בסוהרות – סיקור N12:

הפרשה, שנחקרת ביחידה הארצית לחקירות סוהרים (יאח"ס) במשטרה, נפתחה מחדש בסוף השנה שעברה בעקבות חשד שקציני שב"ס היו מעורבים בסרסור חיילות ששירתו כסוהרות בכלא גלבוע - לאסיר הביטחוני מחמוד עטאללה.

מחמוד עטאללה
מחמוד עטאללה

בעבר, התנגדה הפרקליטות לבקשות הקודמות להסרת צו איסור הפרסום, אך בעקבות השינוי בעמדת המשטרה - הוחלט לאפשר את פרסום פרטים מהפרשה, למעט כל פרט שעשוי להוביל לזיהוי המתלוננות.

אתמול, בעקבות הגילויים החדשים בפרשה, ועדת המשנה לענייני מודיעין של ועדת החוץ והביטחון התכנסה לדון בנושא. חלק מחברי הכנסת זעמו על כך שהדיון מתנהל כאילו מדובר בסוגיית הטרדות מיניות "שגרתית". חה"כ איתמר בן גביר אמר: "זה נשמע כאילו דיון רגיל על הטרדות מיניות, מדובר במחבלים! סרסרו בבנות שלנו! אני לא מבין". חה"כ נעמה לזימי הוסיפה: "מפקדים נתנו נערות כמנחה, זה מטורף. אי אפשר שלא לדבר על זה".

חה"כ אורית סטרוק אמרה בדיון: "האירוע הקשה של מסירת סוהרת לידיו המגואלות בדם של המחבל בכלא הוא קצה קרחון.  העדויות של החיילות מראות שהמחבלים שולטים בסוהרים. הכלא - קייטנת פינוקים. כל מה שקורה שם כל יום וכל שעה - זה נורא ואיום". סטרוק המשיכה: "שוחחתי עם בכירים בשב"ס, אוף רקורד, מה שהראתה לנו זה פרזנטציה ויש את מה קורה מאחורי הקלעים. הסוהרים אומרים בדוח שהם לא שולטים במה שקורה בכלא, מדינה בתוך מדינה".

פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע (צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90)
דיון בכנסת על פרשת הסרסור בסוהרות בכלא גלבוע | צילום: Yonatan Sindel Flash 90, פלאש 90

נציגת הפרקליטות אילנה ירושלמי, פרקליטת מחוז צפון, הבהירה לחברי הכנסת כי הפרשה עדיין נחקרת ולא מטאטאים את הנושא מתחת לשולחן. "נוצר הרושם כאילו גורמי החקירה גוררים רגליים, ולא כך", אמרה ירושלמי. "לא בסיבוב הראשון ולא בשני. פרקליט מדינה, באישור המשנה, מורים לפתוח חקירה מחדש לאחר שמיעת עדותו של מפקד כלא גלבוע. הופכים כל אבן כדי להגיע לפרשה מאוד מטרידה".

יו"ר ועדת החוץ והביטחון רם בן ברק סיכם: "זה אירוע מאוד קשה אבל לא מעיד בהכרח על תרבות ארגונית לקויה. עניין האסירים הביטחוניים והתנאים שלהם זו שאלה ששווה דיון נפרד, צריך לבחון את הסוגיה הזו. האירוע מורכב, זה עניין של 10-15 השנים האחרונות. התפתחה נורמה של איך מחזיקים אסירים ביטחוניים, צריך לתקן את הטעון תיקון. זה לא בסדר שיעשו כבשלהם בבתי הכלא. נוודא שהוועדה שהמליצה את ההמלצות, שגם צה"ל וגם בתי הסוהר מיישמים אותם. החקירה הפלילית חייבת להימשך וצריך להעניש את מי שאשם במחדל".

ביקור רה"מ יאיר לפיד בשירות בתי הסוהר (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
ביקור רה"מ יאיר לפיד בשירות בתי הסוהר | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

במקביל לדיון, סייר ראש הממשלה יאיר לפיד בכלא עופר לאסירים ביטחוניים, והבהיר כי "לא נעמוד מנגד על החשש שסוהרת חובה במדינת ישראל נאנסה, או הוטרדה בידי מחבלים". מלבד לפיד, השתתפו בביקור השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, סגן השר יואב סגלוביץ, יו"ר הוועדה לביטחון פנים חה"כ מירב בן ארי ונציבת שירות בתי הסוהר רב-גונדר קטי פרי. במהלך הסיור נודע כי פתיחת "הקו החם" לסיוע לסוהרות החובה יוקדם לעוד שבועיים, לבקשת לפיד.