בלעדי: לאחר שבמשך עשרות שנים מסעירה פרשת ילדי תימן את מדינת ישראל, כעת לראשונה נפתח קבר של תינוק שמשפחתו טענה שנחטף ולוקחת בדיקת די.אן.איי שגם הצליחה למצוא את הפרופיל הגנטי - והכול מול המצלמות של "חדשות סוף השבוע". כתבתנו ליוותה את משפחת מלמד מההתחלה המהוססת ועד לתוצאות המפתיעות שנחשפו.

במשך שנים משפחת מלמד התייסרה עם סימני השאלה: חי או מת? נחטף או לא? השבוע היא באה לקבל תשובות, מבלי להתיימר לפתור את הפרשה הכואבת והטעונה כל כך של ילדי תימן, אלא רק רוצה לסגור את הסיפור המשפחתי העצוב. לדעת מה קרה ליוסי, האח של רותי, הדוד של איילת.

פרשת ילדי תימן: קברו של יוסי מלמד נפתח (צילום: חדשות 12)
משפחת מלמד התייסרה עם סימני השאלה | צילום: חדשות 12

אין הרבה תמונות ליוסי, בכל זאת עברו 7 עשורים מאז שנולד, אבל התעלומה סביבו היא דווקא רבה. "זה שני ההורים שלי פה, אולי שנתיים אחרי שעלו ארצה", אומרת רותי שרעבי מלמד. "אימא שלו, שולמית, הייתה בת 12 כשהתחתנו. שלום היה בן 17".

חמש שנים אחרי שעלו מתימן פרצה מלחמת העצמאות. שלום נהרג בקרב על הדרך לירושלים ונקבר בקבר ארעי בחולדה. בבית נשארה שולמית עם שני יתומים. "אבא שלי נפל ב-6 באפריל 48, ובדצמבר 48' אחי הרגיש לא טוב. לקחו אותו לבית חולים בהדסה תל אביב, אשפזה אותו שם", ממשיכה רותי. "הרבה זמן היא לא הייתה שם, אמרו לה שהיא צריכה ללכת".

פרשת ילדי תימן: קברו של יוסי מלמד נפתח (צילום: חדשות 12)
קברו של יוסי מלמד נפתח | צילום: חדשות 12

שולמית היום בת 91, סובלת מדמנציה, כבר לא מבינה את ההמולה סביבה. לפני כמה שנים עוד ישבה מול המצלמות לספר מה קרה באותו היום ששינה את חייה. איך בערב עוד חיבקה את בנה החולה, ולמוחרת כששבה - נעלם.

"אני כאן בשביל השליחות של אימא שלי, בטוחה שהייתה רוצה שאעשה את זה"

"אני נולדתי לתוך הסיפור שיש לי אח, וחטפו אותו לאימא", מספרת ורד דריהם, אחותו של יוסף ז"ל. "מאז שאני זוכרת את עצמי אני זוכרת את הסיפור הזה, שיוסי בחיים. אבל לא יודעים איפה. אני כאן בשביל השליחות של אימא שלי. בטוח שאם היא הייתה צלולה, היא הייתה רוצה שאני אעשה את זה".

איזה יום זה עבורכם פתיחת הקבר?

רותי שרעבי מלמד: "אני לא יכולה להגיד לך שחוויתי פעם אירוע במצב של היום. לא הלידות שלי ולא הנישואים. אני מקווה שנצא היום עם איזה משהו שקצת יבהיר לנו את התמונה. קצת".

בשלב הזה, ולפי כללי הפרוטוקול, כולם מורחקים מאזור הקבר שנפתח. שעות ארוכות, בחום של חודש יולי, צפו במתח באירוע הנדיר. בנות משפחת מלמד מסרבות לקלוט שהרגע הזה הגיע, כי הספק הרי בן-בית אצלן.

פרשת ילדי תימן: קברו של יוסי מלמד נפתח (צילום: חדשות 12)
הבדיקה של רותי | צילום: חדשות 12

כשבאו לאלמנה הצעירה אחרי המלחמה ושאלו אותה היכן לקבור את בעלה שהיה טמון עד אז בקבר זמני, לשולמית לא היה ספק. זה אומנם רחוק מהבית ברחובות, אבל היה לה ברור שהוא צריך להיקבר בנחלת יצחק, ליד יוסף, למרות חוסר הוודאות.

בניגוד לתחזיות, המומחים דווקא מצאו שרידים בקבר והעבירו אותם למכון לרפואה משפטית באבו כביר. כמה שבועות אחר-כך יצאה בשורה - המעבדה הביולוגית במכון הצליחה באופן תקדימי לקבוע פרופיל גנטי מלא.

פרשת ילדי תימן: קברו של יוסי מלמד נפתח (צילום: חדשות 12)
יוסי מלמד ז"ל עם משפחתו | צילום: חדשות 12

רק כשנחתמה חוות הדעת מאבו כביר הסכימו לעבור לשלב הבא, בדיקה של רותי ושל אימא. הביאו מומחה פורנזי גם מטעמם, שעל הכול יהיה דאבל-צ'ק, שהרי האמון ברשויות כבר מזמן נפגע. כשהוא מסיים, הוא עובר לבית של שולמית, כמה רחובות משם.

חוות הדעת קבעה: "יוסף מלמד מתאים להיות אחיה של רות ובנה של שולמית"

כשלושה שבועות מורטי עצבים חלפו מהבדיקה ועד לרגע הזה השבוע. יותר מ-70 שנה שחיכו לתשובה. "בבחינת הפרופילים הגנטיים של הנבדקים עולה כי המנוח ששרידי עצמותיו הוצאו מקבר הנושא את שמו של יוסף מלמד, מתאים להיות אחיה של גברת רות שרעבי. ההסתברות היא של 97.8%", היא מקריאה.

"ובאשר לאימא, המומחים שלנו קבעו את אותה קביעה כי המנוח מתאים להיות בנה של שולמית בן חזקיה. ההסתברות לאימהות היא 99.99%", הוסיפו בחוות הדעת.

"הסרת הספק זה דבר מאוד חשוב. אבל למה בעצם המדינה גרמה לסבל הגדול של אימא שלי?", מסכמת רותי בכאב. "כי אם היו נותנים לה לקבור אותו היא הייתה יודעת שזה הוא. ואז גרמו לא רק לצער אז, במשך כל השנים". איילת שרעבי, אחיינתו של יוסף מלמד ז"ל, מצטרפת: "אנחנו עוד לא בכינו, אבל היום בערב אנחנו נבכה. היום אנחנו נבין שיוסי מת".

_OBJ

"משרד הבריאות והמכון הלאומי לרפואה משפטית ימשיכו לעמוד לצד המשפחות ולעשות את כל המאמצים בכלים המקצועיים העומדים לרשותם במטרה לשפוך אור בדבר גורל יקיריהן ולנסות להקל על לכאבם", נמסר בהודעה - בעקבות הפרסום בחדשות 12.

ד"ר נורית בובליל, מנהלת המעבדה במכון לרפואה משפטית, מסרה: "בזכות הטכנולוגיות והניסיון העומדים כיום לרשות המעבדה במכון הלאומי לרפואה משפטית הצלחנו להתמודד עם דגימות D.N.A ברמת שימור נמוכה ובכמויות קטנות ולמצוא התאמה מלאה בין הפרופיל הגנטי של המנוח יוסף מלמד ז"ל לבין הפרופיל הגנטי של בני משפחתו".

עו"ד מאיר ברודר, יועץ משפטי במשרד הבריאות, פרויקטור לפתיחת קברי ילדי תימן, המזרח והבלקן: "אנו שותפים היום לאירוע היסטורי בפרשה כאובה המלווה מזה שנים רבות את החברה הישראלית. בזכות עבודה מאומצת של כלל הגורמים במשרד הבריאות והמכון לרפואה משפטית בתיאום עם משפחתו של יוסף מלמד הצלחנו, לראשונה, להגיע לתוצאה שאני מאמין שתיתן סיום לסיפור הכואב רב השנים שחווה המשפחה".