מכת מדינה: החשיפה לרשתות החברתיות בגיל מוקדם והשימוש היום-יומי והבלתי מבוקר בהן - מעלה פעם אחר פעם את אחוז הילדים שחוו בריונות, התעללות או פגיעה ברשת. מדוח שהגיע היום (שני) לידי N12 עולה כי בשנה החולפת התקבלו לא פחות מ-11,771 דיווחים על פגיעות בילדים ברשתות החברתיות. רוב הנפגעים בני 12 עד 14, וכשני שליש - נערות.
מהנתונים שנאספו מתוך מוקד 105 של המטה הלאומי להגנה על ילדים עולה כי הסיבה המובילה לפנייה למוקד הייתה עבירות מין ברשת ולאחר מכן הפצת תמונות וסרטונים מביכים, חרם, בריונות, הצקות והטרדות שאינן מיניות. הזירות המרכזיות שבהן התרחשו הפגיעות כלפי הילדים הן ווטסאפ ואינסטגרם.
כמות הפניות הגדולה ביותר של ילדים שנפגעו ברשת הגיעה מהעיר ירושלים - עם קרוב ל-400 פניות בשנת 2021. העיר השנייה בדירוג השלילי היא ראשון לציון, ואחריה תל אביב, פתח-תקווה, חולון וחיפה. הנתונים מתייחסים למספר הפניות למוקד המשטרתי למניעת אלימות ברשת כלפי ילדים, כך שהם מעידים על רמת הדיווח והמודעות ולא רק על שכיחות המקרים.
במוקד המשטרתי נאספו גם נתונים לגבי מקום מגוריהם של הפוגעים - וגם כאן ירושלים במקום הראשון והמפוקפק עם 87 חשודים, אחריה העיר תל-אביב עם 84 - ובהמשך: באר-שבע, ראשון-לציון, חולון, פתח-תקווה ונתניה. ברוב המקרים, הפגיעה דווחה למוקד ע"י אחד ההורים (35 אחוזים מהמדווחים), וכשליש מהפניות נעשו על ידי הילדים הנפגעים בעצמם. ב-13 אחוז מהמקרים מי שדיווחו היו העדים לפגיעה. בתוך כך, רק 7% מהפניות התקבלו ממורים ואנשי חינוך.
הרשתות החברתיות המסוכנות ביותר
הרשת המסוכנת ביותר עבור הילדים היא ווטסאפ - עם נפגע 1 מתוך 5 משתמשים. נתון דומה של דיווחים התקבל גם על אינסטגרם. לעומת זאת, רק 8% ממשתמשי הרשת החברתית הסינית "טיקטוק" דיווחו שעברו פגיעה. סקר של איגוד האינטרנט הישראלי מצא כי 70% מבני הנוער מעידים כי הוריהם לא שוחחו עמם כלל או לעיתים רחוקות בלבד על שימוש בטוח וסכנות ברשת.
הנתונים מבוססים על מדגם מייצג של אלף בני נוער והורים והם נאספו על ידי מכון "מאגר מוחות". עוד עולה מהסקר כי 73% מההורים בודקים את הסמארטפון של ילידהם ללא ידיעתם ויותר מרבע מההורים עושים זאת לעיתים קרובות. 45% מבני הנוער העידו שהעלו לרשת תוכן שהם מתחרטים עליו והאיום המרכזי ברשת ממנו מוטרדים הורים ובני נוער כאחד הוא פגיעות מיניות.
הקיץ מוסיף לבני הנוער שעתיים מול המסך בכל יום
סקר נוסף מצא כי הורים וילדים כאחד מצהירים שזמן המסכים בקיץ יעלה בעשרות אחוזים ויהפוך לעיסוק מרכזי. על פי מומחי איגוד האינטרנט הישראלי, בקרת הורים חשובה ביותר בגילאים הצעירים וחשיבות הבקרה הולכת ופוחתת ככל שמתבגרים בני הנוער. על פי איגוד האינטרנט: "בקרת הורים וסינון תכנים לעולם לא יחליפו שיח ישיר וליווי הילדים והמתבגרים על מה שמתרחש ברשת".
"פגיעות בקטינים במרחב הווירטואלי הפכו למכת מדינה ויש לגבש תכנית לאומית לטיפול בתופעה", נמסר מהמועצה לשלום הילד. "הנתונים המדאיגים מעידים על כך שרשת ההגנה על ילדים במרחב הווירטואלי עודנה מחוררת וקיימות בה סכנות משמעותיות עבורם".
עוד הם הדגישו כי "על מנת להגן על ילדים ברשת, יש לגבש תכנית לאומית שתכלול פעולות מניעה, חינוך והסברה שיכללו בין היתר העלאת מודעות לחשיבות הדיווח, מתן כלים להורים ואנשי חינוך לזיהוי מצבי סיכון אצל ילדים, התאמת מענים מותאמי גיל ושפה, מתן מידע על מוקדי הסיוע וכלים להתמודדות עם אתגרי הרשת. כל זאת, לצד אכיפה נחושה, יצירתית ויזומה של גורמי אכיפת החוק על מנת למגר את הפשיעה ברשת וליצור סביבה בטוחה עבור ילדים ונוער".