מאז שודר שלשום (שני) הריאיון איתו, שואלים מבקריו של משה סעדה: מדוע הוא נזכר רק עכשיו? האם זה קשור לקריירה פוליטית עתידית בימין, אולי לסגירת חשבונות עם חבריו לשעבר או כי לא מונה לתפקיד ראש המחלקה לחקירת שוטרים.
"אלשיך שיבש, ניצן טייח, מנדלבליט השקיף מנגד": בכיר מח"ש בריאיון בלעדי - החלק הראשון
"יגידו הצופים - הוא אומר את זה כי כן מינו אותו, לא מינו אותו", הוא משיב. "אמר את זה בזמן אמת הרצל שבירו. הוא פנה לשי ניצן ואמר: אני יודע שנעשים מהלכים מאחורי הקלעים ושאלשיך רוצה לקבוע את המועמד. ידענו בזמן אמת שהדברים הללו מתבצעים. אבל באמת האמנתי אז שגם אם לא ימנו אותי, יש אנשים טובים ממני בפרקליטות שיודעים לעשות את העבודה, ולא חשבתי שיביאו מישהי שבסופו של דבר תהיה משרתם של האדונים ותפעל לרצות את הפרקליטות ואת המשטרה. דווקא בגלל זה חייבים להוציא את מח"ש מחוץ לפרקליטות".
טענות סעדה בריאיון
- ניצן הכשיר את הפריצה לטלפון של נוה בניגוד למקרים אחרים
- בכיר בפרקליטות: לא ייתנו לחקור שום טיוח בתיקי נתניהו
- חקירת מותו של הנער אהוביה סנדק שובשה במכוון
- שוטרים הועמדו לדין בלי הצדקה כדי לשפר את הסטטיסטיקה של מח"ש
- תרגיל החקירה שנעשה לניר חפץ נפסל בתיק אחר בנימוק שהוא פלילי
העימותים בצמרת נמשכו שנים רבות. יום אחד מעניק פרקליט המדינה שי ניצן בחשאי חסינות לעיתונאית הדס שטייף שמגיעה אליו עם הטלפון של ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה שנפרץ בניגוד לחוק. ניצן רוצה להעמיד את נוה לדין בפרשת "מין תמורת מינוי".
יהיו שיגידו לך מה אתה רוצה? בסוף יש חשד שצריך לחקור אותו. הטלפון נפרץ, חקרו וגילו שיש חשדות. מה לא בסדר?
"אני אתן לך מקרה אחר, אירוע אחר. היינו לנו תיק של הסמפכ"ל, ניסים מור. מטריד מינית בצורה בוטה וקשה, אני לא אחזור על זה במקום הזה. השוטרת הכי זוטרה במשטרת ישראל, התחתית של התחתית מבחינת המדרג, והוא סמפכ"ל המשטרה. וידעו גם שהיא מפחדת להתלונן, די מובן, והיא אומרת - האיש הזה סוטה, ככה היא אומרת האיש הזה סוטה. וידענו שבטלפון שלה נמצאים כל הוואטסאפים שהוא שולח".
ראיית הזהב להטרדות.
"ראיית הזהב להטרדות, חד-ערכית. חד-ערכית".
אז באים לשי ניצן.
"והוא לא מוכן. ושי ניצן לא מאפשר לנו לתפוס את הטלפון שלה. עוברים שבועות ואני אומר לאורי (אורי כרמל, ראש מח"ש באותם ימים): אורי, אתה מבין מה יקרה? היא תפרמט את הטלפון ואין תיק. כי כשנגיע לסמפכ"ל הוא יעשה את הפעולה הפשוטה של פרמוט הטלפון".
אז נבהיר רגע. שי ניצן, כאשר מדובר בטלפון הנוגע לעבירות מין של סגן המפכ"ל, לא מסכים.
"רק בהסכמה, הוא לא מוכן שנתפוס בצו את הטלפון ללא הסכמתה".
אבל כאשר מדובר בטלפון של אפי נוה הוא נותן חסינות.
"הוא נותן חסינות מלאה על מכשיר טלפון שנגנב ועל הוצאת המידע בעבירה. שי ניצן, במקרים שהיה לו אינטרס, סגר תיקים נגד ניצבים. הוא לא אפשר חקירות וזה היה מובהק שזה תיק שצריך לחקור. אם לשי ניצן היה אינטרס מסוים אז לא חקרנו וכשהיה לו אינטרס מסוים הפוך, הרי הוא יודע גם לטמא את השרץ, היו מקרים שידעתי שזו לא עבירה פלילית והוא ביקש מאתנו - הורה לנו, לא ביקש - לחקור חקירה פלילית והניצב הזה הלך הביתה באותו יום. על עבירה שבעיניי הייתה משמעתית. בסוף הכול היה שאלה של מה האינטרס של שי".
"נאלצנו להתנצל בפני רות דוד"
בסופו של דבר, בניגוד לעמדת ניצן, התיק נסגר. כמה שנים קודם לכן, הפרקליטות נכנסת להלם כאשר בכירת הארגון רות דוד נעצרת בחשד שהדליפה מידע לנחקרים תמורת שוחד. "בפעם הראשונה עוצרים פרקליטת מחוז והיה להם קשה לעכל את זה", משחזר סעדה. "טלפון, על הצג שי ניצן. יש את השנייה הזו לפני שאתה מקבל את השיחה ואני מתמלא כולי גאווה כזו. הוא בטח מתקשר אליי לחזק אותי כי באמת לא בכל יום עוצרים פרקליטת מחוז".
ואז?
"ואז צעקות. על מה ולמה? אני לא מבין על מה, אני באמת לא מבין על מה".
שי ניצן צועק עלייך?
"כן, ומה מתברר? כשהגענו לבית המשפט רות דוד התעלפה, כמו לא מעט. זה קורה לאנשים במעצר. ואז ראש השלוחה אמר לשופט שזה מה שהיא הדריכה את האחרים - אם עוצרים אתכם תתעלפו. והוא אמר את זה לשופט. לא משהו מרעיש, לא משהו דרמטי. אתה מבין, פרקליט מדינה ביום שישי מתקשר אליי".
וצועק עלייך על מה?
"וצועק עליי איך ראש שלוחה שלי עושה דבר כזה ואומר כזה דבר לבית משפט. מי שמי, איך הוא הרהיב עוז ואומר דבר כזה על פרקליטת מחוז".
את זה שי ניצן לא אמר את זה בתור פרקליט המדינה הממונה על אכיפת החוק אלא בתור חבר הגילדה של רות דוד?
"ברור, הוא מכיר אותה. נאלצנו להתנצל בפניה, נאלצנו להתנצל בפניה".
יגידו לך שהינה, מה אתה רוצה? שי ניצן הלך הביתה ועכשיו הגיע פרקליט מדינה חדש, עמית איסמן. זהו, מה אתה רוצה?
"עמית איסמן, לפני שהוא מונה, היה לו שימוע על אמירות בלתי הולמות. עכשיו תראה - האמירה שהוא אמר על חוטיני ואני לא אחזור על כל האמירה. עמית, תחשוב על הילדה שלך אם המורה שלה היה אומר לה את זה בבית הספר - למחרת הוא לא היה מגיע. בחינוך אני לא מבין אבל במשטרה אני מבין. אם סייר היה אומר את זה לשוטרת שח"ם - למחרת הוא לא היה במשמרת".
"המערכת רצתה למנות פרקליט מדינה חלש כדי שיישר איתה קו. כי כשמחר תהיה ביקורת על הפרקליטות - הוא יגן על הפרקליטות. פה הוא מיישר קו באופן מוחלט. ואני אומר לך, אני ברמה האישית חוויתי את זה".
"משה, אתה מבין שזה יעזור לביבי?"
סעדה מתכוון לטלפון הדרמטי ההוא: חוקר בתיקי נתניהו מצלצל לבכיר במח"ש, כמעט בשידור חי מחדרי החקירות, ואומר לו: הייתי שותף הרגע לתרגיל חקירה שנועד לסחוט את ניר חפץ כדי שיהפוך לעד מדינה נגד נתניהו. "הוא אומר שמתבצעת עבירה פלילית. הוא לא מוסר את כל המידע. הוא מאוד מתומצת".
הוא לא אומר מה זה.
"הוא לא אומר מה זה כי הוא מבקש דבר אחד, מעשים שבכל יום, הוא מבקש חסינות מטבע הדברים. תבינו מה המחיר שהאיש הזה ישלם".
ואלה דברים שהייתם נותנים כדבר שבשגרה?
"זה דבר שבשגרה, אני מאשר את זה כדבר שבשגרה. הרי על זה מח"ש בנויה. חלק גדול מהניצבים נפלו על מידע שקיבלנו ובדרך כלל זה גם מידע אינטרסנטי. אבל ככה זה, ככה זה עובד".
ואז?
"ואז הוא פונה אליי ואני אומר לו: פנה למנהלת מח"ש. הוא פונה למנהלת מח"ש והיא אומרת לו: אם הוא רוצה להתלונן שיבוא להתלונן".
בגלוי?
"כן, אבל אין דבר כזה, הוא לא יכול להתלונן. אני פונה למישהו שאני מכיר היטב מהפרקליטות, בכיר מאוד מאוד. בשלב הזה אני מ"מ מנהל מח"ש, הוא כבר פרש. אני אומר לו: תן החלטה שנבדוק את זה, חייבים לבדוק את זה. יש פה שני דברים - בוצעה פה עבירה פלילית, חשד לביצוע עבירה פלילית מצד קצין במשטרה, הוא אומר לי: אתה מבין שלא יאפשרו לך. אמרתי לו: למה? הוא אומר לא יאפשרו לך לחקור את זה, זה קשור לתיקי נתניהו, לא יאפשרו לך את זה".
סעדה זוכר מקרה שבו רצה להשתמש בתרגיל חקירה קל יותר מזה שנעשה לחפץ. "היה לי תיק מאוד ידוע, בגלל צנעת הפרט אני לא אגיד את התיק, אבל כל המדינה מכירה אותו. היה לנו חשוב מאוד להגיע לפיצוח. זאת אומרת, זה היה תיק של סיכון חיי אדם וידענו שאחד השוטרים, מעמדה שעלתה בהיתר, מסרסר בת זוג שלו. עכשיו זו עבירה, עבירה פלילית. ובאתי לבכירים ואמרתי להם שאני רוצה לחקור אותו ואת בת הזוג שלו".
כדי להגיע לחקר האמת בפרשה הגדולה שכל המדינה מכירה.
"הבנתי שזה ילחץ אותו ואת בת הזוג שלו, כולנו מכירים חקירות. הסתכלו עליי ככה ואמרו לי: משה, אתה רוצה לסחוט? ואני אמרתי: מה פתאום, אבל זאת עבירה פלילית. אבל אמרו לי: לא, זו סחיטה. ואני אומר שאם פה בעבירה פלילית לא אפשרו לי - בניר חפץ ממה שאני מכיר לייצר סוג של סחיטה כזאת זה ממש ממש מגיע לגבול, לחקירה שלא כדין. זה חוצה את הרף, לדעתי זה מגיע לרף הפלילי. כשאני בא לאנשים שמאוד אוהבים אותי במערכת ואני אומר להם את זה, הם אומרים לי: 'משה, אתה מבין שזה יעזור לביבי?' ואני אומר להם: 'אבל אתם יודעים שזה פוגע במח"ש'".
מי אמר לך את זה?
"תשאיר לי גם חברים בפרקליטות בבקשה".
אבל בכירים?
"בכירים, בכירים. ואני אומר להם: אבל מה זה קשור? מח"ש הרי היא ארגון הכי חשוב במדינה דמוקרטית כי היא שומרת על השומרים. מי נפגע? אנשים בשולי החברה - זה המתנחל, נער הגבעות, הערבי, החרדי, המפגין, בן העדה האתיופית שהיה בעימות מול שוטר, נפגעות עבירות מין".
"במח"ש, בתקופת בר-מנחם (ראש מח"ש קרן בר-מנחם), הסטטיסטיקות ירדו בחצי מאזור 120-114 כתבי אישום. מה קרה? הגיעו לחודש דצמבר והסטטיסטיקות עומדות על 40-30 תיקים. חייבים להגיע לפחות ל-60, איך זה ייראה".
מה עושים?
"והתקשורת נושפת בעורפם. מתחילים להאיץ כתבי אישום בכל מחיר. תיקים של משמעת ממירים לכתבי אישום פלילי. אחר כך קיבלו ביקורת מבית המשפט".
זאת אומרת שכמה עשרות אנשים חטפו כדי לשפר את הסטטיסטיקות.
"לא יודע לדייק את זה במספרים, כי אני בן אדם מדויק, אבל ברור שחלק מהאנשים, שוטרים".
עומדים לדין סתם כדי לשפר את הסטטיסטיקה.
"כן".
נציב תלונות הציבור, השופט דוד רוזן, יקבע בעקבות הדברים האלה שעננה כבדה מרחפת מעל הפרקליטות בכל הנוגע לחשדות האלה בתיקי נתניהו.
"המשפחה לעולם לא תדע מה קרה"
אקורד הסיום של סעדה במחלקה לחקירות שוטרים יגיע בפרשת מותו של אהוביה סנדק, נער גבעות בן 17, במהלך הימלטות משוטרים. "קטין נהרג תוך כדי פעולה משטרתית - פעולה שגרתית שצריך לחקור. אני מגיע בבוקר למחלקה והוא אומר לי שלא חקרו אותם. ואני אומר - איך זה יכול להיות? עכשיו ידעתי שכל היום הם שיבשו את החקירה כי כל היום הם לא כתבו דוחות פעולה, זאת אומרת שמהשעה 12:00 עד הערב הם לא הגישו דוחות".
שזה בניגוד למקובל.
"כן, זה בניגוד למקובל ויש פה שיבוש חקירה. אני קורא למי שאני קורא, לאחראי, ואני שואל: למה לא חקרתם? הוא אומר לי: תשמע, אני הבאתי אותם למח"ש ומנהלת מח"ש החליטה לשחרר אותם כי הם לא הגישו תלונה".
רגע, רק להבהיר, כאשר מדובר בפיגוע בשער שכם גם שאין תלונה...
"מיד במקום מביאים אותם, ופה היא אומרת...".
נהרג בן 17.
"נהרג. יש עדים לאירוע. כל החברים שלו נמצאים בימ"ם. לכו תגבו מהם גרסה. לא הולכים לגבות מהם גרסה והתשובה היא שלא חקרו. תבין, הם זיהמו את החקירה, יש חשד לשיבוש. הם הגיעו למח"ש כבר עם עורכי דין ומשחררים אותם. ואז אני מתחיל לעבור על החומרים, היא אומרת: לא הגישו תלונה, ואני קורא בחומרים והם אומרים: רצחו את חבר שלנו, נתנו לנו מכות. ואני אומר: מה זה שאין תלונה".
תסביר לי, אני לא מבין. הרי אם אתה אומר שמח"ש דואגת לכסת"ח את השוטרים אז למה בשער שכם ובפיגועים כאלה עוצרים אותם לחקירה? מה הסיפור?
"אני אגיד לך, בגדול מח"ש חזקה על חלשים. מה הכוונה? כשזה שוטר מג"ב שלא מעניין את אף אחד אז חוקרים. ובסוף מה שאני אומר: יש פה משפחה ומת להם ילד, ובסוף התחושה שהייתה לי היא שקול דמיו זועקים מן האדמה. זאת אומרת, במקום שהדבר ייחקר ויידעו מה קרה - הילד הלך אל מותו והם לעולם לא יידעו. הכול כי לא אפשרו את החקירה".
"זה הגיע מהכי גבוה"
ערב בחירות מועד ג' מחליט שר המשפטים אמיר אוחנה להקים ועדת בדיקה ממשלתית לנעשה במח"ש. "ויום אחד קוראים לי לשיחה דחופה בשעות הבוקר. באמת חשבתי שאולי זה תיק חשוב או משהו כזה כי אני רגיל שאני נקרא ללשכות שם".
"ואז הוא קורא לי ואומר לי: אתה יודע שיש ועדת בדיקה? אמרתי לו: כן. ומה אתה הולך להגיד? אני מסתכל עליו ואני אומר לו בכוונה: מה אתה רוצה שאני אגיד? והוא אומר לי לא: מה אתה הולך להגיד? אמרתי לו, אני לא יודע. אני חושב להגיד את האמת. את כל האמת. הוא אומר לי: כן? אמרתי לו: כן, למה? יש בעיה עם זה? ברור לי שהוא לא התקשר לשאול אותי, ברור לי מה המסר. ברור לי שזה הגיע מהכי גבוה".
בסופו של דבר מסוכלת ועדת החקירה. נגד סעדה נפתח הליך פיטורים. ביום חמישי האחרון הודיע על עזיבתו. שעתיים אחר כך כבר לקחו לו את המחשב ואת הרכב אבל הוא כבר לא נדרש לקבל אישור כדי להתראיין.
תגובת פרקליט המדינה לשעבר שי ניצן: "הטענה כאילו חקירות נפתחו על ידי לפי 'אינטרסים' היא שקר גס ואין לה כל בסיס. לא בכדי סעדה לא פירט מקרה ספציפי שכזה. אשר לטענה שלא הסכמתי לתפוס טלפון של נפגעת עבירה בעבירות מין ללא הסכמתה: אכן, הדבר לא מקובל אלא בנסיבות חריגות ביותר. אין שום דמיון בין מקרה זה למקרה אפי נוה, שם דובר בשיחות של חשוד בעבירות חמורות ביותר שהגיעו לידי המשטרה ובית משפט נתן אישור לעיין בהן".
"אשר לעניין רות דוד, אני זה שאישרתי את חקירתה ומעצרה, על דעת היועמ"ש, מה שמפריך כל טענה בדבר "הנחת סלב" שניתנה לה כביכול. העלאת טענה לא מבוססת בפני שופט, לגבי עצורה שהתעלפה בבית משפט, כאילו היא "ביימה התעלפות", אכן לא הייתה מקובלת עלי, ללא שום קשר לזהות העצורה".
תגובת הפרקליטות: ראשית נבהיר, כי משה סעדה לא פרש אלא פוטר ממשרד המשפטים בעקבות קשיים בהתנהלותו ביחידה. מאז שסעדה לא נבחר ב-2018 לתפקיד מנהל מח"ש, הוא החליט לבוא חשבון עם המערכת והעומדים בראשה, וזה הרקע לטענותיו שכבר פורסמו פעמים רבות בעבר, וחלקן נבחנו ונדחו על ידי נציב הביקורת על הפרקליטות.
מהפרסומים על כוונתו להתמודד בבחירות לכנסת, אנו מבינים כי גם עיתוי העלאתן מחדש אינו מקרי, ומניעיו ברורים לכל בר דעת. כמה מהטענות שהעלה משה סעדה מבטאות את המחלוקות שהתגלעו בינו לבין הממונים עליו בעת שכיהן בתפקיד, וטענות אחרות מתייחסות לעניינים שהוא כלל לא עסק בהם במסגרת תפקידו.
כך גם בנוגע לטענה על ״תרגיל חקירה״ שנערך לניר חפץ. משה סעדה לא היה מעורב בתיקי האלפים בכלל, ובתיק 4000 בפרט וכל דבר שהוא מספר על כך אינו מידיעתו. שלב ההוכחות בתיקים אלה נמצא בעיצומו, ובית המשפט ידון ויכריע בטענות בעניין זה. עם זאת נבהיר, כי ניר חפץ חזר שוב ושוב בעדותו כי ״תרגיל החקירה״ לא השפיע על החלטתו לחתום על הסכם עד המדינה, ועדותו היא עדות אמת.
כן נוסיף כי תיקי ראש הממשלה לשעבר נחקרו בידי יחידות שונות, וכל ניסיון לקשור בין החלטות הנוגעות לניצב ריטמן לבין תיקי האלפים מופרך מיסודו. אשר לטענה על המרת כתבי האישום במח״ש מהדין המשמעתי לפלילי - מדובר בטענה מופרכת. החלטות מתקבלות במח״ש מטעמים ענייניים, מקצועיים ומשפטיים בלבד.