בית משפט השלום בירושלים קיבל היום (שני) את הסדר הטיעון במסגרתו הודה והורשע שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן במרמה ובהפרת אמונים לאחר שניסה להשפיע על חוות הדעת בפרשת מלכה לייפר, וישלם קנס זעום בגובה של 3,000 שקלים נוסף על 8 חודשי מאסר על תנאי. כאמור, ליצמן התפטר מהכנסת בדומה לצעד של השר לשעבר דרעי, כדי שלא ייקבע לו קלון. בצאתו מבית המשפט אמר ליצמן כי הוא "מכבד את פסק הדין".

לפי כתב האישום, חה"כ לשעבר ליצמן, ששימש בעת ההיא כסגן שר הבריאות, פעל להשפיע על חוות דעתו של פסיכאטר שעבד במשרדו בהליך הסגרתה של לייפר לרשויות באוסטרליה - שביקשו להעמידה לדין בגין עבירות מין. בפגישה הראשונה שהתקיימה בין הפסיכיאטר ד"ר צ'רנס לשר לשעבר, שאל הנאשם אם הוא מכיר את לייפר. ד"ר צ'רנס השיב לליצמן כי הוא לא יכול לדבר עימו על הנושא מפני "שהעניין נמצא בהליכים משפטיים". בצאתו מהחדר לחץ חבר הכנסת לשעבר את ידו של ד"ר צ'רנס ואמר לו "תעזור לנו".

במפגש שני בין השניים שאל הנאשם בשנית את ד"ר צ'רנס - "מלכה לייפר - מה קורה איתה?". על כך השיב ד"ר צ'רנס כי "היא מצויה בתוך הליך משפטי ואני לא יכול לפרט או לשוחח על הנושא". במקרה אחר שאירע במלון בצפון הארץ פגש ליצמן את ד"ר ברש, שהגיש חוות הקובעת כי לייפר כשירה לעמוד לדין כחלק מהליך ההסגרה, פנה אליו והפטיר כי כתב חוות דעת המהווה "פיגוע". 

במפגש נוסף שנקבע בין השניים בארבע בעיניים, ובניגוד לסירוביו הקודמים של ד"ר צ'רנס לדון עם ליצמן בנושא לייפר, שאל אותו שר הבריאות לשעבר ביחס ללייפר: "מה אני עושה איתה?" וציין כי מדובר ב"פדיון שבויים". ד"ר צ'רנס ענה בשנית והדגיש כי אינו יכול לדבר עם הנאשם על הנושא, וביקש לעזוב. כשצ'רנס התכוון לעזוב את חדרו, שאל הנאשם - "זה יעזור אם אדבר עם איגור?" וכוונתו הייתה לד"ר ברש, שכאמור הגיש לבית המשפט חוות דעת לפי לייפר כשירה לעמוד לדין.

ארכיון (צילום: החדשות‎)
צילום: החדשות‎



פרקליט מחוז ירושלים עו"ד דני ויטמן מסר כי "בית המשפט אימץ את ההסדר שהובא בפניו וקבע כי התערבות של נבחר ציבור בשיקול הדעת המקצועי המובהק של דרג מקצועי הכפוף לו מהווה עבירה פלילית של הפרת אמונים. בכך שרטט בית המשפט את הגבול שבין המותר והאסור לנבחר ציבור וקבע סטנדרט התנהגות ראוי".

מטעמו של ליצמן הוצגו במסגרת הסדר הטיעון מכתב התפטרותו מחברותו בכנסת, ותיעוד רפואי. נוסף על כך, ציין עורך דינו של ליצמן כי הוא לקח אחריות על מעשיו, וכי הסדר הטיעון גובש לאור קשיים ראייתיים, והפנה לפסיקת בית המשפט העליון באשר לכיבוד הסדרי הטיעון.

עורכי הדין ז'ק חן ונעה פירר המייצגים את ליצמן מסרו: "אנו מודים לבית המשפט על כך שבגזר דין מעמיק ומפורט קיבל את טענותינו וכיבד את ההסדר אליו הגענו עם הפרקליטות. מדובר בפרשה אשר לאחר שימוע שהתקיים בלב פתוח ונפש חפצה, הצטמצמה לענין בו הודה הרב ליצמן ולקח עליו אחריות".

עם חתימת ההסדר מסרו בארגון מגן המלווה את נפגעותיה של לייפר: "אנו מזדהים עם כעס הנפגעות הגיבורות על עסקת הטיעון, ואפילו שלפי שיטת המשפט הישראלית הן לא חלק מהתיק - היה מקום לשמוע את דעתן. אנו מקווים שההודאה תיתן תוקף למעשים החמורים ושבפעם הבאה פוליטיקאים יבינו שהם לא מעל החוק". התנועה לאיכות השלטון, שעתרה לבג"ץ בנושא מסרה כי ההסדר "מקל ומביש".