מפקד כלא גלבוע, גונדר משנה פרדי בן שטרית, חשף היום (שלישי) כי חלק מרצפת האגף בבית הסוהר שממנו ברחו האסירים הביטחוניים בספטמבר 2021 היתה מלאה בקלקר – במקום בבטון. "על מנת למלא את כל החללים, הקבלן החליט שהוא קודח גלילים בכל נקודה באגף - חמישה ס"מ של בטון וחמישה ס"מ של קלקר", הסביר בן שטרית בעדותו בפני ועדת הבדיקה הממשלתית לבריחת האסירים. "חסכו ושמו קלקר ברצפה", הוסיף.
בריחת האסירים מכלא גלבוע - סיקור N12
- התיעוד הדרמטי נחשף: כך נמלטו האסירים מכלא גלבוע - מטרים בודדים ממגדל השמירה
- מפקד כלא גלבוע: "הבנתי שמדובר בבריחה והפעלתי מיד את כל אמצעי החירום"
- "אסירים פליליים זוכים לתנאים מחמירים יותר ממחבלים"
בן שטרית, שמכהן כמפקד בית הסוהר מינואר 2021, סיפר לוועדה כי לאחר ניסיון בריחת האסירים הקודם, שאירע בשנת 2014, החליט הקבלן של משרד הביטחון להתמודד עם החללים שהיו מתחת לרצפת הכלא בדרך ייחודית, כדי לחסוך בכסף. "כשהתחלנו את השיפוץ לאחר הבריחה ועל מנת למלא את כל החללים, הקבלן החליט שהוא קודח גלילים בכל נקודה. חסכו ושמו קלקר ברצפה, למעשה חלק מרצפת האגף הייתה מקלקר".
בן שטרית הציג לוועדה קידוחים שבוצעו ברצפת התאים שבהם הוחזקו אסירים ביטחוניים שהוכיחו כי רצפת האגף בכלא השמור היתה מורכבת מבטון ומקלקר. רצפת המקלחות בתאים היתה בנויה צמרצפת שהיתה דבוקה עם דבק לאדמה ללא בטון. הקידוחים בוצעו כחלק מהשיפוצים שמבוצעים בכלא שהוגדר בשב"ס כ"כספת".
לאחר שקיבל מכתב אזהרה מהוועדה, הציג בן שטרית את משתנו וכיצד "השתית מדיניות על פקודיו בכלא". הוא הבהיר כי הקפיד לנהל בקרה ואבטחה גם מחוץ לכלא, הקפיד להגיע גם בשעות הלילה כדי לוודא שהצוות מבצע את תפקידו לפי נהלי השב"ס. הוא סיפר כי הורה להתקין מצלמות אבטחה שעבדו 24/7 ותיעדו את כלל הפעילות וכלל האגפים בכלא. "אני יכול לגשת למשלט ולשחזר - זה לנגד עיני 24/7".
בן שטרית התייחס גם לנהלי הכליאה של האסירים בסיכון גבוה לפני הבריחה. "ערב האירוע לא היתה מניעה לשים שני אסירים בסיכון גבוה לבריחה באותו התא", הבהיר. "ראיתי כבר בעבר בבתי כלא אפילו יותר משני אסירים כאלה באותו התא".
השופט פינקלשטיין שאל אותו האם מבחינת השכל הישר, גם ללא איסור מפורש בנהלים, לא כדאי בכל זאת להפריד את אסירי הג'יהאד האיסלאמי, על רקע הניסיון מ-2014. "אם יש לנו יתרון יחסי של מודיעין טוב בתא הזה, ויש לנו יכולת לצפות בהם 24 שעות, אולי כן נכון לפקח עליהם עם אפקט מודיעיני נוסף", השיב בן שטרית.
השופט פינקלשטיין המשיך: "אל תענה בתור משקיף. האם ידעת שהם יושבים באותו התא? בן שטרית ענה: "אני מעריך שכן". מפקד כלא גלבוע הוסיף כי "בכל רגע נתון הייתי אחראי על עשרות ומאות עניינים שונים, הגעתי ליחידה שלא היה לה מפקד חודשים, גם הסגנים התחלפו לפרקים". הוא הפנה את הוועדה למסמך "מדיניות" שהוא חיבר והציג לכלל הסגל הכלא את קווי המדיניות, הביטחון, טוהר המידות ועוד.
הוא הוסיף כי העניין שהיה דחוף ביותר – וגם הראשון שבו בחר לטפל – היה פערי האבטחה. "ראיתי את זה בעין ומניסיוני פניתי למפקד הפיקוד בעניין האבטחה ההיקפית וכוח האדם כפי שזיהיתי עם כניסתי לתפקיד", ציין בן שטרית. "הביקורת של צוות אג"ם המחוזי שקיבלתי, חשף בפניי את הפערים בנושא האבטחה". לדבריו, "בדיעבד - רק אחרי הבריחה ותהליכי הבינוי במתחם גיליתי כי בנוסף לפערים האג"מים, הפערים המשמעותיים היו בתשתיות פיזיות".
"בשירותי בשב"ס נתתי 28 שנים לטובת הארגון, נפצעתי לחמתי, שמח שבעקבות עבודת הוועדה אנחנו נשתפר", אמר בן שטרית לחברי הוועדה. "אני מבקש להבהיר, מהרגע שנכנסתי לתפקיד אני נושא באחריות על מה שקורה בכלא". הוא הוסיף כי "הסוהרים עובדים קשה מאוד ולצערי לא מתוגמלים מספיק על כך".