אסון נחל צפית: יובל כאהן, ראש מכינת בני ציון לשעבר, החל היום (שלישי) את עדותו בבית המשפט המחוזי בבאר שבע במסגרת המשפט שמתנהל נגדו ונגד המדריך אביב ברדיצ'ב. השניים נאשמים בהמתה בקלות דעת בעקבות אסון השיטפון הכבד שגבה את חייהם 9 נערות ונער אחד באפריל 2018 - תלמידי המכינה הקדם צבאית ומועמדים אליה.
"אני מתבייש", אמר כאהן בפתח העדות. "אני מצטער. אני מתחרט ומבקש סליחה על אסון שקרה תחת אחריותי במעורבות שלי ישירה. אסון שנהרגו בו 2 חניכות שאהבתי והערכתי. שנהרגה בו נכדה של מי שעבדה איתי יום ולילה 11 שנים במכינה ושלחה את הנכדה שלה לטיול הזה ולא קיבלה אותה חזרה. שנהרגה בו בת דודה של מי שהקים איתי את המכינה וחיתנתי אותו עם בוגרת המכינה. אח של בוגרת המכינה שלא זכיתי להכיר ועוד 5 נערות שלא זכיתי להכיר. אני מצטער, אני עצוב, אני אבל על זה. אני גם מתבייש ומתחרט ומרגיש אשם על האסון הזה".
למרות המילים שבהן פתח את עדותו, בצוות ההגנה של כאהן טוענים שכתב האישום "מופרך כולו ומציג תמונה מסולפת". לדברי עורך הדין אורי קורב, "יובל מהרגע הראשון אחרי האסון לקח אחריות כמנהל המכינה על כל הנעשה בה. הבחירה לנסות להשחיר את יובל ופועלו לאורך השנים, ובמיוחד הוצאת הטיול, היא שגררה את התיק הזה".
"אנחנו נוכיח שביום שני התקיימה ישיבה שהועלמה במכוון מכתב האישום, שבמהלכה יובל יושב עם כל צוות הטיול ומורה כיצד לטייל בנחל צאלים", המשיך עו"ד קורב. "נראה שכתב האישום המגמתי לא מציין את העובדה שלפני הכניסה לנחל הייתה התייעצות עם סגן מפקד יחידת חילוץ שאמר 'זה סבבה להיכנס לשם'. בניגוד לכתב האישום, יובל לא ראה שהם נכנסים לנחל צפית ותמר. הוא ראה את זה מאוחר יותר והתחיל להגיב מיד. לא הופיעה הודעה על שיטפונות בשירות המטאורולוגי. זה כזב. האסון הנורא הזה קרה כתוצאה מאירוע טבע נדיר שמתרחש פעם במאה שנה".
כאהן עצמ הוסיף במהלך עדותו: "אני שואל אם לא חשובה גם האמת. הערך היחיד שאנחנו בחרנו לכתוב במסמך החזון של המכינה הוא האמת. אומרים אמת על מה שקרה ומה שלא קרה. מפיקים לקחים ולא מחפשים אשמים. אם כתב האישום היה משקף את המציאות אני מניח שהדברים היו אחרת. כל הגירסאות שמסרתי במשטרה הן על פי ערך האמת. זה מה שעשיתי בתשובה שכתבנו בכתב האישום וזה מה שאני אעשה גם כאן".
"מקווה שישפיל מבט ויגיד 'טעיתי'"
"אני לא מאמינה לסליחה שלו", אמרה בתום הדיון יעל כהן, אימה של רומי ז"ל, "זה היה להציג את עצמו כצדיק אומות עולם ואחר כך לבוא עם קלסר - '4 שנים למדתי משפטים והייתי עסוק בלהוציא את עצמי במינימום'. עד עכשיו בדיון לא אמר מילה אחת על האסון, ניסה להציג את עצמו כצדיק אומות עולם וגדול הדור. שלא יספר לי סיפורים שהוא רואה מישהו ממטר. מי שלוקח אחריות אומר 'אני טעיתי'. כרגע מה שהוא עושה זה הכנה לכך שהוא מסביר למה נעם ואביב אשמים ולא הוא אשם כמנהל".
"כולנו כאן על כדורי הרגעה", אמרה לפני תחילת הדיון דורית ברהום, אימה של מעיין ז"ל. "לא פשוט לבוא ופעם ראשונה לשמוע אותו. אני מאוד מקווה שיעמוד על הדוכן ויגיד מה היה שם. חיכינו ליום הזה. עד עכשיו הוא לא לקח אחריות ורק האשים את כולם, כולל את הנחל".
"אני מאוד מקווה שמישהו ישפיל פה מבט", המשיכה. "אני מאוד מקווה שמשהו ישתנה בגישה שלו, שישפיל מבט מולנו ויגיד 'טעיתי, אני לוקח עלי אחריות'. זה לא קרה עד עכשיו. כי הוא מרגיש קורבן. החיים שלו ממשיכים, ואנחנו במאסר עולם כבר 4.5 שנים".
"למרות ההתרעות - לא ביטלו"
המשפט החל כבר בחודש ספטמבר 2019. לפי כתב האישום שהוגש נגד כאהן וברדיצ'ב, סכנת השיטפון הברורה והמיידית היתה ידועה לנאשמים והם קיבלו התרעות חוזרות ונשנות לפני הטיול ובמהלכו. למרות התרעות מגורמים בקיאים ומומחים בענייני סכנת הגשמים והשיטפונות באזור הטיול, הם לא ביטלו את הטיול שתוכנן באזור ולא מנעו מהחניכים מלהיכנס לתוך ערוץ הנחל, ובמיוחד לתוך החלק הצר שבו.
שלב ההוכחות במשפט נפתח לפני כשנה וחצי עם עדותה של המדריכה נועם דור, שהתיק נגדה נסגר מכיוון שהודיעה על החשש לשיטפון. "הטיול הזה באחריותי", סיפרה בבית המשפט. "אני מתחילה לעשות בדיקות ואני מבינה שמזג האוויר לא מאפשר את הטיול הזה. אין לי ממש ידע בטיולים, נחשבתי להכי בכיינית ופחדנית והעלתי לקבוצה בשביל להתייעץ".
"עשינו ישיבה אני, אביב, כאהן ויעל סדן ז"ל וניסינו לחשוב איך אפשר לצאת לטיול", המשיכה בבכי את העדות. "יובל מסביר לנו איך מטיילים למרות החשש לשיטפונות. אני שוב מזכירה שלי אין מספיק ידע בטיולים והם (יובל ואביב) צוחקים עליי ואומרים שאין מה לדאוג וששיטפון זה לא מדע מדויק. ביקשתי שנתייעץ עם יחידת חילוץ. אז אמרו לי שאין מה להתייעץ עם יחידות חילוץ כי הם פחדנים ויש להם אינטרס שלא נטייל כי אז הם יצטרכו לחלץ אז מראש יגידו לנו לא".