קצין המשטרה סגן ניצב ניסו גואטה הורשע הבוקר (חמישי) בשני מקרים של תקיפה במהלך הפגנות בלפור. מדובר במקרים שהתרחשו באחת ההפגנות נגד ראש הממשלה לשעבר נתניהו בירושלים, לאחר שכמה מפגינים צעקו לעברו של גואטה קריאות נאצה.
לקריאת כתב האישום המלא נגד סגן ניצב גואטה - לחצו כאן
בלעדי | הצלם שהוכה בבלפור: "הקצין נתן לי אגרוף בפרצוף, הוא לא שלט בעצמו"
במהלך אחת ההפגנות בבלפור, מחה אחד המפגינים, אביחי גרין בפני קצין המשטרה על התנהגות השוטרים כלפי המפגינים. בתגובה, הדף הקצין בחוזקה בשתי ידיו את פניו של המפגין, פעמיים. בהמשך גואטה הדף בחוזקה את הצלם ילון גורביץ שנכח במקום והכה אותו בעוצמה בפניו.
בהכרעת הדין בבית המשפט השלום בראשון לציון נקבע בין היתר כי "לא הוכח כי מי מהמתלוננים יצר סיכון כלשהו לנאשם או מי מסביבתו" וכי לא הייתה הצדקה לשימוש בכוח. עוד נכתב כי על אף שהאירוע התרחש בהפגנה בלתי חוקית שהמשתתפים בה ידעו שהיא כזו, בכך שאין עילה לשימוש בכוח. כמו כן, הטענה כי הייתה הנחיה המורה לנאשם ולשוטרים האחרים לפעול בכוח על מנת לפזר את המפגינים נדחתה.
בהכרעת הדין הודגש כי הסמכות לפיזור בכוח על פי חוק היא לגבי מפגינים היוצרים התפרעות והמסרבים להתפנות מהמקום למרות קריאות המשטרה לעשות כן וממשיכים בהתפרעותם. אז יש לתפוס ולעצור אותם ורק אם המשיכו בהתנגדותם, רק אז קמה הסמכות לעשות שימוש בכוח לצורך מעצרם. השופטת קבעה כי לא נעשה ניסיון לעצור או לעכב בזירת האירוע את המפגין והצלם שהותקפו על קצין המשטרה.
"אין חולק כי ההפגנה אותו ערב הייתה רבת משתתפים עד מאוד, משתרעת על פני שטח גדול, ורבו בה העימותים והחיכוכים של המפגינים עם שוטרי משטרת ישראל. אכן נתגלו גם מקרים של אלימות מילולית ופיזית שהופעלה כלפי שוטרים על ידי יחידם מסויימים. אין בכל אלה ובאווירה הקשה שנוצרה במקום כדי להוות, לכשעצמה, עילה להתנהגותו של הנאשם כפי שביקשה ההגנה לעשות", קבעה השופטת.
היא הוסיפה כי "התנהגותו כלפי שני המתלוננים נבחנה ביחס להתנהגותם הם כלפיו וכלפי השוטרים ולא ביחס להתנהגותם של אחרים. על כן ומשהוכח כי הנאשם נקט אלימות כלפי שני המתלוננים כפי שפורט לעיל, אני מרשיעה אותו בשתי עבירות של תקיפה".
עו"ד דניאל חקלאי המייצג את אביחי גרין, אחד המתלוננים, מסר ל-N12: "כמובן שאי אפשר לשמוח כשאדם מורשע בעבירה פלילית. יחד עם זאת, מדובר בהכרעת דין חשובה מאוד. גם קציני משטרה בכירים ככל שיהיו אינם חסינים מפני החוק. זוהי בשורה חשובה גם במובן של שוויון בפני החוק וגם במובן של הגנה על זכויות האדם והאזרח. אביחי מתכוון להגיש גם תביעת פיצויים משמעותית נגד משטרת ישראל, בעקבות התקיפה הזו".
עו"ד שקד דהן שניהלה את התיק מטעם המחלקה לחקירות שוטרים: "לאורך ההליך כולו עמדנו על כך כי מעשיו של הנאשם, קצין משטרה בכיר, היו אסורים וחמורים. בית המשפט קיבל היום את עמדתנו והרשיע את הנאשם. הרשעה זו מבטאת את עמדת מח"ש, כפי שזו באה לידי ביטוי בשורה של כתבי אישום. לפיה מצופה מכל שוטר לנהוג במקצועיות ולהימנע משימוש בכח ובאלימות, בוודאי כאשר מדובר במפקד אשר ראוי שישמש דוגמה לפקודיו".
"הכה בעוצמה בפניו"
כתב האישום תיאר כי בערב 22 באוגוסט התקיימה תהלוכת מפגינים לא מאושרת מגשר המיתרים שבכניסה לירושלים לרחוב בלפור. הכוח המשטרתי שהיה במקום ביקש למנוע את התקדמות התהלוכה, הורה למפגינים לחזור על עקבותיהם וחסם את התקדמותם. בשלב מסוים פנה אביחי גרין, המפגין שהותקף, אל סנ"צ גואטה והלין בפניו על התנהגות השוטרים כלפי המפגינים במקום. בתגובה, הדף הקצין בחוזקה בשתי ידיו את פניו של המפגין, פעמיים.
במהלך ההדיפה השנייה, הסיט מפגין אחר את מסכת הפנים של סנ"צ גואטה והחל להימלט מהמקום. האחרון רדף אחר המפגין ועצר אותו בסיוע שוטרים נוספים. לאחר ביצוע המעצר אחז הכוח בידיו וברגליו של המפגין והוביל אותו למקום צדדי, הרחק מההפגנה. את הובלתו של המפגין ליוו, בין היתר, הנאשם וצלם העיתונות ילון גורביץ, שתיעד את ההפגנה מתוקף תפקידו.
לפי כתב האישום, במהלך ליווי המפגין - ומבלי שהייתה כל אינטראקציה בין גורביץ לבין סנ"צ גואטה - הדף קצין המשטרה בחוזקה את הצלם והכה אותו בעוצמה בפניו, בעודו אוחז בידו המכה מכשיר קשר. כתוצאה ממעשיו של גואטה, נפלו משקפיו של גורביץ והוא סבל מכאבים בצד ימין של פניו ובאוזנו הימנית.
תא"ל במיל' אסף אגמון, ממובילי מחאת "אין מצב": "אני דואג ואף יותר מכך, מגזר הדין שקיבל סנ"צ גואטה והתפרסם היום. אני רואה בחומרה את ההשפעה הציבורית של קצין משטרה, נציג החוק, שמכה מפגין ללא סיבה, שעבודתו במשטרה לא נעצרת לאלתר ושבאופן אישי אינו משלם מחיר ונושא באחריות. הלקח הציבורי המתקבל הוא בניגוד לחוק ולערכים שהם אבני היסוד של הדמוקרטיה. מבין מפגיני בלפור יש צעירים רבים שאירועי העימות עם המשטרה השאירו אותם בטראומה עד ימים אלה. הנזקים של ההתנהלות הזו של סנ"צ גואטה הם אדירים, ולא יעלה על הדעת שאירוע קיצוני כל כך שדורס באופן כל כך מהותי את ערכי הדמוקרטיה, לא יקבל עונש לדוגמה. אני קורא למפכ"ל המשטרה ולשר לבט"פ לפעול על פי נהלי המשטרה ולפטר לאלתר את מי שהוכרז כעבריין מורשע בידי בית המשפט. אני קורא לפרקליטות לערער על הקלות הבלתי נסבלת של העונש".