משפט נתניהו: חקירתו הנגדית של עד המדינה שלמה פילבר נמשכה גם היום (שני) בבית המשפט המחוזי בירושלים והציפה סימני שאלה רבים. אחד מהם היה באשר לתנועת יד שנויה במחלוקת שסימן בעבר בנימין נתניהו לפילבר. ברשות לניירות ערך טען פילבר שהתנועה סימנה: "תשמור על המחירים, אני לא מחוייב לאף אחד", ואילו במשטרה מסר עדות אחרת, שלפיה אלוביץ פנה אליו ואמר שיש לו בעיה בנושא המחירים ושיש לבדוק את העניין הזה. לדברי פילבר: "היה צריך לייצר את התחרות והוא סימן את התנועה עם היד".
במהלך הדיון ניסה פילבר לפשט את הסיפור, ועל פניו נראה שסיבך את עצמו. "כשדיברתי על תנועת היד ברשות, ניסיתי להסביר את המשפט, אבל אני ערבלתי את זה", הדגיש פילבר. "בסוף את תנועת היד המלאה והכוונה המקורית - הסברתי במשטרה".
"מה שתיארת ברשות היה: 'פנו אליי ואני נפנפתי אותם'", שאל בן צור. פילבר השיב בחיוב והבהיר: "זה היה נראה הכי אפיזודה בעולם. כשנעצרתי ואומרים לי פרשת שחיתות חמורה, אז אני אומר - רגע, המשפט הסתמי הזה - הוא לא סתמי כל כך".
השופטת שאלה את פילבר מה הגרסה שאליה הוא נצמד היום. פילבר השיב שכל משפט שיגיד רק יסבך אותו ונצמד לעדות שמסר במשטרה: "שם היו הדברים המלאים". "אלוביץ' פנה אליי ואמר לי יש לו בעיה במשרד בנושא המחירים ושצריך לבדוק את העניין הזה", הסביר עד המדינה. "צריך לייצר את התחרות".
נזכיר כי במהלך הדיון טען סנגורו של נתניהו, עו"ד בועז בן צור, שהפרקליטות מסתירה דברים שנוחים לה. בתגובה על דבריו, התובעת יהודית תירוש אמרה: "זה הבל הבלים". עו"ד בן צור זעם שרק בימים האחרונים הועבר מזכר שלפיו עד המדינה הרגיש שפגישת ההנחיה הכבידה עליו כבר בפברואר 2019.
על פי המזכר שהציג בן צור, פילבר אמר לעורכי דינו שיש לו משהו לספר על פגישה בראשית הדרך "ויש לכך מחיר רגשי כבד מבחינתו". מדובר במזכר על מפגש של פילבר עם עורכי דינו ב-19 בפברואר 2019, עוד לפני תקרית "הפסקת החשמל" המפורסמת שבה בשל תקלה לא הוקלטו קטעים בגרסה שמסר פילבר במשטרה.
"היה שלב שהגעתי למשרדי הפרקליטות לקרוא את החומרים, זה התפרס על פני כמה שבועות", סיפר פילבר על הריענון שנעשה לו. "הייתה לי הפסקה באמצע, קיבלתי קורונה. סדר גודל של שלושה שבועות ואח"כ היו עוד 4 ימי ריענון. השתדלתי להגיע כמעט כל יום בשבוע בין 4-6 שעות, לא יותר מזה". עו"ד בן צור שאל מי ישב איתו וכמה שעות לקחה ההכנה, ופילבר השיב: "בקריאה ישבתי לבד. חמשת עו"ד שנמצאים פה הגיעו לאחר מכן אבל זה הצוות. התחלנו ב-9 בבוקר וסיימנו בדרך כלל סביב 15. שלושה ימים, הגענו פלוס מינוס לעשר שעות".
"תירוש שאלה אותי על סוגיות מסוימות ואני עניתי", סיפר עד המדינה על התנהלותה של ההכנה והוסיף שהדברים תועדו והיה רישום. "חלק מהפעמים הגישו לי את המסמך ביד לראות אותו. התייחסתי למסמכים הללו. בדרך כלל, זה היה לפי העניין. דברים דומים עלו בחקירה הראשית, הציגו לי מסמך וביקשו ממני להתייחס אליו. אמרו לי להסביר אותו או שאמרו לי להקריא את הקטעים מהחקירות".
פילבר הוסיף כי "אני עונה, אם יש צורך בהבהרות מסוימות אני מסביר לתירוש. היו הרבה פעמים שאמרתי את הדברים ותירוש אמרה לי נכון. את המסמכים הנוספים שהצגתם לי פה, לא הציגו לי שם". בשלב הזה, עו"ד בן צור שאל את פילבר: כשהגעת לפרקליטות נועצת עם עורכי הדין שלך?. עד המדינה השיב: באופן לא מעמיק, על התהליך הכללי. עלה חלק מנושא עדות עד מדינה, מה אתה צריך להגיד".
"נקודות שאמרת ולא הופיעו - איך צריך לקרוא את ההעדות שלך במשטרה, על רקע המצב שבו היית שרוי", ציין עו"ד בן צור. פילבר השיב: "אני אתן לא דוגמא את נושא הטלפונים, התייחסתי אליו לפחות שש פעמים כל פעם בניואנס אחר. בחקירה הראשית התכוונתי אותו דבר. כל אחד לוקח קטע מסוים שיותר נוח לו או פחות נוח לו וככה מציג אותו".
"כל זה לא מופיע במזכר", אמר סנגורו של נתניהו. "הדרך של איך לקרוא את ההודעות שלך, הדבר הזה לא נמצא בתוך המזכר. לטעמי מה שאמרת בבימ"ש ומה שאמרת עכשיו לא מופיע במזכר". בתגובה על הדברים אמר העד: "זה הסיבה שבימים הראשונים קצת שברתי את הכללים, מה שהביא לבקשה לעד עוין".
"אתה יודע למה הדברים האלה, שיש להם משמעות, לא מופיעים במזכר של הריענון?", שאל עו"ד בן צור. בשלב הזה, התובעת תירוש פנתה לשוטים: "אנחנו מעבירים לתוך המזכר דברים שלא מופיעים במשטרה, העובדה שהעד עשה אתחול יחד עם הדברים של השר הנגבי, הדברים האלה שהשר הנגבי נכנס הוא ישב איתו, נמצאים בהודעתם במשטרה. לכן ההנחה שנעשה כאן איזה מחטף נסתר ממישהו, אם העד אמר דברים במשטרה אנחנו לא מחויבים למסור אותם כאן".
בשלב הזה, פרץ ויכוח בין ההגנה לתובעת. בהגנה האשימו כי תירוש הסתירה דברים שנוחים לה במזכרים. בתגובה על דבריהם, אמר התובעת כי "להגיד שכותבים דברים שנוחים רק לתביעה, זה הבל הבלים".