נדא אמין עם בתה ביום ירושלים
נדא אמין עם בתה ביום ירושלים

לאחר שהשב"כ התערב, שרת הפנים איילת שקד הורתה לעיתונאית נדא אמין לעזוב את הארץ בתוך שנה, כך נודע היום (שני) ל-N12. אמין קיבלה מקלט בישראל בתקופת השר הקודם אריה דרעי, בגלל סכנת חיים שאורבת לה באיראן בשל תמיכה בישראל והתנגדות למשטר. עורך דינה של אמין, תומר ורשה, פנה לבית הדין לעררים נגד החלטת שרת הפנים.

מדובר בהחלטה חריגה מכיוון שהוועדה שדנה בעניינה של אמין המליצה פה אחד להעניק לה מעמד בישראל. בעמדת משרד המשפטים שהוצגה בפני הוועדה נאמר: "המבקשת אמינה ובעלת סיפור קיצוני וחריג. היא נרדפה באיראן וחוותה פגיעה של ממש, תוך סכנת חיים מוחשית, עקב כתיבת ספריה ומחאותיה הציבוריות. המבקשת התבטאה באופן ביקורתי שנתפס כחתרני נגד רשויות איראן אודות זכויות נשים ומיעוטים". גם יחידת הטיפול במבקשי מקלט מסרה עמדה דומה.

נגד אמין נפתחה בעבר חקירה בחשד לקשרים עם גורם מודיעין איראני, שאיתו, לטענת השב"כ, המשיכה להיות בקשר למרות אזהרות שקיבלה. החקירה אמנם נסגרה אך בשב"כ התעקשו בפני השרה שקד שאין להעניק לאמין מעמד.

 

 

בשיחה עם N12, אמין מתעקשת שדיברה עם אותו גורם על נושאים אישיים בלבד, ונשארה בקשר איתו לצורך עבודתה העיתונאית. לדבריה, הוא התנגד בתוקף למשטר האיראני, ואף העביר לה מידע בנוגע למשטר. לטענתה היא עדכנה את השב"כ בכל מידע שגילתה לגבי אותו גורם. "הם שברו לי את הלב", היא מספרת. "כשהגעתי לארץ התייחסו אליי כמו אל נסיכה או מלכה עם שטיח אדום, ועשו הרבה פרסום סביב השם שלי".

 

עו"ד תומר ורשה (צילום: אוהד דיין)
עורך הדין תומר ורשה, מייצג את אמין | צילום: אוהד דיין

"לא אמרו שעברתי על שום חוק", ממשיכה אמין. "הם טענו, רק בגלל שדיברתי עם אותו אדם, שאני מהווה סכנה לביטחון מדינת ישראל. איך אני מהווה סכנה לישראל כאשר הפסקתי להיות בקשר איתו, וכאשר אני עיתונאית ורק רציתי לדעת מידע ששיתפתי אותו עם השב"כ? איך אני מסכנת את ישראל אם איילת שקד מאפשרת לי להישאר בישראל שנה נוספת? זה עושה שכל? לא".

אמין מגדירה את עצמה כציונית לכל דבר, ויש לה ילדה שגדלה בארץ. "הם גם מענישים את הבת שלי ופוגעים בזכויות שלה", היא טוענת. "הם רוצים לבטל את האזרחות של הבת שלי בתירוץ שהיא לא בקשר עם אביה. זה נשמע שהם מנסים להעניש אותי, להקשות עליי, אבל אין לי לאן ללכת, והבת שלי ישראלית. אני בשוק מהיחס שלהם כלפיי. החיים שלי היו בסכנה בגלל שהגנתי על ישראל. הם הביאו אותי לכאן, אני לא ביקשתי מהם עזרה כי הכרתי את החוקים של ישראל, אבל סמכתי עליהם", אומרת אמין.

עו"ד תומר ורשה, שמשרדו מתמחה בהגירה ומעמד ומייצג את העיתונאית, אמר בתגובה: "המקרה של העיתונאית נדא אמין מדגים אפס נכונות של שרת הפנים לכבד את הדין הבינלאומי ואת הוראות אמנת הפליטים, כמו גם התעלמות ואדישות לאיך מדינת ישראל נתפסת בעולם. לאחר עשרים שנים של התמחות בדיני פליטים והגירה, אני לא זוכר מצב דומה שבו השר החליט בניגוד להמלצת גורמי המקצוע במשרדו ובניגוד לצוות מומחים שלמד את התיק, חקר אותו והכריע בו".

"כל סוגיית מעורבות השב"כ היא עלה תאנה ששרת הפנים התכסתה בו כתירוץ לסירוב הבקשה אך בכך השרה מעלה בתפקידה ופעלה בחוסר סבירות קיצוני. דיני הפליטים מאפשרים לסרב לבקשת מקלט של פליט רק אם הוא נחשד בביצוע פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות או נאשם במעשים הנוגדים את עקרונות ארגון האו"ם. העיתונאית נדא אמין אפילו לא נעצרה, לא ננקטו נגדה הליכים ולא נשקפת ממנה כל סכנה. עיתונאית שנרדפה באיראן בגין דעותיה ושנלחמת עבור ישראל בעיתונות הבינלאומית – זכאית למקלט בישראל אך שרת הפנים רוצה לגרש אותה לגורלה. אנו עתרנו לבית הדין לעררים נגד ההחלטה הקשה והשגויה, ואנו משוכנעים שביה"ד יקבל את עמדתנו ושנצליח להשיג לנדא מעמד פליט", אומר עו"ד ורשה.

מהשב"כ נמסר בתגובה: "עמדת השירות באשר למתן היתרי כניסה ושהיה לגב' אמין הוצגה בפני הגורמים המתאימים במשרד הפנים, במספר הזדמנויות לאורך השנים. יצויין כי בשנות שהותה, נחקרה הגב' אמין באשר לקשריה עם גורמי המודיעין האיראניים, וזאת לאחר שהמשיכה לקיימם, על אף אזהרה מפורשת של גורמי הביטחון שנמסר לה בעניין זה".