המפכ"ל קובי שבתאי התייחס היום (שלישי) למסקנת הביניים של ועדת הבדיקה לפרשת הריגול המשטרתי שפורסמה אתמול. "פייק ניוז הצליח לחדור לתקשורת הממוסדת ולגרום נזק גדול שייקח לנו הרבה זמן לתקן", תקף והכריז: "הממצאים של הצוות מוכיחים מעבר לכל צל של ספק - משטרת ישראל לא פעלה ולא פועלת בניגוד לחוק". במשטרה מבקרים את ההחלטה שלא להחזיר את התוכנות לשימוש: כמו לשלוח שוטר לא חמוש".
"בשבועות האחרונים בחרנו להמתין בשקט ולאפשר לצוות הבדיקה בראשותה של המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עורכת הדין עמית מררי, לבצע את עבודתו", הסביר המפכ"ל, "יחד עם נציגים מהמוסד, השב"כ והפרקליטות ובשיתוף פעולה מלא של חברת NSO, הם הפכו כל אבן בדרך לגילוי האמת. וכפי שהבטחתי הם זכו לשקיפות ולשיתוף פעולה מלא מצדנו".
"הממצאים של הצוות מוכיחים מעבר לכל צל של ספק - משטרת ישראל לא פעלה ולא פועלת בניגוד לחוק ואני מתחייב שכך זה ימשיך להיות", הכריז שבתאי והוסיף: "לצד ממצאי הבדיקה שעסקה בדמויות שעלו בתקשורת, חשוב לי להדגיש שלא אסכים ולא אאפשר שום חריגה, קלה כחמורה מהוראות החוק, ואם מישהו, לא משנה מתי, לא משנה תפקידו ולא משנה דרגתו, ניצל את יכולותיה של משטרת ישראל ועשה דברים שאסור היה לעשות, אני אדאג באופן אישי שהוא ייתן על כך את הדין".
"על הקלות שבה הכפישו משטרה שלמה מישהו חייב לתת את הדעת", הדגיש שבתאי, "את התשובות שמסרנו לתקשורת בשבועות האחרונים ביססנו על הבדיקות הראשוניות שביצענו מתוך שקיפות מלאה ומחויבות בלעדית לציבור, ולציבור בלבד.
"משטרת ישראל לא מרגלת אחר אזרחיה. משטרת ישראל לא מרגלת אחר מפגינים ואנשים תמימים. משטרת ישראל תמשיך לפעול נגד העבריינים בכפוף לכל האישורים המשפטיים ועם כל יכולותיה הטכנולוגיות. גם אם נעשו טעויות – אדאג לתיקונן. גם אם נעשו שגיאות – אדאג שלא יחזרו על עצמן. ואם נעשו עבירות – אדאג שהאחראים יעמדו לדין. לא אתן שהיא תהפוך לשק החבטות של אלה שמבקשים לפגוע בה מתוך אינטרסים כאלה ואחרים".
"אין כל אינדיקציה"
למרות ההודעה שפירסם אתמול צוות הבדיקה, לא בוטלה ההחלטה להשעות את השימוש שעושה המשטרה בתוכנות הרוגלה. קצין משטרה בכיר אומר שהעיכוב של היועמ"שית בקבלת ההחלטה להסיר את ההשעייה תמוה וגורם נזק משמעותי למאבק בפשיעה החמורה ובשחיתות. לדבריו, "במקרים מסויימים זה כמו לשלוח שוטר לא חמוש לארוע ירי".
הוועדה למעשה דחתה את הדיווח בכלכליסט על כך שהמשטרה ריגלה אחר מנכ"לי משרדי ממשלה לשעבר ואזרחים אחרים שלא היו חשודים בפלילים. "אין כל אינדיקציה לכך שמשטרת ישראל הדביקה באמצעות תוכנת פגסוס שבידיה, ללא צו שיפוטי, מכשיר טלפון של מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בתקשורת", קבעה.
צוות הבדיקה בראשות עו"ד עמית מררי ובהשתתפות שני ראשי אגפים בדימוס בשב"כ, הגיש את ממצאיו ליועמ"ש גלי בהרב-מיארה. הצוות, בסיוע של מומחים טכנולוגיים, בדק אם בוצעה הדבקה למכשירי טלפון ניידים השייכים אל מי מבין רשימת האנשים שפורסמו בכלי התקשורת באמצעות תוכנת "פגסוס" שבשימוש המשטרה - ללא צו שיפוטי. הבדיקה נעשתה בין התאריכים 9 בפברואר ל-20 בפברואר.
חשוב לציין כי גם בכותרת של מסקנת הביניים של וועדת מררי נפלה טעות: למשטרה לא היה ואין רוגלה הנקראת פגסוס, יש לה סייפן וההבדל הוא טכנולוגי ומהותי. המשטרה מחזיקה ב-4 רוגלות: הסייפן, הסייפן הקודם ועוד שתי רוגלות – בשם דייזי וחלוץ.
צוות הסייבר של השב"כ והמוסד בדק את ארבע הרוגלות ולא 1,500 מספרי טלפון כמו הצוות הראשון אלא 8,000 מספרים והמסקנה היא שלא נעשתה שום חריגה.