חבר הכנסת יעקב ליצמן מיהדות התורה חתם היום (חמישי) על הסדר טיעון ויורשע במרמה ובהפרת אמונים בפרשת מלכה לייפר. תיק המעדנייה ייסגר. לצד זאת, הפוליטיקאי הודיע ליו"ר הכנסת שאין בכוונתו לבקש חסינות מפני העמדה לדין פלילי, והוא צפוי להתפטר מהכנסת ב"מתווה" דרעי כדי שלא ייקבע קלון. בתוך כך, ישלם הפוליטיקאי החרדי קנס בגובה זעום שעומד על 2,800 שקלים.

על פי כתב האישום, ח"כ ליצמן, אשר שימש באותה העת כסגן שר הבריאות, פעל להשפיע שלא כדין על חוות דעת של עד מומחה, פסיכיאטר עובד משרדו, בהליך הסגרתה של מלכה לייפר. זאת על מנת שמדינת ישראל לא תסגיר את לייפר לרשויות באוסטרליה, שביקשו להעמידה לדין פלילי בגין עבירות מין. לפי הסדר הטיעון, הפוליטיקאי יודה ויורשע במיוחס לו, והצדדים יעתרו במשותף לעונש של מאסר על תנאי וקנס כספי.

יעקב ליצמן ואביחי מנדלבליט (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90)
הסדר הטיעון ה-3 של נבחר ציבור בחודשיים האחרונים של מנדלבליט בתפקיד | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90

מדובר בהסדר טיעון שלישי של נבחר ציבור בחודשיים האחרונים של מנדלבליט בתפקיד היועמ"ש - וזאת אחרי חיים כץ, אריה דרעי ועכשיו ליצמן. בשבוע הבא יסיים היועץ המשפטי לממשלה את תפקידו. המגעים נמשכו לאורך כמה ימים במשא ומתן מהיר של הרגע האחרון - רגע לפני סיום כהונתו של מנדלבליט.

במה מואשם ליצמן?

באישום נכתב כי ליצמן ניצל את תפקידו כדי להשפיע שלא כדין על שיקול הדעת המקצועי של עובד במשרדו בעניין הסגרת מלכה לייפר. במפגש הראשון בארבע עיניים, הנאשם שאל את ד"ר צ'רנס אם הוא מכיר את לייפר. ד"ר צ'רנס השיב לפוליטיקאי כי הוא לא יכול לדבר עימו על הנושא מפני "שהעניין נמצא בהליכים משפטיים". בצאתו מהחדר לחץ הנאשם את ידו של ד"ר צ'רנס ואמר לו "תעזור לנו".

במפגש השני בארבע עיניים שאל הנאשם את ד"ר צ'רנס: "מלכה לייפר - מה קורה איתה?" ועל כך השיב ד"ר צ'רנס: "היא מצויה בתוך הליך משפטי ואני לא יכול לפרט או לשוחח על הנושא". במהלך כנס שהתקיים במלון בצפון הארץ פגש ליצמן את ד"ר ברש, והוא היה מודע לכך שהאחרון הגיש חוות דעת הקובעת כי לייפר כשירה לעמוד לדין כחלק מהליך ההסגרה. הנאשם פנה לד"ר ברש בכך שהפטיר כלפיו, כי הוא כתב חוות דעת שהיא "פיגוע".

במפגש אחר שבו ביקש ליצמן לדבר בארבע עיניים, ולמרות שד"ר צ'רנס כבר סירב בעבר לדון עימו בנושא לייפר, שאל אותו ליצמן ביחס ללייפר: "מה אני עושה איתה?" והוסיף כי מדובר ב"פדיון שבויים". ד"ר צ'רנס ענה שוב כי הוא לא יכול לדבר עימו על הנושא וביקש לעזוב. כשצ'רנס התכוון לצאת מחדרו, שאל הנאשם: "זה יעזור אם אדבר עם איגור?" וכוונתו הייתה לד"ר ברש, אשר כאמור הגיש לבית המשפט חוות דעת לפיה לייפר כשירה לעמוד לדין.

ארכיון (צילום: החדשות‎)
מלכה לייפר בבית המשפט | צילום: החדשות‎

את ליצמן ייצגו עו"ד ז'ק חן, המייצג גם את שאול אלוביץ' במשפט נתניהו, ועו"ד דרור ארד-איילון. נראה כי מבין חמשת נבחרי הציבור שהעמיד לדין מנדלבליט - הוא לא חתם על הסדר טיעון רק עם נתניהו וביטן. היועמ"ש הנוכחי צפוי לסיים את תפקידו בשבוע הבא לאחר קדנציה בת שש שנים. כהונתו הייתה סוערת במיוחד ותיזכר בעיקר בשל התיקים הכבדים בעניינם של נבחרי ציבור, שכאמור רובם הסתיימו בקול ענות חלושה.

מח"כ ליצמן נמסר באמצעות באי כוחו עורכי הדין חן, ארד-איילון ופירר: "לאחר קיום שימוע ארוך ויסודי שהתקיים בראשות היועץ המשפטי לממשלה והתנהל בלב פתוח ובנפש חפצה, התקבלו מרבית טענותיו של ח"כ יעקב ליצמן. בסופו של יום, הסכים ליצמן לקחת אחריות על אירוע אחד וחריג לדרך פעולתו הרגילה, ולהודות במיוחס לו במסגרת הסדר שיוצג לבית המשפט. מדובר במקרה שבו פעל ח"כ ליצמן במענה לפניית ציבור שקיבל, ללא היכרות עם הפונה, וללא כל זיקה או מניעים אישיים". עוד הם הדגישו כי "לאורך כל שנות פעילותו הציבורית פעל ח"כ ליצמן למען כלל הציבורים והאוכלוסיות, בכללם מתן מענה מיוחד לפניות הציבור ללא אפליה ועל פי החוק".

"שוב הסדר טיעון מביש"

מארגון מגן המלווה את נפגעות לייפר נמסר כי "לצערנו היום מסתיימת תקופה קשה שגרמה לנפגעות מלכה לייפר צער רב. אנו מזדהים עם כעס הנפגעות הגיבורות על עסקת הטיעון, ואפילו שלפי שיטת המשפט הישראלית הן לא חלק מהתיק, היה מקום לשמוע את דעתן. אנו מקווים שההודאה תיתן תוקף למעשים החמורים ושבפעם הבאה פוליטיקאים יבינו שהם לא מעל החוק".

גם התנועה לאיכות השלטון, שעתרה לבג"ץ בנושא, התייחסה להסדר הטיעון שנחתם עם ליצמן: "היועמ"ש ממשיך במבצעי סוף עונה, ההסדר מקל ומביש". לדברי ראש האגף המשפטי בתנועה עו"ד תומר נאור, "דומה שמבצעי סוף העונה של היועץ המשפטי הפורש נמשכים ממש עד לרגע שבו ייפול העיפרון. פעם נוספת נחתם הסדר טיעון מקל ומביש עם נבחר ציבור". עו"ד נאור המשיך: "התנהלות זו, גרירות הרגליים והסדרי הטיעון המקלים מדי עם נבחרי ציבור פוגעים פגיעה אנושה ביכולתן של רשויות אכיפת החוק למלא את תפקידן כראוי, פוגעים באמון הציבור במערכת ומרסקים את אלמנט ההרתעה. את המחיר על ההתנהלות נשלם כולנו". עד הערב צפויה להתקבל תגובת המדינה הרשמית על העתירה לבג"ץ בנושא.

 

 

גם יו"ר ועדת החוקה קריב התבטא נגד הסדר הטיעון וטען כי "העסקה מעבירה מסר בעייתי לנפגעי אלימות מינית בילדותם". מנגד, עורכי הדין טל גבאי ויהודה פריד, אשר ייצגו את מלכה לייפר בהליך ההסגרה, מסרו בתגובה: "היום הוכחה צדקת טענתנו שחוות הדעת הפסיכיאטריות שניתנו בעניינה של לייפר היו מקצועיות וענייניות ולא הושפעו בשום צורה על ידי גורמים זרים כפי שניסו לייחס. העובדה שהפרקליטות חזרה בה מן הטענה כי מעורבותו של ליצמן השפיעה על חוות הדעת מדברת בעד עצמה ומלמדת שדעת הקהל הושפעה באופן לא הוגן".