השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה התייצב הבוקר (חמישי) בפני ועדת החקירה לבריחת האסירים מכלא גלבוע. בדבריו, תקף אוחנה את שירות בתי הסוהר ואמר בין היתר: "לא מכיר אימא שחולמת שהבן שלה יהיה סוהר. זה מקום אפל, חשוך ולא נעים. לא פלא שהטובים לא מגיעים לשב"ס".
אוחנה הוא הדמות הפוליטית השנייה שמעידה בפני הוועדה, אחרי עדותו של השגריר ארדן, שכיהן אף הוא בעבר כשר לביטחון הפנים. אוחנה הבהיר כי כמו קודמו ארדן, גם הוא דרש ליישם ולהחמיר את דוח קעטבי, שקרא להחמיר את תנאי הכליאה האסירים הביטחוניים.
בפתח דבריו אמר לו יו"ר הוועדה: "אתה בטח יודע שבימי כהונתך החלו החפירות של מנהרת הבריחה של האסירים הביטחוניים". אוחנה התייחס לדברים ואמר כי שנתו בתפקיד כשר לביטחון הפנים הייתה "בסימן התפרצות הקורונה". לדבריו, עיקר המאמצים באותה שנה הושקעו במאבק בנגיף והחשש מפני אובדן חיי אדם. "מאמצים רבים הושקעו בהתמודדות עם הנגיף", אמר.
אוחנה התייחס לבעיית התרבות הארגונית בשירות בתי הסוהר, והדגים זאת באמצעות פרשת הסרסור בסוהרות: "יש בעיה של אי-אמירת אמת בשירות בתי הסוהר. בפרשה הזאת יש אי-אמירת אמת".
על רקע עדותו של ארדן אתמול, מתח אוחנה ביקורת על תהליך החפיפה שעבר לפני כניסתו לתפקיד שר הבט"פ. "ישבתי לשעה וחצי של שיחת חפיפה עם ארדן שהיה לפני. אחרי קצת יותר משעה וחצי אמרתי לו: 'גלעד, דיברנו רק על המשטרה', הוא אמר: 'ככה תיראה הכהונה שלך'".
אוחנה אמר בוועדה: "באותו רגע נשבעתי לעצמי שזה לא יהיה ככה". בהמשך סיפר כי במהלך כהונתו הוא נוכח לגלות "עד כמה שב"ס הוא ארגון לא טכנולוגי, "זה הדבר הראשון שהכה בי".
על הקושי בגיוס כוח אדם איכותי לשב"ס אמר אוחנה: "שב"ס פועל לגיוס האנשים הטובים ביותר - יש קציני גיוס שפועלים לכך, אבל זה לא מקהה את העוקץ לכך שיש מעט מדי אנשים שרוצים להצטרף לארגון".
בהמשך, עקץ אוחנה את שרשרת הפיקוד בשירות בתי הסוהר ואף הצדיק את בחירתו בנציבה קטי פרי: "זיהיתי שקצינים מגיעים לדרגות בכירות - לא בשל יוזמה וחתירה למגע, אלא מפני שהם לא רוצים להסתבך ולמשל להופיע בתחקיר עיתונאי". על הבחירה בפרי אמר: "אין לי היכרות מוקדמת איתה, אך החל מהביקור שלי בכלא שקמה מאוד התרשמתי ממנה - מהמנהיגות, מהעוצמות, ובראייה מחוץ לקופסה. רציתי משהו חדש לשירות בתי הסוהר".
"שימוש בנשותינו כדי לייצר שקט הוא בזוי ושפל"
אוחנה המשיך והתייחס לפרשת הסרסור בסוהרות ואמר: "עולם המודיעין הוא עולם אפל ונעשים בו דברים לא נעימים, אבל תופעה של שימוש בנשותינו כדי אולי להוציא מודיעין או לייצר שקט תעשייתי הוא בזוי ושפל ואסור. כשאני שומע על הפרשה אני מזועזע - ואז אני שומע שיש פער בין מה שנטען בכתבה למה שהתחולל במציאות".
אוחנה הוסיף ואמר, בעקיצה לסיפור המשטרה ו-NSO: "בסוגריים זה מאוד אקטואלי לימים האלה שנחשפה בהם פרשה של שימוש בנשק יום הדין של חדירה לנייד - שהיא הרבה יותר מהאזנת סתר. בתחילה הטענה הייתה 'לא היו דברים מעולם', ושיש פער בין הכתבה למציאות, ועכשיו אנחנו שומעים שאולי זה לא לגמרי".
"אנחנו מגיעים ליחידה הארצית לחקירות סוהרים, ונאמר לנו שאין ראיות, אם היה כדבר הזה זה איום ונורא". הוא הוסיף כי הוא מוטרד מאוד מההחלטה לסגור את תיק חקירת הפרשה". על הטענה כי היו קריאות לפטר את קצין המודיעין המעורב בפרשה אמר: "שמעתי שהגיעה לקודמי המלצה לפיטורי קצין מודיעין. ההמלצה לא התקבלה על ידיו, ואם זה היה מגיע לשולחני - הייתי מקבל החלטה אחרת".