אלשיך עולה למתקפה: מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך הכחיש הערב (ראשון) הפעלת יכולות ואמצעי ריגול משטרתיים לכאורה אחר אזרחים ישראלים. "כל השמות שהתפרסמו ללא יוצא מן הכלל נבדקו לעומק על ידי המשטרה - לא היה ולא נברא", אמר. "כל מי שפוקח, פוקח על ידי צו. קשה להתמצא בין מבול הספינים - ומישהו ישלם על זה". במקביל, בית המשפט המחוזי בירושלים החליט לדחות את כל הדיונים שהיו אמורים להיערך השבוע במשפט נתניהו.
סיקור שוטף ב-N12
• "אחד ביום": פרשת המשטרה והפריצה לטלפונים
• בכיר במשטרה במתקפה על תחקיר הריגול המשטרתי: "מעשה נבלה"
• רוני אלשיך בתגובה ראשונה: "לתמונה שפורסמה אין אחיזה במציאות"
• פרשת הריגול המשטרתי: הממצאים הראשוניים שהוצגו לרה"מ ולשרים
השופטים דורשים לדעת נגד מי הופעלו הרוגלות ובאיזה אופן, זאת לאחר שהפרקליטות פרסמה היום את ממצאי הבדיקה של החדירה לטלפונים בתיקי נתניהו. מהפרטים עולה שלא נעשו פעולות ללא צווים. הפרקליטות ציינה כי הבדיקה, שבחנה 1,500 מספרי טלפון, העלתה שלא בוצעו פעולות לגבי גורמים שלא הוצא צו בעניינם, אך לא פירטה אם היו חריגות מהצווים.
הפרקליטות ביקשה 3 ימים נוספים להשלמת הבדיקה, ונימקה זאת בצורך ב"פנייה למשרד לביטחון הפנים בבקשה לצמצום ועדכון תעודת החיסיון הקיימת בתיק, על מנת שניתן יהיה להביא לפני בית המשפט הנכבד והנאשמים את הפרטים הרלוונטיים, בין היתר ביחס לאופן השימוש בצווים שהוצאו".
"נתתי הצהרה מאוד ברורה", אמר אלשיך באירוע מנהיגות לאומית ומחשבה צבאית במסגרת השקת קדתרת מחשבה ומנהיגות ע"ש אריאל שרון באוניברסיטת רייכמן. "היא מעורפלת מכיוון שאני לא רוצה להשפיע על דיון משפטי, לכן הגבלתי את עצמי. התחייבתי להתראיין לעומק לתת תשובות לאזרחי ישראל. אני אתן לך סקופ - אין פגסוס למשטרת ישראל ולשים סייפן ליד הפגסוס זה עלבון לתוכנה. פגסוס זה כלי ששואב את כל תכולת הטלפון מרחוק, למשטרה מותר לעשות האזנת סתר ואו חיפוש שהוא נמצא לידך".
"הכלי משטרתי לא יכול ללכת אחורה", המשיך אלשיך. "אם נגיד 12 שנה אחורה אז אפשר רק 10 ימים אחורה. כל דבר שאישר לך השופט. הפיקוח הוא מטורף ובצדק. התהליך בכלים הרגישים האלה הוא סופר מדוד. רק אומר, הרגישות שבה המשטרה מפעילה כלים כאלה - היא מדהימה ואדוקה. זה לא אומר שאין תקלות, אבל בלאגן אין. אני מכיר את הדוחות, את האנשים ואת חרדת הקודש שבה הדברים האלה מטופלים".
"אני סומך על האנשים גם אחרי שעזבתי", הדגיש המפכ"ל לשעבר. "הם שמרו על קדושת התהליך ופרטיות האזרחים, עם הצורך להילחם בפשיעה כפי שהשופט מאשר. המשטרה לא פועלת בתווך או יקום אחר. השיח התקשורתי חלול. אני לא מאשים את האנשים. קשה להתמצא בין מבול הספינים - ומישהו ישלם על זה".
"הפרקליטות מודה שריגלה אחרי אזרחים"
פרקליטי הנאשמים בתיקי האלפים השיבו הערב להודעת הפרקליטות שלפיה לא היה גורם שעקבו אחריו ללא צו במסגרת חקירות ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. לדברי פרקליטי הנאשמים, הצווים שניתנו לא אישרו שימוש בתוכנית ריגול: "הפרקליטות מודה שריגלה אחרי אזרחים. אף צו לא הסמיך את המשטרה לעשות שימוש בתוכנות ריגול. הפרקליטות עדיין לא מסרה את המידע הנדרש - למי פרצו, ובאיזה היקף".
בתגובה שמסרו סנגורי בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ', וארנון (נוני) מוזס להודעת הפרקליטות, נכתב: "למותר לציין כי ככל שבוצעו פעולות שאינן כדין, הרי שהדעת נותנת כי לבד ממתן תשובות לבית המשפט הנכבד ולהגנה - לחלוף הזמן ישנה משמעות גם בהיבטים חקירתיים שצריך שיתבצעו. הודעת המאשימה שותקת ביחס לסוגיה זו".
"מכל מקום", טענו פרקליטי הנאשמים, "ההודעה שהוגשה מטעם המאשימה, והוכתרה (בטעות) כ'הודעת עדכון' - איננה הודעת עדכון, כי אם בקשה למתן אורכה. בקשה זו מוגשת - שוב - 'בדקה ה-90', ומעמידה את בית המשפט הנכבד ואת הנאשמים בפני מעשה עשוי".
"בהודעתה מודה המאשימה, הלכה למעשה, כי בוצע גם בוצע שימוש בכלי פריצה וריגול בהליך זה", נכתב בתגובת הפרקליטים. "הגם שכך, מעדכנת המאשימה את בית המשפט הנכבד כי 'לא בוצעו פעולות לגבי גורמים שלא הוצא צו בעניינם'. היא אינה אומרת שהפעולות בוצעו על פי צו. היא אינה אומרת כי הוצאו צווים מתאימים להפעלת רוגלות (וממילא הדין אינו מתיר זאת). היא אינה אומרת כי הצווים הוצאו לפני הפעלת רוגלות'. כל זאת - היא אינה אומרת".
"ובכן", המשיכו הפרקליטים, "אנו נאמר זאת בבירור: צווי האזנות הסתר שהוצאו בתיק זה מוכרים להגנה. אף לא אחד מהם הסמיך את המשטרה לעשות שימוש ברוגלות. הנאשמים אינם סבורים כי זוהי העת להרחיב בטיעון משפטי בנושא זה, ועוד תבוא לכך השעה".
באופוזיציה דורשים ועדת חקירה
ראשי סיעות האופוזיציה - הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית - דחו את טענת הפרקליטות. "אנו דוחים את ניסיון ההשתקה של פרשת הריגול נגד אזרחי ישראל, ודורשים להקים מיד ועדת חקירה ממלכתית", נכתב בהודעה. "לא ייתכן שהמשטרה תבדוק את עצמה בבדיקה שטחית ובהולה בלי שאף אחד נחקר באזהרה, בלי למנוע שיבוש חקירה או תיאום גרסאות ובלי להציג בפני הציבור תמונה מלאה על היקף הריגול אחר אזרחים ישראלים והשימוש שנעשה במידע שהושג מהם".