הוועדה המיוחדת של הכנסת לעובדות ועובדים זרים התכנסה הבוקר (שלישי) לדיון, בעקבות תחקיר N12 על התנאים הקשים שבהם מוחזקים העובדים ברכבת הקלה בתל אביב.
יו"ר הוועדה אבתיסאם מראענה שיזמה את הדיון אמרה בדיון: "אנחנו רואות בחומרה את תנאי ההעסקה של עובדים זרים בישראל. הועלו עדויות חמורות. הוועדה קוראת לרשויות לקיים פעולות אכיפה יזומות באופן תדיר. הוועדה קוראת למצות את הדין עם האחראים. הוועדה דורשת מהרשויות הנוגעות בעניין לבדוק את הליך ההתקשרות עם חברות זרות".
עו"ד אלעד כהנא מארגון "קו לעובד" סיפר: "יש עובדים נוספים שפונים אלינו אבל מפחדים בסופו של דבר לפנות לרשויות".
אחרי שנמסר ל-N12 בתגובה על התחקיר שהתיק נסגר, שרית פרץ, ראש חוליית סחר בבני אדם במשטרה עדכנה בדיון: "החלטנו לבדוק את עצמו שוב. הגיעו מקרים חדשים עם אותן טענות. אנחנו שוקלים לפתוח את תיק החקירה מחדש או לפתוח חקירה נוספת".
פרץ ציינה כי סוגיית העבדות המודרנית נלמדת עדיין על ידי רשויות האכיפה. ח"כ מראענה שאלה אותה למה היא מתכוונת, ופרץ השיבה: "מדינת ישראל הייתה רגילה במשך שנים לחקור סחר בבני אדם לזנות. לא היינו חשופים מספיק לסחר בבני אדם בתחומים אחרים".
ח"כ מראענה לא הסתפקה בתשובות שקיבלה והגיבה: "הסוגיה של עבדות מודרנית, אני שומעת כל הזמן 'אנחנו לומדים את זה'. אני לא יכולה לשמוע בדיון הבא שתגידו לי עדיין בלמידה. יש עובדים זרים, ללא ביטחון כללי, ומנצלים אותם. הגיע הזמן לשים את זה כמשהו שאנחנו צריכות לשים מולנו בעיניים ושיש תופעה שאנחנו צריכים להילחם בה".
בדיון עלה שבאופן מטריד אף רשות לא בחנה את החוזים הקשים שעלהם הוחתמו עובדי הרכבת. כל הרשויות התנערו מאחריות. ח"כ מראענה זעמה: "אני רואה חוזה זוועתי. אני לא מבינה מה התפקיד שלכם? מה אתם עושים אל מול נת"ע? מי מפקח על העובדים שלהם, על תנאי השכר, על העובדים?".
בעקבות כך, עדכנה ענבל משש מרשות האוכלוסין וההגירה: "נבחן את האפשרות לחייב בחוזה שיבטיח את זכויות העובדים". עוד מסרה: "נפתח בפני העובדים את האפשרות לפנות לקו החם שלנו".
ח"כ מראענה שאלה את דוד טמיר ממשרד התחבורה: "אתה בעצם אומר שאין לך מושג מה קורה שם". טמיר הודה: "בפועל זאת המציאות".
ח"כ מראענה: "אתה מבקש לראות את החוזים לפני שאתה מתקשר עם אותן חברות?". טמיר השיב: "למשרד התחבורה אין יכולת לבדוק את כל ההתקשרויות". ח"כ מראענה ענתה על כך: "אני חושבת שאם היית רואה את החוזה שמונח מולי, היה עולה לך החום".
עו"ד שלמה ששון רייך, היועץ המשפטי של נת"ע, אמר: "אנחנו לא מתכוונים לעבור על זה לסדר היום, לא נאפשר הפרת זכויות עובדים". עוד הוסיף: "יש תביעות של עובדים נוספים מגיאורגיה שמספרים שהם עובדים 12 שעות ביום 7 ימים בשבוע. אנחנו נדרוש שזה לא יחזור".