בית משפט השלום בנתניה גזר אתמול (רביעי) שנת מאסר על עדי קליין, שהורשע ב-5 אישומים בגין עבירות אלימות כלפי אשתו לשעבר. לפני כעשור, כשהיה בן 18, קליין היה עד לרצח אימו מירי קליין ז"ל, בידי אביו שהתאבד לאחר מכן.

מירי קליין, נרצחה בשנת 2011 בידי בעלה (צילום: באדיבות המשפחה)
מירי קליין, נרצחה בשנת 2011 בידי בעלה | צילום: באדיבות המשפחה

מכתב האישום עולה כי באחד המקרים הנאשם תפס פטיש וניסה לשבור את טבעות הנישואין של השניים. המתלוננת ניסתה לצאת מהבית, ובתגובה הוא לקח את התיק שלה ואיים: "נראה אותך מעזה להתלונן, אף אחד לא יאמין לך". עוד סיפרה שאמר: "אני עובד בשב"ס, נראה אם תתלונני עליי. את תהיי בדיוק כמו אימא שלי".

במקרה אחר קליין נקט אלימות פיזית ממשית כלפי אשתו. הוא סטר לה, משך בשערה, השליך אותה על המיטה ולקח ממנה את הטלפון הנייד שלה. כמה ימים לאחר מכן, קליין דחף את אשתו על הספה, סטר לה, ירק בפניה, קרע שרשרת מצווארה ולבסוף קרע את חולצתה ונשך אותה.

"נראה אותך מעזה להתלונן, אף אחד לא יאמין לך"

עדי קליין

 

מירי קליין, אימו של עדי, נרצחה על ידי אביו ביישוב מסד לנגד עיניו של עדי. קליין, שהיה אז נער, נמלט מהמקום מיד לאחר המקרה. ראש המועצה האזורית גליל תחתון, מוטי דותן, סיפר אז על ההלם שבו היה שרוי הבן: "הוא גמור, אני מקווה שהוא ייצא מזה".

לפני שאירע הרצח, מירי התלוננה כמה פעמים על אלימות מצד בעלה בשעה שהיו בהליכי גירושין. אז המשטרה העריכה כי מערכת היחסים הקשה בין השניים היא שהובילה להתרחשות המקרה. תושבי המקום התקשו לעכל את הטרגדיה וחברותיה סיפרו בבכי: "לא הצלחנו לשמור עליה, זו טרגדיה נוראית".

 הדילמה על גזר הדין

בתסקיר המבחן צויינה ההיסטוריה המשפחתית הקשה של הנאשם וגם העובדה שהוא לא זכה לתמיכה מתאימה לאחר האירוע. קצינת המבחן אף המליצה לבטל את הרשעתו, מתוך הערכה שהשתלבות בטיפול תפחית מאוד את הסיכון לחזרה על מעשיו.

יחד עם זאת, השופט החליט להותיר את ההרשעה על כנה ולגזור על קליין שנת מאסר. בגזר הדין צוין כי ריבוי המעשים מחייבים עונש שיהלום את חומרתם. עוד נכתב: "עבירות אלימות המבוצעות על ידי גברים כלפי בנות זוגם, הן בגדר התרחשות בזויה אותה יש להכרית, תוך הבעת יחס של סלידה וגינוי כלפי נאשמים המתעמרים בבני משפחתם".

השופט התחשב בנסיבות האישיות המורכבות, כמו גם בהבעת החרטה של הנאשם שהודה במסגרת הסדר טיעון, ולכן העונש נגזר ברף התחתון של מתחם הענישה שנקבע.

עו"ד רוני אלוני סדובניק שייצגה את המתלוננת בהליך הפלילי, מסרה בתגובה :"ועדת השופט אליעזר גולדברג המיתה אסון משפטי על הנשים בישראל כשהביאה לעולם בחטא את תיקון 113 לחוק העונשין. התיקון הוריד את מתחמי הענישה על עבירות אלימות קשות והנה, התוצאה לפנינו. השופט המצוין יוצא מגדרו בהערכה ובאמון כלפי הנפגעת אך מציג את אזיקי 'מתחם הענישה' שכובלים אותו לעונש מגוחך של שנת מאסר בלבד".

עו"ד רוני אלוני סדובניק
עוה"ד רוני אלוני סדובניק

"גזר הדין מלמד אותנו שלא השופטים אחראים להיעדר הענישה על עבירות אלימות, אלא הכנסת שהפחיתה את כלל העונשים במקום להחמירם. ממשלות ישראל מרמות את בנות ישראל להאמין לסיסמאות על מאבק ברצח נשים אבל בפועל מה עם מי שבטעות לא נרצחה, אלא ניצלה ממוות?" הוסיפה אלוני סדובניק. "הפוגע בה יקבל מקסימום עבודות שירות או שנת מאסר שממנה ינקו לו שני שלישים. הגיעה העת שממשלת השינוי תקיים את התחייבותה ותבטל את תיקון 113 לחוק העונשין שהפך את הדין הפלילי לבדיחה עצובה. מילה טובה מגיעה כאן לחוקרי משטרת נתניה ולמחלקת התביעות שעשו כל שביכולתם לסייע למרשתי, וכמו כן מגיעה תודה מיוחדת לצוות המשרד לביטחון הפנים בראשות השר לשעבר אמיר אוחנה שסייע ככל יכולתו למשטרת נתניה".