פרשת NSO: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע אמש (חמישי) למפכ"ל המשטרה כי הוא מתכוון להקים צוות לבדיקת הנושא בכללותו, כפי שדיווחנו מוקדם יותר הערב ב"מהדורה המרכזית". בראש הצוות תעמוד עמית מררי, המשנה ליועמ"ש.

במסגרת הבדיקה ביקש מנדלבליט מהמפכ"ל שיועברו לצוות כל צווי ההאזנה שניתנו במהלך השנים 2021-2020. עוד ביקש היועמ"ש מהמשטרה לבדוק אפשרות לחסימה טכנית שליכולות החורגות מגדר הסמכויות המוקנות בחוק. עם זאת, ציין היועמ"ש, כי עד כה לא נמצא בסיס לחשש שהמשטרה ביצעה שימוש ארגוני שלא כדין באמצעים העומדים לרשותה.

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב הגיב על החלטת היועמ"ש ומסר כי הוא "שבע רצון שבחינתו (של היועמ"ש) לא גילתה שום ממצאים חריגים במישור המערכתי. במישור הפרטני, לא נמצאה חריגה מהנוהל המאושר על פי חוק. ברם, יתכן שאירועים פרטניים התרחשו בניגוד לחוק. אני מאמין שהסריקה במסרקות ברזל שיבצע הצוות בראשותה של המשנה ליועמ"ש, לכלל ההפעלות של המערכת הטכנולוגית יהיה צעד הכרחי לוודא שבמערכת אין תפוחים רקובים לבניין אמון הציבור במשטרת ישראל".

מוקדם יותר אתמול דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי לאחר הפרסום בעיתון בכלכליסט, ניסו במשטרה לטעון שהכול נעשה כדין, ובעיקר לא נגד אזרחים. אבל היום חלק נוסף של התחקיר מתפרסם וחושף איך הפעילה המשטרה את התוכנה נגד פעיל חברתי, כשאחד התוצרים היה מידע אינטימי שלפיו אותו פעיל, נשוי, נהג להשתמש באפליקציית היכרויות בין גברים.

האם הפריצה לניידים חוקית, ואיך זה עובד? 

המשטרה, על פי אותו פרסום, אף מבצעת נגדו מעקבים באותם מפגשים. העילה לכאורה: חשש שיבצע עבירות סדר ציבורי. ״היה לנו ברור מאוד שיש מישהו שיש לו אינטרס לדעת מה קורה בתוך המחאה״, אמר תא״ל במיל׳ אמיר השכל ממובילי המחאה בבלפור. בנוסף סיפר כי ״כשהיו דברים וחששנו מכך שמישהו מאזין אלינו, אז ידענו לשים את הטלפונים בצד״.

עם פרסום הדברים , הגיעו דיווחים של פעילים נוספים שגם להם קרו דברים משונים לאחר המפגשים עם המשטרה. ״שמתי לב שמשהו בטלפון לא בדיוק אותו הדבר״, מספר סשה פעיל במחאה. "שפת הטלפון שלי היא רוסית, ואז פתאום כשאני נכנס לפייסבוק זה לוקח רגע בשביל לסנכרן חזרה לרוסית. אני נכנס לאפילקציות נוספות, לוקח לו רגע בשביל לסנכרן לרוסית. למה לעזאזל, אם אף אחד לא נגע לי בטלפון, צריך לעשות את הסנכרון הזה?".

 

האם מותר למשטרה לעקוב אחרינו? (עיבוד: 123rf, דוברות המשטרה)
האם מותר למשטרה לעקוב אחרינו? | עיבוד: 123rf, דוברות המשטרה

אליו מצטרפת סיגל עזריה שמספרת: "אני מקבלת את הטלפון וחשכו עיניי. הטלפון שלי היה מבולבל ומבולגן לגמרי. אפליקציות שהיו לי נעלמו, אפליקציות נוספות נוספו".

  "פריצה לטלפונים בלי צו שופט? לא תקין ולא ראוי"

ובאמת במהלך היום השפה בה המשטרה משתמשת בכל התגובות בנושא משתנה -מדברים שם על חריגה נקודתית. תנ״צ דודו בואני, ראש חטיבת החקירות במשטרה בזמן השימוש בפגסוס, התראיין לעודד בן עמי ואמר: ״כמו פגסוס, בלי לגעת בחברה ובלי לגעת בתוכנה, יש בשוק האזרחי עשרות רבות של חברות שנותנות שירותים. המשטרה עובדת עם כמה חברות. אז בגלל זה אני לא רוצה לגעת בחברה כזאת או אחרת״. הקצין למעשה מאשר שלא רק פגסוס, המשטרה עושה שימוש בכמה וכמה חברות כאלו.

ולמרות כל זאת מבדיקת המשטרה על השימוש המשטרתי בתוכנות NSO עולה תמונה שונה בתכלית. עד לרגע זה לא נמצאה שום חריגה בבדיקה המשטרתית. באותה בדיקה בכל תיקי ההפעלה של מערכת NSO לא עולה שום טיפול ושום אירוע חריג או סטייה מהכללים.

 

הפגנה נגד נתניהו בכיכר פריז  (צילום: בן כהן)
ההפגנות בבלפור, ארכיון | צילום: בן כהן

הבדיקה המשטרתית מעלה שכל התיקים אלה טופלו בצו של שופט ובכולם הטיפול נעשה על פי ההנחיות, כך טוענים בכירים במטה הארצי. עם זאת הבדיקה עדיין לא הסתיימה. כמו כן מדגישים אותם גורמים כי בבדיקה הזו לא נמצא שום אירוע שעליו דווח בעיתון כלכליסט באשר הוצאת מידע מביך ואינטימי מטלפון נייד של פעיל חברתי. לדבריהם, לא מוצאים תיק הפעלה כזה בבדיקה המשטרתית.

אף על פי כן, ליועץ המשפטי לממשלה הוגשו מספר פניות בנושא. מנדלבליט מסתפק בשלב זה בפנייה למפכ״ל בדרישה לבירור העניין. בנוסף החליט מנדלבליט להקים צוות מיוחד ברשות המשנה ליועץ עמית הררי שיבדוק את כל נושא הפעלת המערכת. אבל אל מול הממצאים והתגובות שבלשון המעטה לא היו מדויקות, ספק אם המשטרה יכולה עוד להיות עדת האופי של עצמה.