הדיו עוד לא יבשה מגזר הדין שניתן אתמול (שלישי) בעניינו של אריה דרעי ובו נכתב כי הוא "מדיר עצמו מעיסוק בצרכי ציבור", וכבר הוא מודיע שהוא לא הולך לשום מקום. דרעי ידוע בתקדימים רבים - נבחר הציבור הראשון שהורשע בפעם שנייה לאחר שריצה את עונשו, גם פיילוט השידורים החיים החדש בוצע לראשונה בגזר דינו, וכעת - תקדים דרעי נוסף - שר בכיר לשעבר שהופך ליועץ פרלמנטרי.
המטרה של דרעי ברורה - הוא רוצה להבהיר "הנני כאן". בנוסף, כחבר כנסת לשעבר דרעי אינו רשאי להיכנס למליאת הכנסת, ואילו כעובד בסיעת ש"ס יש אפשרות כזאת. אם המהלך יאושר, דרעי יוכל לשהות באחורי מליאת הכנסת, לצד מנהלי סיעות ועובדים נוספים. הדבר יאפשר לו להמשיך למשוך בחוטים ולשוחח עם חברי כנסת רגע לפני הצבעות. היועצת המשפטית של הכנסת דורשת שדרעי ימונה כיועץ בשכר, דבר שיטיל עליו מגבלות שונות וימנע ממנו לקבל שכר ממקום אחר במקביל.
עוד קודם לכן, דרעי הודיע שימשיך להגיע לכנסת ושתהיה לו שם לשכה כיו"ר ש"ס, כפי שהייתה לאבי גבאי כשהיה יו"ר מפלגת העבודה עוד לפני כניסתו לכנסת. "אני חושב שזה מראה את הבעייתיות של להגיע להסדרים עם אנשים שישתמשו בך בצד השני של ההסדר, ואחר כך יזרקו אותך לזבל, וירוקנו את הכאילו 'סנקציה' ממשמעותה ומהתכנים שלה", אמר פרופ' מרדכי קרמניצר, עמית מחקר בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה ומומחה למשפט פלילי וחוקתי.
"אני מניח שהעניין לא הוסדר, אבל ההגיון שלי אומר שבהנחה שאם שאלת הקלון הייתה עולה היה נקבע שיש קלון, אז הוא גם לא היה יכול להיות יועץ פרלמנטרי", הבהיר פרופ' קרמניצר. "התרגיל היה לעקוף את בעיית הקלון, לגרום לזה שיינתן פסק דין כאילו אריה דרעי זה אדם שבפעם הראשונה נתקל במערכת אכיפת החוק".
ברור לכל כי ברמה המהותית דרעי ממש לא מתרחק מהזירה הציבורית. למעשה תהיה לו יותר השפעה מאשר לח"כ מהשורה, והשאלה היא אם מדובר במהלך "כשר אבל מסריח" או שיש פה גם בעייתיות מבחינה משפטית. "הזכות להיבחר היא זכות יסוד, אין זכות יסוד להיות יועץ פרלמנטרי", הבהיר פרופ' קרמניצר. "ברור ששאלת כבודה של הכנסת כמוסד העליון של הדמוקרטיה הוא השיקול שצריך לקבוע מי ראוי להיות יועץ פרלמנטרי. לא נראה שיש היגיון שאדם שבאופן מהותי דבק קלון במעשיו יוכל להיות יועץ פרלמנטרי".
"'התרגיל' אולי כשר, אבל לחלוטין מסריח"
בפרקליטות ידעו שדרעי עשוי לשלוף שפנים מהכובע. יחד עם זאת, ברגע שדרעי פורש מהכנסת שאלת הקלון מתייתרת מבחינה משפטית. לכן, סוברים שם שלא ניתן היה לפעול אחרת מהבחינה הזאת בהסדר מול דרעי. "אני בעיקר רואה בזה אזהרה לגבי הסדרי טיעון עם אנשים שאי אפשר לסמוך... נקרא לזה על ה'ג'נטלמניות' שלהם", ציין קרמניצר.
"אני אומר את זה אפרופו נתניהו, ולמה אתה יכול לצפות אחרי שאתה מסכם דברים ומה הפוטנציאל שלו אחר כך להפוך אותך, את הצד השני - המדינה, לבדיחה", הבהיר. לדברי פרופ' קרמניצר: "אין ספק שהוא עושה את המערכת הפוליטית, ואת הרעיון שיש קשר בין המערכת הפוליטית לבין טוהר מידות ויושרה, הוא עושה את זה לצחוק".
על פניו, גם אם היה מוטל על דרעי קלון, אין חוק או הוראה מפורשת שמונעת ממנו לשמש בתפקידים אחרים כמו יו"ר סיעה או יועץ פרלמנטרי. לכן, יכול להיות שאת הטריק הזה דרעי יכל לבצע כך או אחרת. יחד עם זאת, צריך להזכיר שהחלטתו של דרעי "לפרוש" מהחיים הציבוריים הייתה גם חלק מהשיקולים להקלה בעונש, ולא השפיעה רק על שאלת הקלון.
"'התרגיל' החדש של דרעי הוא אולי כשר, אבל לחלוטין מסריח", הבהיר מנכ"ל התנועה לטוהר המידות, עוה"ד עומר מקייס. "היועמ"ש איפשר לדרעי להתפטר מהכנסת כדי להימנע מדיון בקלון, אבל עכשיו מתברר שדרעי לא רק ימשיך בפועל לנהל את ש"ס, מה שהיה ברור מההתחלה, אלא עוד יעשה זאת מהמליאה ויצחק על כולנו".
עו"ד מקייס הוסיף כי "התרגיל החדש הזה הוא עוד המחשה, אם בכלל היה צריך, מדוע אסור היה ליועמ"ש לאפשר את מתווה דרעי לעקיפת הקלון. לצערנו, התמונות שתיכף נראה של דרעי במליאה מנהל בפועל את ש"ס מצטרפות לעסקאות המקלות שעשה היועמ"ש בסוף כהונתו, שהפכו את הקלון מכתם ערכי-מוסר חשוב, למושג ריק מתוכן".