אחרי יותר מ-30 שנה - פוענח רצח ניסים שטרית: פרקליטות מחוז ירושלים הגישה היום (שישי) לבית המשפט המחוזי בירושלים שני כתבי אישום נגד החשודים ברצח הנער. באופן חריג, גם לאחר הגשת כתב האישום - אסור עדיין לפרסם את שמו של בן השר לשעבר, שנאשם ברצח. פרקליטו, עו"ד אלכס גפני, ביקש מבית המשפט לאסור בפרסום את שמו - מחשש לאיומים עליו ועל בני משפחתו שנובעים מהייחוס המשפחתי שלו.
החקירה נפתחה מחדש לאחר שלפני כשנתיים התקבל מידע חדש לגני שני מקרים של היעדרות בירושלים: הנער ניסים שטרית שנעדר בשנת 1986 ואבי אדרי שנעלם ב-1990. אל החומרים שהתקבלו לידי המשטרה התווסף מידע מודיעיני ששפך אור על אופן הביצוע וזהותם של רוצחי שטרית.
בתום חקירה סמויה הוחלט להופכה לגלויה, והוחלט על הגשת כתב אישום נגד שני חשודים במעורבות ברצח שטרית. חקירת היעלמותו של אבי אדרי נותרה עדיין פתוחה. "אנחנו יודעים את כל מה שקרה בליל החטיפה שלו שבסופו של דבר הסתיים ברצח", אומרים בימ"ר ירושלים. נציין כי עד היום אירעו שני מקרי רצח ללא איתור הגופה שבהן ניתנו הרשעות בישראל.
רצח הנער ניסים שטרית פוענח - כך הוא בוצע
לפי כתב האישום שהוגש הבוקר, שני הנאשמים הקשורים לקהילה שבראשה הרב אליעזר ברלנד, חשדו בשטרית שהוא מקיים מפגשים עם נשים בניגוד לנורמות המקובלות בקהילה. "כדי להענישו ולכפות עליו אורחות התנהגות צנועות, הם תכננו לפתות אותו להגיע למפגש עם אישה, לחטוף אותו למקום מבודד ושם לאיים עליו ולהכות אותו", נכתב בכתב האישום.
לפי כתב האישום, אחת מחסידות ברלנד שימשה כ"נערת פיתוי" בפרשה. שטרית קיבל את מספר הטלפון שלה מאדם שלישי והציע לו לבלות איתה לילה. שטרית צלצל אליה, ונערת הפיתוי משובו בנים ענתה. כעבור זמן קצר שטרית הגיע לדירה. אותה חבורת חסידים התנפלה עליו והפילה אותו לרצפה. "הוא היה מרותק לרצפה וחרף מאמציו - לא הצליח להיחלץ ממכותיהם", נכתב בכתב האישום. כשהבינו שהוא מרעיש מדי, הם המשיכו להכות אותו במקום אחר.
לאחר מכן הם לקחו אותו ליער מבודד באזור ירושלים והשתמשו נגדו באלימות פיזית. "הכו אותו במכות חזקות בגופו, באגרופים בפניו ופלג גופו העליון - שנמשכו מספר דקות - ביודעם כי קיימת אפשרות שהמנוח ימות מכך", הוסבר בכתב האישום.
כתוצאה מהמכות שהוא ספג הוא מת ונקבר באותו שטח. עוד צויין בכתב האישום שחלק מהמעורבים עדכנו את ברלנד כי הכאתו של שטרית הסתיימה במותו. המשטרה לא הצליחה לאתר את גופתו אך עדיין נמשכים המאמצים להביאו לקבורה.
"לאחר כמה דקות שבהן הוכה שטרית – הכריז אחד התוקפים שהוא מת", נכתב. עוד הוסיפה הפרקליטות כי הנאשמים, יחד עם משתפי פעולה נוספים, איתרו בור ביער – ואחד מהם הביא מהרכב כלי ברזל כדי להעמיקו, וכולם קברו בו את שטרית וכיסו אותו באדמה.
הקורונה הקשתה על התקדמות המעצרים מכיוון שחלק מהחשודים היו חולים, מבודדים או שהו מחוץ לארץ. לפני מספר שבועות הוחלט להפוך את החקירה מסמויה לגלויה. בינתיים, בפרשת הרצח של אבי אדרי נודע כי אחד החשודים המרכזיים נפטר לאחרונה מקורונה בבית החולים פורייה שבטבריה. נציין כי בחלוף השנים הראיות מתבלות והזיכרון של החשודים עוזב אותם, בעוד רובם ככולם עברו את גיל 70.
"אין כלי חקירה שלא נעשה בו שימוש", אמר גורם בכיר במשטרת ירושלים. "אנחנו יודעים לשרטט היום בדיוק מושלם את רצף האירועים שהביא למותו של ניסים שטרית". הסיבה לשחרורם של שלושת החשודים ובהם אליעזר ברלנד בפרשיות הרצח נובעת מפערים בחוק ההתיישנות של עבירות שהשתנה מאז 1986.
עורכי הדין גלעד יצחק בר-טל וירון דוד מסרו בשם משפחת שטרית: "אף שהמשפחה חשה הקלה מסוימת עם הגשת כתבי האישום, ברור כי אלה אינם כוללים את כלל המעורבים ברצח הנתעב ועל כן, לא מדובר בסופה של הפרשה המטלטלת והכואבת שעוברת משפחת שטרית כבר שנים ארוכות. תיבת הפנדורה שנפתחה בעקבות החקירה צריכה להרעיד את הארץ".
עוד הוסיפו עורכי הדין: "לא יעלה על הדעת שאנשים שהוכח שהיו שותפים למקרה רצח מזעזע יקבלו מהמדינה חנינה וימשיכו לחיות נקיי כפיים לכאורה רק בגלל מגבלות טכניות של החוק. המשפחה מצפה כי המדינה תבוא חשבון עם כל המעורבים ברציחתו האכזרית של ניסים שגופתו הועלמה. המשפחה לא תנוח עד אשר ימוצה הדין עם כל המעורבים".