דוח נוקב נגד התנהלות ישראל: משרד החוץ האמריקני קבע כי מדינת ישראל לא עומדת בסטנדרטים המינימליים למאבק בסחר בבני אדם. לפי הדוח שפורסם אמש, ישראל יורדת בדירוג - לראשונה לאחר עשור - למדרגה השנייה.
אמש פורסם הדוח השנתי של משרד החוץ האמריקי בנוגע למאבק העולמי בסחר בבני אדם. ישראל הידרדרה למדרגת המדינות ש"אינן עושות מאמצים מספקים כדי למגר את הסחר בבני אדם בתחומן". הדוח מציין שמאמצי ישראל להיאבק בסחר היוו הדרדרות בהשוואה לשנים קודמות. לפי הדוח, "מדיניות הממשלה כלפי מהגרי עבודה הגבירה את פגיעותם לסחר והממשלה לא חקרה בעקביות מקרי סחר שהופנו אליה על ידי ארגוני החברה האזרחית".
במוקד לפליטים ולמהגרים הדגישו: "בעקבות התראותינו החמורות למשטרת ישראל על דרכי חקירה לא מקצועיות ואף פוגעניות שחיבלו בעצם היכולת של ישראל לגלות רשתות סחר, להגן על הקורבנות ולהעמיד את הסוחרים לדין - ארה"ב ממליצה לישראל ליצור הליכי חקירה מוגנים יותר שימנעו טראומה חוזרת לקורבנות". עוד נמסר כי במסגרת עתירת המוקד לפליטים ולמהגרים, התחייבה המדינה במאי 2020 בפני בג"ץ כי בתוך חצי שנה היא תקים מנגנון ערר על החלטות חולית הסחר של משטרת ישראל, ותנסח לראשונה באופן ברור ומוגדר את תנאי הסף להכרה באדם כקורבן סחר בבני אדם.
הדוח האמריקני מציין כי המשטרה אומנם החלה בתהליכים אלו, אך טרם השלימה אותם עד לרגע זה. עוד מצוין בדוח כי שנתיים לאחר שאושרה על ידי הממשלה - התוכנית הלאומית למאבק בסחר עדיין לא תוקצבה. המוקד לפליטים ולמהגרים קרא לממשלה החדשה לתקן את העוול הזה באופן מיידי ובהול: "תקצוב ויישום התוכנית הלאומית למאבק בסחר בבני אדם הוא אינטרס לאומי מן המעלה הראשונה".
עוד נמסר: "זוהי קריאת השכמה למדינת ישראל - שנים ארוכות אנחנו מתריעים על טיפול לקוי וחסר בתופעה המחרידה של סחר בבני אדם והחזקה בתנאי עבדות בישראל. אנו מקווים שהממשלה החדשה תענה להמלצות מחלקת המדינה ותגלה אחריות כלפי האנשים והנשים השקופים ביותר בישראל. הצעד הראשון בדרך לכך הוא ליישם את התוכנית הלאומית למאבק בסחר בבני אדם ולפעול לשינוי מדיניות העסקת מהגרי העבודה, שמהווה כיום כר פורה להתפתחות עברות העושק, העסקה בתנאי עבדות וסחר בבני אדם".
עו"ד ניצן כהנא, מנהלת תחום ממשל בקרן ברל כצנלסון וממובילות המאבק בסחר בנשים בישראל, מסרה: "שנים התרענו שהסחר בנשים חזר לישראל. לקח למשרד המשפטים זמן רב מדי להבין שצדקנו ולהוביל לאישור תוכנית ממשלתית מעודכנת - למאבק בסחר בבני אדם. אך בעוד שהיא אושרה ב-2019, היא מעולם לא תוקצבה וגם החלקים בה שלא דורשים תקצוב נוסף, כמו אכיפה נגד סוחרי נשים, צרכני זנות קטינים וסרסורים – לא הופעלו ברצינות".
"לצערנו, לא שמעו לנו כשהתרענו שוב ושוב שישראל עלולה לרדת בדירוג הבין-לאומי במאבק בסחר בבני אדם, דבר שעלול להוביל לסנקציות כלכליות", הוסיפה. "אך כעת, עם פרסום הדו"ח והקמת הממשלה החדשה, עומדת בפני שרי המשפטים וביטחון הפנים, גדעון סער ועמר בר לב, הזדמנות לעשות תיקון היסטורי ולהפסיק את אחד הניצולים הקשים בעולם".
מקו לעובד נמסר: "נכשלו מאמציה העקביים של ישראל לטשטש את העובדה שהיא מייצרת ומשמרת מבני העסקה שמביאים לתופעות של ניצול קשה של עובדים לא ישראלים, עד כדי סחר בבני אדם ועבודות כפייה. כבילת אלפי עובדים למעסיקיהם, שעבוד-חוב מובנה של עשרות אלפי מהגרים, סחר גואה בהיתרי פלסטינים, אזלת יד אכיפתית של הרשויות, ועצימת עיניים שיטתית מפגיעה בזכויות יסוד של עובדים בשם תכליות עמומות ואינטרסים זרים - כל אלה נחשפו אמש בדוח של מחלקת המדינה, והביאו למסקנה כי ישראל כשלה במאבק העולמי נגד סחר בבני אדם. למידע בדוח אודות ישראל".
היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בסחר בבני אדם התייחסה לדו"ח: "מדינת ישראל פעלה לאורך השנים וממשיכה לפעול בצורה נמרצת ונחושה במאבק בתופעת הסחר בבני אדם – מניעת התופעה, הגנה על קרבנות העבירה ואכיפה כלפי העבריינים, תוך התמודדות עם הדפוסים החדשים של הסחר בבני אדם והתאמת הכלים והמענים בתחום זה. מודל הפעולה המשולב הישראלי הוכיח את עצמו, ואף זכה להכרה בכל העולם".
"הדו"ח בשנה החולפת מדרג את ישראל בקבוצת הדירוג השנייה נוכח פערים באכיפה ובמישורים נוספים, ובכלל זה, עיכובים בהעברת תקציבים נדרשים לצורך טיוב המאבק בתופעות הסחר בבני אדם בישראל", נכתב בתגובה, "היחידה תקדם תהליך למידה מעמיק והפקת לקחים בעקבות הדו"ח, במטרה כי ישראל תשוב בהקדם למקום ההולם אותה כמדינה מובילה ברמה עולמית בתחום, המשמשת דוגמא לאחרים".