החופש הגדול החל, עומס החום בשיאו – וההורים מחפשים איך לנתק את הילדים מהסמארטפון ומסך הטלוויזיה. לקראת עוד סוף שבוע של קיץ, אספנו עבורכם שלל אפשרויות לבילויים בחיק הטבע - גם אם אחד מבני המשפחה נכה. רבים מהיערות, הפארקים והחניונים השונים של קרן קיימת לישראל הוכשרו בדיוק לשם כך - ועומדים בדרישות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות נגישות לאתר.
"במשך שנים ארוכות אנו משקיעים מאמצים ומשאבים רבים בכדי לאפשר לאנשים עם מוגבלות לבלות, לטייל וליהנות ביערות ובפארקים תוך התחשבות בצורכיהם הבטיחותיים והתפקודיים - הכול למען הפיכת הטבע לנגיש לכל אדם", אמרה מירב דוידיאן, ממונת נגישות בקק"ל. "תכנון נגיש בשטח הפתוח שונה מתכנון אורבני, אנו רוצים שאנשים עם מוגבלות יחוו את המרחבים ויחד עם זאת שהאתר קולט הקהל יהיה נגיש עבורם".
צפון
פארק הירדן: פארק הירדן שוכן מצפון לכנרת - והושקעה בו תשומת לב מיוחדת לתחום הנגישות. במקום נסללו 750 מטרים של שבילים נגישים עם ספסלי ישיבה. מנקודות תצפית נגישות אפשר לצפות בירדן, או לבלות באזור עין משפע הנובע למרגלות היישוב הקדום בית צידה. בפארק יש עמדות פיקניק ובהן חניות נכים, עמדות מנגלים וברזיות נגישות ושלושה מבני שירותים נגישים.
אגמון החולה: פארק אגמון החולה, שזכה בפרס נגישות ישראל, הוא אתר תיירות אקולוגי ייחודי בעולם, שמציע למבקריו חווית טבע נדירה. על מנת שגם אנשים עם מוגבלות יוכלו לתצפת ולהתפעל מבעלי הכנף שמגיעים לאגמון לביקור, הנגישה קק"ל את הגישה למצפורי הצפייה בציפורים, שבילי הגישה, גשרוני העץ, השירותים, הקופות, המזנון וחניוני הפיקניק, הותאמו גם להתניידות בכיסאות גלגלים. בנוסף, רכבי הגולף שנוסעים ברחבי הפארק הותאמו לכיסאות גלגלים. למבקרים כבדי הראייה מוצעת מערכת שמע ייחודית המספרת להם אודות המקום.
פארק אדמית: הפארק שוכן בקצה המצוק התלול המשקיף על המרחבים הפרושים שלאורך חוף הגליל המערבי. קק"ל פיתחה את הפארק, שתלה ערוגות צמחי תבלין ועצי בוסתן ובנתה חניונים ופינות לפיקניק. בלב הפארק יש חניון ובו שולחנות נגישים, ברזיה ושירותים נגישים. במקום יש שביל הליכה נגיש בנוף הגליל המערבי ותצפיות לים התיכון השביל כולל חניות, שירותים, ספסלים, בתי אחיזה בחלק מהשביל, ורחבות תצפית לנוף.
מרכז
חורבת תנשמת: החורבה נמצאת בפארק יער שוהם. הביקור באתר כולו ובאזור העתיקות נגיש ומאפשר ביקור לכולם. עבור כבדי ראייה מוצבת במקום מערכת מסבירן קולי נגיש עם פישוט לשוני ומערכת מובנת של step hear, המאפשרת מתן מידע קולי לאנשים לפי בחירתם. בנוסף באתר יש חנייה מונגשת ושביל הליכה, כיתת לימוד ותצפית על הכניסה.
אילנות – גן בוטני יערני ומרכז מבקרים: האתר זכה בפרס נגישות ישראל. באזור יש שילוט המסביר על סוגי העצים, בנוסף קיימת מערכת מסבירן להתמצאות עבור אנשים עם לקויות ראייה, המאפשרת להם לקבל מידע קולי אודות המקום. באתר ניתן למצוא: 2.5 ק"מ של שבילים נגישים ברמה גבוהה בתוך היער המאפשרים למבקרים הנאה מריאה ירוקה ומרכזית במרכז המדינה ותנועה נוחה בכסא גלגלים או בעגלת תינוק, חניית נכים נגישה, שולחנות פיקניק, ספסלים, ברזיות ושירותים נגישים.
דרום
אנדרטת החץ השחור: האנדרטה המרשימה שמשקיפה על אזור ג'בלייה ועזה, מחזירה אותנו אל מורשת הקרב של הצנחנים ואל ימי פעולות התגמול של שנות החמישים. קק"ל שיפצה את המבנה, ששימש את משלחות ועדת שביתת הנשק הישראלית. ובשנה שעברה האתר עבר שדרוג במסגרתו האתר הונגש באופן מלא החל מהחניות דרך הגישה לאנדרטה ובית שביתת הנשק, ספסלים, שולחנות, ברזיות ושירותים נגישים.
אתר בית אשל - אתר היסטורי: מצפה בית אשל שמצוי בשטח פארק נחל באר שבע, הוא אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 על ידי קרן קימת לישראל בנגב והיוו את תחילת ההתיישבות החלוצית בנגב. במשך שנים ארוכות המצפה עמד הרוס ושומם, אך כעת הוא שוחזר ושולט על ידי קרן קימת לישראל, ולאחרונה הוכרז כאתר מורשת לאומי. כל המבקרים בבית אשל יכולים להנות מטיול בין המבנים ההיסטוריים והעתיקות. האתר מישורי ולכן מאפשר התניידות גם בכיסאות גלגלים.
בית הכנסת הקדום במעון: איננו יודעים את התאריך המדויק, אבל ברור שלפני כ-1,500 שנה עמדו במקום הזה יהודי העיירה מעון וחנכו את בית הכנסת. קק"ל שיקמה את רצפת בית הכנסת והשיבה אותה למקומה המקורי. הירידה מהחניה אל בית הכנסת הונגשה ע"י שביל עץ 'צף' אשר עובר בתוך עצי בוסתן וצברים.