פקק ארוך השתרך לו השבוע סביב כיכר השעון ביפו. חודשים ספורים אחרי שגל האלימות הקשה קרע לרסיסים את הפסיפס הרגיש של האזור המעורב, סוף סוף העסקים חזרו לעבוד, "זה עדיין לא כמו שהיה לפני המהומות, אבל יש משב של אופטימיות באוויר, השקט והזמן יעשו את שלהם, רק אל תדבר איתי על פוליטיקה", אמר לי השבוע אחד הסוחרים הוותיקים באזור. "ועל עיזאת חאמד אתה מוכן לדבר?", שאלתי אותו. דממה.
הסוחר התרחק ממני באיטיות. גם הוא יודע שמה שהתרחש בסוף השבוע, כמה עשרות מטרים מהכיכר ההומה, יכול ברגע להדליק את הרחוב היפואי ולהחזיר אותו אחורה בזמן, לשנות ה-90 המדממות. "מצעיר ועד מבוגר - כל מי שהגיע לרחוב שמע על עיזאת חאמד, במשך שנים הוא היה בליגה של הגדולים", אמרו תושבים ביפו. " כשמישהו בסדר גודל הזה נרצח, אירוע כזה קשה, לא יכול לעבור בצורה שקטה עניין של זמן עד שתהיה כאן נקמה. האנשים שלו יהיו חייבים להעביר מסר".
מבצע חיסולו של עיזאת חאמד, "מלך הפרוטקשן מדרום תל-אביב", תוכנן לפרטי פרטים - והוא יצא לפועל במוצאי השבת, קצת אחרי השעה 20:30, בשכונת תל-כביר, מה שנקרא: הגבול בין תל-אביב ליפו. אלמונים רכובים על אופנוע התקרבו במהירות אל הגבר שרכב לאיטו על האופנוע שלו לאורך רחוב גרינבוים. המחסלים פתחו בירי - ונמלטו מהמקום. שותת דם, קרס נפל רוכב האופנוע על הכביש הראשי, לחובשים של מגן דוד אדום שהוזעקו לזירה והחלו לבצע ברוכב פעולות החייאה, לא נותר אלא לקבוע את מותו של הרוכב בתוך זמן קצר. בהמשך התברר שמדובר בלא אחר מאשר עיזאת חאמד, ראש ארגון הפשע מיפו.
"לכולם היה ברור שהוא חי על זמן שאול"
במשטרת מחוז תל אביב פתחו במצוד אחר החשודים. צו איסור פרסום הוטל על חקירת חיסולו של חאמד. "עיזאת חי 20 שנה יותר ממה שנכתב עליו בספר המתכונים של אלוהים", אמר ל-N12 גורם שמכיר מקרוב את פועלה של משפחת חאמד. לדבריו, "לעיזאת היו שונאים רבים, לכולם היה ברור שהוא חי על זמן שאול". הגורם הסביר שחאמד הצליח לחיות כל כך הרבה שנים בגלל שחי במחתרת תוך שהיה מקיף את עצמו ב"חיילים ושומרים". אך זו לא הייתה הסיבה היחידה.
"כולם ידעו מי זה עיזאת חאמד ורבים פחדו ממנו - גם לתקשורת ולמשטרה יש חלק בכך, עם כל התיאורים וההגדרות שליוו את החשדות והאישומים נגדו וכך קם הגולם על יוצרו", תקף. לדבריו של הגורם גם המקום שבו חוסל חאמד הוא סמלי: "לא רחוק משם מצאו את מותם שני אחיו של עיזאת שחוסלו כמה שנים קודם לכן".
על השאלה אם קרוביו של חאמד ינקמו את רציחתו של עיזאת סיכם: "השטח מבעבע כל זמן, ממש כמו תבשיל. כמו בומרנג, טבעי שתהיה תגובה. מצד שני מקווה שהרוב הנורמטיבי שחי היום ביפו יצליח להשפיע על הגורמים ההרסניים וימנע את המשך מרחץ הדמים".
"התעקש על חפותו, היה מופתע כשנשלח לכלא"
חייו של חאמד היו רצופים בעימותים קשים עם מערכת אכיפת החוק, הוא ישב במצטבר 12 שנים מאחורי סורג ובריח. הוא הורשע בעבירות אלימות, איומים, גביית דמי חסות ("פרוטקשן") וסחיטה. אחד האנשים שהכיר את חאמד וליווה אותו בצמתים המרכזיים היה פרקליט הצמרת, העו"ד משה מרוז. "חאמד נאשם אז בניסיון רצח ולאורך כל הדרך הוא לא הסכים לשמוע בכלל דיבורים על הסדר טיעון כי טען לחפותו בפרשה", נזכר הסנגור הוותיק.
במרוצת השנים ליווה עו"ד מרוז לקוחות רבים ומוכרים: מאחיו של רוצח ראש הממשלה יצחק רבין, חגי עמיר, דרך זוהר ארגוב ועד להרצל אביטן, שמעיה אנג'ל והאחים אלפרון, אולם למרוז זיכרונות טובים ואישיים מהעבריין הבכיר: "חאמד בחור חכם בצורה בלתי רגילה, מרשים, מבריק וכריזמטי. היה לנו חיבור מעולה, לאורך כל הסאגה המשפטית חאמד הבין את מצבו הרגיש ולמרות זאת התעקש על חפותו".
עו"ד מרוז עדיין זוכר את המפגשים והשיחות עם חאמד בבית האסורים: "הוא תמיד היה לבבי ומתעניין לא רק בעצמו ובתיק שלו אלא ממש התעניין ושאל על המשפחה שלי ועל תיקים אחרים בהם טיפלתי, אני ממש זוכר שהיינו זורמים בשיחות עד שהייתי עוצר אותו ואומר לו 'רגע עיזאת - צריכים לדבר גם על התיק שלך'".
"הוא ממש היה בטוח ביכולות המשפטיות שלי, כך שהתיק לא הטריד אותו", משחזר עו"ד מרוז. "בסופו של דבר חאמד הורשע ונשלח למאסר - הוא מאוד הופתע מכך". לדבריו של מרוז, "האנשים האלה שמגיעים להיות בסופו של יום 'ראשי ארגון' לא יכולים להיות בעלי מנת משכל נמוכה, אדם כזה יכול היה לפרוח בשוק האזרחי. היינו בקשר טוב. הצטערתי לשמוע על מותו - זה ממש צובט את הלב".
סכסוכים ושפיכות דמים: "הוא היה בין השורדים האחרונים"
משפחת חאמד זכתה לאזכור ראשון בתקשורת הישראלית במהלך שנות ה-90', בעקבות הסכסוך המדמם בינה לבין משפחת עאשור. הסכסוך החל כשבת משפחת עאשור התחתנה לבן משפחת חאמד, ובעקבות קשיים בחיי הנישואין הם נפרדו והאישה חזרה לבית הוריה - דבר שנתפס כהשפלה קשה תוך רמיסת "כבוד המשפחה". במרוצת השנים, גבה הסכסוך יותר מעשרה נרצחים, בהם ארבעה מאחיו של חאמד. בשנת 2012 נרצח גם סעיד חאמד, אחיינו של עיזאת: הוא נורה למוות במכוניתו בגבול חולון-יפו.
הרומן בהמשכים של חאמד עם מערכת אכיפת החוק החל אי שם בשנת 2006. הוא נעצר בחשד לסחיטה, איומים, ניסיון רצח ורצח של חאדר דאקה, שתיווך בסכסוך כספי בין בעליה של מסעדת “בני הדייג” לסוחר דגים עזתי. חמשת העדים של הפרקליטות בתיק נגד חאמד וארבעה אנשים נוספים הם חסויים - חלקם עדי ראייה, שביקשו שלא להיחשף בשל חשש לחייהם. בית המשפט דרש לחשוף את שמם, אך בפרקליטות סירבו ואמרו כי חשיפת העדים עלולה לסכן אותם ולפגוע ביכולת איסוף המודיעין ביפו.
בשל כך השופטים זיכו את הנאשמים מהעבירות החמורות שבמרכז הפרשה, ובראשן הרצח. חאמד הורשע רק בחטיפה, ונידון לשלוש שנות מאסר בפועל. בראשית 2011 נעצר חאמד שוב במסגרת פרשת “עץ הרימון”, בחשד לסחיטת דמי חסות רחבת היקף, ניסיונות רצח והטמנת מטעני חבלה. חאמד הואשם שהפעיל ארגון פשיעה ביפו ובערים נוספות במרכז. יחד איתו נעצרו 24 חשודים, והמשטרה גייסה שני עדי מדינה. במקביל, הוגש נגד חאמד כתב אישום נוסף בפרשה שכונתה על ידי המשטרה “בוא ליפו”, שבמסגרתה סחטו עשרות קורבנות, בהם אנשי עסקים ושחקני כדורגל. אחד מהם היה עומרי קנדה, ששיחק בהפועל תל אביב והיה חייב כ-67 אלף שקלים בגלל הימורים.
"עיזאת היה בין השורדים האחרונים", אמר ל-N12 גורם במערכת אכיפת חוק, הרצח שהתרחש בצאת השבת לא הפתיע רבים, למרות שמאז שחרורו בשנה שעברה מהכלא, חאמד שמר על פרופיל נמוך. היו לו אויבים שאותם הוא אסף במשך שנים - הן בחברה הערבית והן ביהודית. ביפו מספרים כי בשנה האחרונה לחייו הוא עסק בעיקר בהלוואות לאנשי עסקים, הרבה מהם מקומיים, שנקלעו לקשיים בשל מגפת הקורונה וגם נכנס לעסקי הנדל"ן.
העובדה שהמשטרה הטילה צו איסור פרסום מוסיפה גם היא לתעלומה מי עומד מאחורי החיסול, "ואם זה ארגון חדש שהגיע להעביר מסר באמצעות החיסול הזה?", תהו השבוע תושבים ביפו שעימם שוחחנו. "אם פעם כולם ידעו מי האיש ומה פועלו, היום התופעה היא מטרידה הרבה יותר - אותם ארגונים צעירים מפארים את פועלם האלים ברשתות החברתיות, תוך הפצת סרטונים ותיעודים מאיימים תחת ההגדרה 'אנחנו כאן'". כעת ינסו ביחידה המרכזית של מחוז תל-אביב להתחקות אחר רשימה ארוכה של חשודים פוטנציאליים ברציחתו של "מלך הפרוטקשן מדרום תל-אביב", ובניסיון למנוע את החיסול הבא - שעלול להיות ממש מעבר לפינה.