ראש הממשלה בנימין נתניהו יתייצב הבוקר (שני) בבית המשפט המחוזי בירושלים לפתיחת השלב המשמעותי ביותר במשפטו - שלב ההוכחות. התביעה צפויה להציג את עיקרי העדויות והראיות שנאספו בתיקים שבהם מואשם נתניהו בשוחד, במרמה ובהפרת אמונים. מנגד, סנגוריו של ראש הממשלה ינסו לסתור ולהדוף את הטענות שיעלה צוות התביעה בראשות עורכת הדין ליאת בן ארי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
צפו בדיווח על שלב ההוכחות מ"המהדורה המרכזית":
בשלב ההוכחות ישמעו השופטים את העדים וייחשפו לחומר הראיות שבידי התביעה, במסגרת הדיונים שיתקיימו שלוש פעמים בשבוע - בימים שני, שלישי ורביעי, החל בשעה 9:00 ועד 15:30. בשלב הראשון יופיעו עדי התביעה, וכל אחד מהם יעלה בתורו לדוכן העדים. רגע לפני תחילת הדיונים - זה כל מה שצריך לדעת על התיקים שיובאו בתקופה הקרובה לפתחו של בית המשפט.
תיק 4000: פרשת בזק-וואלה
התובעת ליאת בן ארי תתייחס בנאום הפתיחה שלה לשלושת התיקים שבהם מואשם נתניהו, אך התיק הראשון שיוצג בפני השופטים הוא תיק 4000 שבו מואשם ראש הממשלה בשוחד, מרמה והפרת אמונים. בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', שהיו בעבר בעלי השליטה בחברת "בזק" ובאתר "וואלה", מואשמים בשוחד.
על פי כתב האישום, בתקופה שבין דצמבר 2012 ועד ינואר 2017 התפתחה בין נתניהו לשאול אלוביץ' מערכת יחסים של "תן וקח", ובמסגרתה ראש הממשלה הפעיל לכאורה את השפעתו ומעמדו כעובד ציבור על מנת לקדם נושאים שהיו חשובים לאלוביץ'. בתמורה, בני הזוג אלוביץ' ניצלו את שליטתם באתר "וואלה" כדי להתאים את הפרסומים באתר לדרישותיו של ראש הממשלה.
הסיקור התקשורתי היה משמעותי מאוד עבור נתניהו וכן עבור בני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות רבה בכל הקשור לעתידו הפוליטי. על רקע זה נוצרו הקשרים בין הצדדים, שהתבססו על ההבנה כי כל אחד מהם מחזיק באינטרס חשוב עבור הצד השני, ובעל יכולת לקדמו.
מכתב האישום עולה כי מערכת היחסים בין נתניהו ובני הזוג אלוביץ' הייתה אינטנסיבית ותדירה, ובמסגרתה העלו בני הזוג נתניהו דרישות שונות לגבי אופן הסיקור שלהם באתר "וואלה". בהתאם לכך, בני הזוג אלוביץ' הפעילו לחץ על מנכ"ל האתר אילן ישועה, להיעתר לדרישות נתניהו. ישועה, עד מפתח בפרשה, יעלה היום, שני, על דוכן העדים; נתניהו קיבל מבית המשפט אישור להיעדר מחלק זה של הדיון.
בתמורה לשינוי הסיקור, נתניהו קידם אינטרסים של אלוביץ' וחברת בזק תוך הפעלת כוחו וסמכויותיו, וביצע פעולות שהיטיבו עם האינטרסים העסקיים של האחרון, כך על פי כתב האישום. בנוסף נטען כי נתניהו "הסתיר את מערכת היחסים בינו לבין בני הזוג אלוביץ' באופן שיטתי ועקבי".
תיק 2000: יחסי נתניהו-נוני מוזס
תיק 2000 עוסק במערכת היחסים בין נתניהו לבין המוציא לאור של עיתון "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס. נתניהו מואשם בפרשה זו בעבירות של מרמה והפרת אמונים, ומוזס מואשם בעבירה של ניסיון למתן שוחד.
במשך שנים התקיימה בין נתניהו ומוזס יריבות עזה, וראש הממשלה תקף לא פעם בתקשורת את ידיעות אחרונות ומוזס. עם זאת, השניים קיימו שלוש סדרות של פגישות ובמהלכן שוחחו על קידום האינטרסים שלהם: נתניהו רצה לשפר את אופן הסיקור שלו בעיתון, ואילו מוזס היה מעוניין להגביל את תפוצת המתחרה המרכזי שלו, "ישראל היום".
על פי האישום נגד השניים, באחת הפגישות שנערכו לקראת הבחירות לכנסת העשרים, מוזס הציע לנתניהו לשנות באופן משמעותי את הסיקור בידיעות אחרונות שלו ושל יריביו כך שיטיב עמו ויפגע בהם, ובתמורה לכך נתניהו ינצל את מעמדו והשפעתו כראש הממשלה על מנת לקדם חקיקה שתגביל את תפוצת "ישראל היום". מהעסקה, אותה הגדירו בפרקליטות כהצעת שוחד, נתניהו אמור היה להרוויח סיקור אוהד יותר ואילו מוזס היה נהנה מהטבות כלכליות.
נתניהו אמנם לא קיבל את הצעתו של מוזס, אך המשיך להיפגש איתו - ולא רק שלא עצר את השיחות, אלא המשיך לדון באריכות במרכיבי ההצעה. הרושם שהתקבל מהשיחה הוא שהצעת שוחד לראש הממשלה היא דבר לגיטימי שיש לשקול אותו בכובד ראש, כך על פי הפרקליטות. בהתאם לזאת, החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להגיש כתב אישום נגד השניים.
תיק 1000: פרשת המתנות
תיק 1000 עוסק במערכת היחסים של נתניהו עם אנשי עסקים בכירים כגון ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר, שבגינה הוא מואשם כעת במרמה ובהפרת אמונים. על פי כתב האישום, ראש הממשלה קיבל עם השנים מתנות בשווי כולל של מאות אלפי שקלים, תוך קידום אינטרסים כלכליים ואישיים של השניים.
כתב האישום שהוגש נגד נתניהו תיאר כיצד הוא ורעייתו קיבלו ממילצ'ן ומפאקר קופסאות סיגרים ומארזי שמפניות "באופן רציף, במענה לבקשות ואף דרישות, בין היתר באמצעות משלוחים, עד כדי כך שהפכו למעין קו אספקה". טובות ההנאה ניתנו במשך שנים ובזיקה לתפקידיו הציבוריים של נתניהו ולמעמדו כראש ממשלה, והצטברו לסך של 690 אלף שקלים.
עוד נטען בכתב האישום, כי נתניהו פעל לטובת מילצ'ן במקרים שונים על אף שהיה עליו להימנע מכך באופן מוחלט לנוכח הזיקות ומערכת היחסים האישית בין השניים. בין היתר, נתניהו סייע למילצ'ן בקבלת ויזה לארצות הברית, ופעל למען איש העסקים בעניינים הנוגעים לרגולציה בעסקת מיזוג בין "רשת ו"קשת", על מנת שהשקעה שבחן מילצ'ן באותו זמן תהיה כדאית עבורו. מעשים אלה הובילו את היועץ המשפטי לממשלה להגיש נגד ראש הממשלה כתב אישום בגין מרמה והפרת אמונים.