שעות בודדות חלפו מאז אירע האסון במירון, שבו נהרגו 45 בני אדם בהילולה השנתית בקבר הרשב"י בלילה שבין חמישי לשישי, ועד שהגיעה הדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח להוביל "בדיקה יסודית, רצינית ומעמיקה", אך לא התחייב לחקירה בלתי תלויה. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) להחל בבדיקה כדי לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים, ובה בעת הנחה כי המשטרה לא תגבה בשלב זה עדויות מהשוטרים המעורבים. האם אנחנו קרובים להקמת ועדה כזו?
"אחד ביום": מה קרה במירון? מאחורי האסון הכבד
מדובר בכלי נדיר למדי, שהשימוש האחרון בו נעשה בשנת 2009 עם הקמת ועדת מצא בנושא טיפולן של הרשויות המוסמכות במפוני גוש קטיף וצפון השומרון. מעטים עוד יותר המקרים שבהם הוקמה ועדת חקירה ממלכתית בעקבות אסון. ועדת זיילר למשל, הוקמה בעקבות אסון ורסאי ובדקה באופן כללי את הבטיחות במבנים ומקומות המשמשים ציבור.
פרופ' דן ביין, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה בדימוס, שעמד בראש ועדת ביין למשבר המים, אמר ל-N12 כי לטעמו יש צורך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון. "יש פה כל כך הרבה גורמים שהיו מעורבים. לכן צריך לדעת את העובדות - איך התקבלה ההחלטה? היו דיבורים בשלב מסוים שצריך להגביל את מספר המשתתפים, אך בסופו של דבר לא הגבילו. יש טענה שמהנדסים בדקו - מי בדק? האם יש תקנים? יש המון עובדות לא ידועות", הוא הסביר. "חשוב מאוד שיהיה גוף שיהיה מוסמך לשמוע עדים, לחקור עדים, לקבל ראשית כול את העובדות ואחר כך לגזור מהן המלצות כאלה ואחרות. החשיבות העיקרית היא לא לחפש אשמים אלא לחפש את הדרכים שזה לא יקרה שוב".
מי רשאי להורות על הקמת הועדה?
קיימים שני גופים בלבד שיכולים להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית - הממשלה או הוועדה לביקורת המדינה. עם הקמת ועדת החקירה הממלכתית, לממשלה אין דרך להשפיע על פעילותה ואפילו לא על זהות חברי הוועדה. נשיאת בית המשפט העליון תבחר מי יעמוד בראש הוועדה, בתנאי שמדובר בשופט בית משפט עליון או בית משפט מחוזי - מכהן או בדימוס.
לממשלה ולוועדה לביקורת המדינה ישנה סמכות רחבה בהחלטה אם להקים ועדת חקירה ממלכתית, ובג"ץ לא נוטה להתערב בשיקול הדעת שלהן. לממשלה לכאורה אין אינטרס להקים גוף בלתי תלוי שיבדוק את פעילותה. בממשלה הפריטטית הנוכחית הסיכוי להגיע להסכמה נמוך עוד יותר. יחד עם זאת, ללחץ הציבורי עשויה להיות השפעה על חברי הממשלה.
פרופ' ביין הצביע על מניע נוסף שעשוי להיות שיקול עבור הפוליטיקאים: "לפעמים מטעמים פוליטיים מקימים ועדת חקירה, דווקא לא כדי לטפל בבעיה אלא על מנת לדחות את ההחלטה", אמר השופט בדימוס ביין. "אם הממשלה רוצה למשל להשתיק את הציבור, לוועדות חקירה לוקח מטבע הדברים זמן לפרסם את המסקנות שלהן ובהרבה מאוד מקרים העניין הציבורי כבר ירד. אם יש טענות לשיקולים פוליטיים, אז הכי נוח לממשלה להקים ועדת חקירה ושבעוד שנה או יותר יתנו המלצות, זה כבר לא יעניין את הציבור כל כך". עוד הוא הוסיף כי "ועדת חקירה ממלכתית יכולה לפטור את הפוליטיקאים מעשייה של מה שצריך היה לעשות, כמו למשל לפטר מישהו או לשנות משהו במבנה".
מי עוד רשאי לבדוק את נסיבות האסון?
ישנם גופים נוספים שיכולים לבדוק את אסון מירון, ביניהם ועדת בדיקה ממשלתית, ועדת חקירה פרלמנטרית או מבקר המדינה - אך לוועדת חקירה ממלכתית יש יותר "שיניים". למעשה, היא יכולה לזמן עדים, ברוב המקרים היא תפרסם המלצות חריפות יותר מאשר הגופים האחרים ויש גם משקל למעמדה. לדוגמה, בעקבות דוח הביניים של ועדת אגרנט שעסקה במלחמת יום כיפור, התפטר הרמטכ"ל דאז דוד אלעזר (דדו). אריאל שרון הודח מתפקידו כשר הביטחון לאחר שוועדת כהן המליצה על כך בעקבות אירועי סברה ושתילה.
לצד היתרונות בוועדת חקירה ממלכתית, במקרה של אסון מירון היא עלולה ליצור אתגר מסוים בעקבות ריבוי הגופים החוקרים. כאמור, מח"ש פתחה בבדיקה שעות ספורות אחרי האסון, וייתכן שהמשטרה תחקור את הגופים האזרחיים הרלוונטיים. בנוסף, גם מבקר המדינה הודיע שיחליט בימים הקרובים כיצד לפעול. בישראל, בניגוד לכמה מדינות אחרות, אין הגבלה בחוק המונעת פעילות של ועדת חקירה ממלכתית לצד גופי חקירה אחרים.
לדברי השופט בדימוס ביין לא אמורה להיות התנגשות בין הוועדה לגופים השונים. "לוועדת חקירה ממלכתית אין שום היבט פלילי", אומר פרופ' ביין. "היא לא יכולה לקבוע אחריות פלילית של אף אחד. היא רק יכולה להמליץ, אבל אין לה שום סמכויות להעמיד מישהו לדין. לכן, אין שום סתירה, יש רק חשש שאולי לא יחקרו היבטים פליליים ויעדיפו לחכות למסקנות הוועדה, אבל אין לכאורה זיקה בין השניים". עוד הוא טען כי אין כל עניין ציבורי כרגע להעמיד מישהו לדין פלילי: "זה לא העניין. אנחנו מעוניינים להביא למצב שדבר כזה לא יקרה שוב, זה הדגש".
סיקור שוטף
- 45 הרוגים: "אסון מירון הוא מן האסונות הכבדים ביותר שפקדו את ישראל"
- משפחות גילו על מות יקיריהן בוואטסאפ: "אני אחותו"
- התקשר למשטרה שעתיים לפני האסון: "זלזלו בי"
- ביידן, פוטין ומודי: בעולם מנחמים ומסקרים את הטרגדיה בישראל
- מתי לאחרונה הוכרז יום אבל לאומי בישראל - ומה המשמעות?
- בעקבות האסון במירון: ההופעות ואירועי התרבות שהתבטלו או נדחו
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות