פרשת "ישראל ביתנו": כחודשיים לאחר שסגנית שר הפנים לשעבר הורשעה בשוחד בבית המשפט, הפרקליטות דורשת לגזור על פאינה קירשנבאום לפחות 10 שנות מאסר בפועל וקנס של 2 מיליון שקלים. "ככל שמעמדו של עובד הציבור בכיר יותר כך מעשיו פוגעים בערכים המוגנים בעבירת השוחד והפרת האמונים", מסר מטעם התביעה עו"ד מאור אבן חן, סגן מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות. "הדבר נכון במיוחד כאשר נבחר הציבור אמון על חלוקת תקציבים המנצל את מעמדו".
הפרקליטות ציינה כי אומנם יש לקירנשבאום "זכויות רבות שעומדות לה", אך ביקשה את העונש הכבד בשל שורת נסיבות מחמירות, ובהן משך הזמן שנמשכו העבירות, ריבוי העבירות, היקף הכספים שהתקבלו כשוחד - והעובדה שהמעשים נקטעו בשל החקירה המשטרתית. הפרקליטות מבקשים לגזור עליה בין 12-10 שנות מאסר וכן הטלת קנס מינימלי של 2 מיליון שקלים.
"ראשי עמותות שביקשו לעשות טוב למען החברה הושחתו על ידי הנאשמת", ציין עו"ד אבן חן. "היא ניצלה את העובדה שהעמותות היו זקוקות לתקציבים ולסיוע המפלגה כדי לדרוש מהם שוחד".
במרץ האחרון הורשעה קירשנבאום בקבלת שוחד משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה, ובהם: החברה לפיתוח השומרון, המועצה המקומית מגילות, מתנ"ס מטה בנימין, תנועת הנוער עזרא, עמותת איילים, התאחדות היזמים בישראל, חברת הפקה ורמי כהן. היא הורשעה ב-17 אירועים של עבירות שוחד בהיקף כולל של 2 מיליון שקלים. בפרקליטות ציינו כי עבירות השוחד שביצעה "לא הופסקו בגלל הבעת חרטה של הנאשמת, אלא בעקבות פתיחת החקירה הגלויה". כעת החל שלב הטיעונים לעונש, שבסופו ייקבע גזר הדין.
כמה בכירים בשירות הציבורי העבירו מכתבי עדות אופי לטובתה של פאינה קירשנבאום, וביניהם: הרמטכ"ל לשעבר שאול מופז ויו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק. מכתבי התמיכה יוצגו במהלך הדיון על ידי עורכי הדין גיורא ואורן אדרת, סנגוריה של קירשנבאום.
"לקחה שוחד באופן שיטתי, ערמומי ומתוחכם"
בהכרעת הדין ציין שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירון לוי, כי "לאחר שמיעת ראיות התברר שהגברת פאינה קירשנבאום, לקחה שוחד באופן שיטתי, ערמומי ומתוחכם במשך כשש שנים, משמונה גורמים שאינם קשורים זה לזה". עוד קבע כי "הנאשמת ניצלה את כוחה השלטוני כממונה על חלוקת הכספים הקואליציוניים של ישראל ביתנו... היא נהגה לבקש תמורה כספית מגורמים להם הקצתה כספים קואליציוניים. הכספים שימשו את הנאשמת, את בני משפחתה, מקורביה ואת המפלגה".
"מ-2009 ועד לפרוץ החקירה בעניינה, החזיקה הנאשמת כוח רב עוצמה של הקצאת בין 80 ל-200 מיליון שקלים בשנה", הוסיף. "כוח גדול כרוך באחריות כבדה. לכן נקבעו בחוק כללים המגבילים את שיקול דעתם של נבחרי ציבור החולשים על תפקידים ציבוריים. הנאשמת פיתחה במיומנות אין קץ שלל דרכים ואמתלות לעקוף את כללי המנהל התקין ולעשות בכספי הציבור כבשלה".
ראש המחלקה המחלקה הכלכלית בפרקליטות, עו"ד דן אלדד, אמר לאחר הכרעת הדין כי "למרות שהכרנו את הפרטים, כששמענו את השופט קורא את הדברים - הזדעזענו שוב. זו המדינה שלנו, וככה היא נראתה זמן מסוים ובהיבט מסוים, והתפקיד של כולנו הוא לעשות הכuל כדי ששחיתות כזו לא תהיה חלקה של המדינה הזו".