אוזלת היד של הממשלה בטיפול בבעיית הפשיעה בנגב היא אינה תופעה חדשה. בעבר כבר תועדו מקרים של נסיעה פרועה, ירי של רעולי פנים והברחות סמים. רק לאחרונה הצטרפו לכך הירי של אריה שיף בפורץ תושב הפזורה הבדואית, ומקרה האונס המזעזע של ילדה בת 10 על ידי 3 פורצים, גם הם מהפזורה. על מנת ללמוד יותר על הפשיעה וחוסר המשילות בנגב, יצאנו לסיור באזור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התחנה הראשונה שלנו הייתה סמוך לבסיס צאלים, ובו התקיים באותה עת אימון צניחה. אולם, 3 מטרים מתחת לפני האדמה (ומתחת לאף של צה"ל ושל המשטרה), נחשפנו לעולם נסתר: מנהרות שבהן נמצאות מכולות לגידול סמים, השיטה החדשה של הסוחרים הבדואים.
המכולה אליה נכנסנו הייתה נטושה. הסוחרים סיימו לאחרונה לגדל את הצמחים, אך עשויים לחזור לשם בקרוב. ניתן היה לראות בה תשתיות מתקדמות לגידול סמים: ציוד, תשתיות חשמל ומים וסולם מאולתר, ששימש את המבריחים בצאתם מן המנהרה. כל המתחם נבנה במטרה אחת: להסתיר את מה שקורה כאן.
"יש פה מאות נקודות כאלה, אם לא יותר", אומר אורי ספיר, סמנכ"ל התיישבות בארגון "השומר החדש". "בכל שטחי האש, בצאלים, בשבטה, בכל הנגב. זה תחכום ברמה יוצאת דופן. מי שלא מכיר את השטח ומסתובב כאן באופן קבוע, בכלל לא מתייחס לחתיכת פלסטיק זרוק, כשבפועל מתקיימת כאן תעשייה שלמה".
לטענת ספיר, המשמעות של גידול סמים בהיקף כה נרחב, בלב שטחי האש של צה"ל, ברורה: "אין פגיעה גדולה יותר בריבונות מאשר הדבר הזה".
לאחר מכן, ספיר לקח אותנו לערוץ נחל באזור, שם נמצא מתחם נטוש שבו הסליקו והסתירו סמים. תעשייה משגשגת בלב המדבר, והכול באין מפריע. סיבוב נוסף באזור חושף עוד ועוד מעבדות מהסוג הזה. באחת מהן ינביטו בקרוב את שתילי הקנאביס: מערכת ההשקיה מוכנה, יש משפך ואפילו מים. רעש מנוע של טרקטורון נשמע סמוך אלינו, ואנחנו מגלים שני בני מיעוטים שמתצפתים עלינו.
משם המשכנו בהליכה ובזחילה, וגילינו שדה ענק, ממש "ג'ונגל" של גידולי סמים. נראה שלא הרבה השתנה כאן בשנים האחרונות, ואוזלת היד של הרשויות נמשכת.
30 קילומטרים מכאן, בגבול ישראל-מצרים, גם תופעת הברחת הסמים משגשגת. זוהי דוגמה חדה וכואבת לחוסר המשילות וההרתעה - המבריחים נוהגים לתעד את עצמם במהלך הפעילות, ומעלים את הסרטונים לרשתות החברתיות.
פיני בדש, ראש מועצת עומר, צופה בתסכול במתרחש בשטח, ואומר: "כבר 20 שאני אומר שבנגב יש שתי מדינות, ואין משילות. אין ענישה ואין הרתעה. לא יכול להיות שאנחנו נמצאים במצב כזה, וכולם יושבים בשקט ומפחדים".
לכולם ברור שמשהו כאן חייב להשתנות כדי להחזיר לתושבים את הביטחון. כעת נותר לראות אם הממשלה והמשטרה יקצו לכך את המשאבים הראויים.
ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה פועלת באזור כל העת יחד עם כוחות הביטחון נגד סוחרי ומבריחי סמים. בעקבות הפעילות, בשנה החולפת חלה ירידה של 10% בהברחות סמים לאורך גבול ישראל-מצרים, כשרבות סוכלו או שובשו, וכן נעצרו חשודים והוגשו כתבי אישום נגד מבריחים".
"בנוסף, מתבצעת כל העת פעילות לאיתור חממות סמים באזור, ומאז החל מודל שריפת החממות אשתקד, הושמדו 628 חממות (מאות אלפי שתילים), בהן עשרות מאז תחילת השנה. נמשיך במאבק הנחוש והמתמשך נגד מבריחי, מגדלי ומפיצי הסמים למען שלום הציבור וביטחונו".
תגובת דובר צה"ל: צה"ל, בשיתוף גורמי האכיפה והסיירת הירוקה, פועלים מזה זמן רב למיגור תופעת גידולי הסמים בשטחי האש. בשנה האחרונה נרשמה עלייה במספר נתוני השמדת חממות הסמים וזאת בעקבות מיפויים מהאוויר לאיתור החממות, פשיטה על האזורים והשמדה מיידית של הגידולים בשטח".
"בנוסף, בשיתוף פעולה עם כוחות הביטחון באזור, הגביר צה"ל את הפעילות סמוך לגבול בשנה האחרונה, וממשיך לפעול לסיכול ומניעת ההברחות. מספר סיכולי ההברחות בגבול מצרים עלה פי שניים, ומספר ההברחות ירד ב-11% בשנה החולפת ביחס לשנת 2019. צה"ל ימשיך בפעולותיו להגנת הגבולות ולשמירת ביטחון התושבים".