כמעט חצי שנה אחרי התקרית - השוטר שירה בצעיר בעל הצרכים המיוחדים יואשם: במח"ש החליטו להעמיד לדין את השוטר שירה באיאד אל חלאק בירושלים, בעבירה של המתה בקלות דעת. המשפחה עודכנה היום (רביעי) על ידי המחלקה לחקירות שוטרים בהחלטה להעמיד לדין את השוטר היורה בגין עבירה שעליה אפשר לקבל עד 12 שנות מאסר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדובר בהחלטה משמעותית ולא צפויה שהתקבלה בתום דיונים רבים במח"ש ובפרקליטות, שממנה עולה שהשוטר הצעיר שירה למוות באיאד היה יכול לפעול אחרת - וכי הירי לא היה נחוץ בנסיבות שהתקיימו בשטח. בנוסף לכך החליטו במח"ש כי השוטר השני והבכיר יותר באירוע ינוכה מכל חשד, והוא שוחרר בשלב מוקדם יותר בחקירה.

בניגוד לטענות של השוטר במהלך החקירה, גם הנסיבות המיוחדות שבהן אירע המקרה לא הצדיקו את הריגתו של אל חלאק. כאשר דווח בקשר על חשד למחבל, והיה נדמה לשוטר שהצעיר הערבי עושה תנועה שניתן היה להבין ממנה שהוא עומד להוציא משהו מכיסו - גם אלו לא הצדיקו את הירי. הסיבה לכך היא שבאותו שלב הוא כבר שכב על הרצפה, וניתן היה לשלוט עליו גם ללא הירי‎.

מחאת בעקבות הריגתו של איאד אל חלאק (צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90)
מחאת בעקבות הריגתו של איאד אל חלאק | צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90

שר המשפטים אבי ניסנקורן אמר כי "פרשת הריגתו של איאד אל חלאק היא טרגדיה נוראה. אין דבר שיקל על כאב המשפחה. לצד דאגה וגיבוי לכוחות הביטחון המגנים עלינו בגופם, עלינו לדאוג שלא תהיה חריגה מאמות המידה המוסריות הבסיסיות. אני מברך על הטיפול המקצועי בנושא, נמשיך לקדם את הרפורמה במח"ש לטובת עשיית צדק, לטובת הציבור".

מותו של איאד עורר זעם רב ברחבי המדינה בכלל ובחברה הערבית בפרט, ובהפגנות בבלפור מדי שבוע מגיעה קבוצת מפגינים שנושאת שלטים ובהם נכתב "צדק לאיאד". העובדה שהמשטרה לא שיחררה את הסרטונים ממצלמות הגוף של השוטרים גררה ביקורת חריפה וסביר להניח שההחלטה בעניינו של השוטר היורה תעורר הד ציבורי נרחב.

לוחם צעק "חדל אש", חברו: "לא שמעתי"

מכתב החשדות עולה כי בשעות הבוקר המוקדמת ב-30 במאי השנה, עשה איאד אל חלאק את דרכו למקום עבודתו בעיר העתיקה, כשהוא עוטה על פניו מסכה כירורגית וכפפות חד-פעמיות. שני שוטרים ששהו באותה עת בעמדה בשער השבטים, הבחינו באיאד שעמד בסמוך לפתח עמדת מג"ב בשער האריות.

מאפיינים מסוימים בהתנהגותו של איאד, בן 31 עם צרכים מיוחדים, עוררו את חשדם של השוטרים אשר חשדו כי מדובר במחבל. השוטרים עקבו אחר איאד והתחילו לצעוד לכיוונו, ובמקביל איאד המשיך בהתנהגות שנחזתה בעינהם כחשודה. לנוכח האמור, הכריז אחד השוטרים ברשת הקשר המשטרתית על הימצאותו של מחבל בזירה, והשוטרים החלו במרדף אחר איאד, והם קוראו לעברו בעברית ובערבית לעצור ולהזדהות.

שחזור הירי באיאד אל-חלאק (צילום: שמשון ינאי)
שחזור הירי בזירת האירוע בעיר העתיקה | צילום: שמשון ינאי

השוטר החשוד ומפקדו הצטרפו למרדף, ובמהלכו קרא המפקד אל איאד בעברית "עצור", "עצור או שאני יורה". איאד לא עצר והמשיך במנוסתו. בתגובה, תוך כדי המרדף, המפקד ירה שני כדורים מאקדחו לעבר רגליו, אשר לא פגעו בו. איאד המשיך במנוסתו. מספר שניות אחר כך, פנה איאד למתחם המתואר לעיל, שבו היו באותה עת שלושה אנשים מלבד המנוח: עובד המקום, עובד ווקף ואישה נוספת שהכירה את איאד. השוטר החשוד ומפקדו נכנסו אף הם למתחם, ואז הבחין החשוד באיאד בפינת המתחם, וביצע לעברו ירי, למרות שמפקדו צעק לעברו "חדל" לאחר הירי הראשון. השוטר השני טען: "לא שמעתי את הקריאה הזו, זיהיתי תנועה חשודה של איאד" , 

בשלב זה נכנסו שוטרים נוספים למתחם, והשוטר החשוד צעק לעברו של איאד בעברית "אל תזוז". במקביל, אחד השוטרים שאל את איאד בערבית "איפה האקדח", ואיאד שהיה פצוע מהירי הראשון התרומם והצביע לעבר האישה שהכיר ומלמל דבר מה. בתגובה לכך פנה השוטר לאישה ושאל אותה בערבית "איפה האקדח?", והיא השיבה לו "איזה אקדח?". 

עו"ד אפרת נחמני בר (צילום: ענת גבע-שרון)
עו"ד אפרת נחמני-בר | צילום: ענת גבע-שרון
עו"ד אלון פורת (צילום: אוראל כהן)
עו"ד אלון פורת | צילום: אוראל כהן

סנגוריו של השוטר, עוה"ד אפרת נחמני-בר ואלון פורת מסרו בתגובה: "אין לנו ספק שההחלטה תשתנה לאחר שימוע. אין חולק  שהשוטר ומפקדו קיבלו הכוונה משוטרי מחוז ירושלים באזור שער האריות כי הפלסטיני הנמלט הינו מחבל חמוש ומסוכן,  דבר שהוביל את השניים להצטרף  למרדף שנוהל אחריו במטרה למנוע פיגוע ומסע הרג. מפקד האירוע עצמו ירה פעמיים לעבר גופו של המנוח במהלך המרדף".

"הירי שבוצע בוצע לאור תמונת המצב שנמסרה לשוטר, חייל צעיר בתחילת דרכו, לנוכח תנועה חשודה שביצע המנוח", הוסיפו עורכי דינו. "מדובר בטרגדיה, אבל לא בעבירה פלילית. מטבע הדברים, אירועים מבצעיים דורשים קבלת החלטות מהירה, הרבה פעמים לאור תמונת מצב חלקית או שגויה. לא יעלה על הדעת שכל טעות (בחכמה בדיעבד) באירוע מבצעי תהפוך חיילים ושוטרים המסכנים חייהם למען בטחון המדינה - לנאשמים".

 

עורכי הדין אורון שוורץ ויוגב נרקיס (צילום: יהודית הופמן)
עורכי הדין אורון שוורץ ויוגב נרקיס | צילום: יהודית הופמן

עורכי דינו של מפקד כוח מג"ב, אורון שוורץ ויוגב נרקיס ממשרד שוורץ-נרקיס ושות' מסרו בתגובה: "החלטת מח"ש, כפי שטענו כל העת, מתיישבת היטב עם נסיבות האירוע, מתיישבת עם ידיעתו של מרשנו כי הוא מצוי במרדף כנגד מה שנתפס בעת האירוע כמפגע, ובעיקר מתיישבת עם תפקודו המקצועי והבנתו כי השתלט על האירוע והורה לחדול אש טרם הירי הקטלני. עם זאת, לבנו עם משפחת ההרוג. זו אכן טרגדיה איומה, ומבהירה את מצבנו הקיומי השברירי על חבית חומר הנפץ המזרח תיכונית".