הסאגה נמשכת: לאחר שראש הממשלה סירב לחתום על הסכם ניגוד העניינים, היועץ המשפטי לממשלה מבהיר היום (שלישי) כי מדובר במסמך מחייב. המשמעות: נתניהו עצמו מנוע מעיסוק במינויים במערכת אכיפת החוק ובתקשורת. עם זאת, הבהיר מנדלבליט, ההסכם לא מחייב את השר אוחנה - ועל כן יש למנות בכירים כגון מפכ"ל ופרקליט מדינה.
מנדלבליט התייחס לטענה כי גם השר אוחנה, שהמליץ על ניצב קובי שבתאי כמועמד למפכ"לות, נגוע בניגוד עניינים - וסתר את ההנחה הזו: "קיומה של זיקה פוליטית או קרבה מקצועית הדוקה, כשלעצמה, אינה מובילה להרחבת מעגל ניגוד העניינים, שכן הסדר ניגוד העניינים הוא הסדר אישי, שחל לאחר שנערכה בחינה פרטנית ביחס לעובד הציבור או נבחר הציבור הנוגע לדבר. לפיכך, אין מקום לקביעה גורפת כי המגבלות החלות על ראש הממשלה יחולו גם על השר לביטחון הפנים או על חברי ממשלה אחרים המוגדרים כבעלי זיקה אליו".
בעמדה שהגיש לבג"ץ נכתב: "יש לקבוע כי חוות הדעת (כלומר הסכם ניגוד העניינים) ניתנה בסמכות, כי היא מחייבת את המשיב 2 (נתניהו) מכוח הדין, וכי אין עילה להתערבות שיפוטית בהוראותיה הקונקרטיות. עוד יטען היועץ המשפטי לממשלה כי לא הונחה בעת הנוכחית עילה להחיל את הוראות חוות הדעת גם ביחס לסמכויות הנתונות בידי השר לביטחון הפנים".
עוד הצהיר מנדלבליט: "בכל הנוגע לנושא המינויים הבכירים - יטען היועץ המשפטי לממשלה כי על הממשלה, ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי לפעול ללא דיחוי להעלאת ההחלטות לאישור מינויים הממתינות להצבעת חברי הממשלה, וכן להוסיף לפעול במהירות הראויה בכל הנוגע לאיוש יתר המשרות הטעונות אישור ממשלה. זאת, ביתר שאת בשים לב לכך שמצויים אנו לאחר תקופה ארוכה שבה כיהנה ממשלה בתקופת בחירות, ולריבוי המשרות הבכירות שאינן מאוישות או מאוישות בדרך של מינוי זמני או מילוי מקום".
במכתבו הוא התייחס גם למשבר בממשלה ולבחירות המתקרבות: "הסכמות או מחלוקות קואליציוניות אינן עילה
להימנעות מהשלמת המינויים הבכירים הטעונים אישור ממשלה. לא יכולה עוד להיות מחלוקת בעניין החובה המוטלת על הממשלה וחבריה לפעול לאיוש המשרות הבכירות הטעונות אישור ממשלה במהירות הראויה, וכן בעניין הקביעה כי מחלוקות או הסכמות קואליציוניות אינן יכולות לגבור על חובה זו".
לדבריו, "החובה המוטלת על ממשלת ישראל, ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי, לפעול 'במהירות הראויה' לאיוש משרות בכירות הטעונות את אישור הממשלה, משמעה כי יש להביא לדיון את הצעות המינוי 'הבשלות' שהועברו למזכירות הממשלה ללא דיחוי, ובוודאי שאין עילה לעכב את עצם הדיון בהן מטעמים אשר הובהר בפסיקת בית המשפט הנכבד כי הם אינם גוברים על החובה להשלים את המינויים". עוד הוסיף כי אם הכנסת תתפזר, הוא יגיש חוות דעת משלימה.
בתנועה לאיכות השלטון שהגישה את העתירה לבג"ץ, הגיבו על הבהרת מנדלבליט: "היועמ"ש טועה כשמאשר לשלוחו של נתניהו, השר אוחנה, למנות בכירים במערכת אכיפת החוק. לאחר שראש הממשלה, נאשם בפלילים, הוליך שולל את בית המשפט העליון ואת הציבור, ומעל פעם אחר פעם בהתחייבותו המפורשת לקבל על עצמו מגבלות הנוגעות למינויים במערכת אכיפת החוק, הגיעה העת שבית המשפט יורה לו לעשות כך.
"לא ייתכן מצב שבו נאשם בפלילים יהיה מעורב במינוי שופטים ואנשי חוק במדינת ישראל. צר לנו כי היועץ המשפטי לממשלה אינו מבין כי הותרת המינוי בידיהם של עושי דברו של ראש הממשלה, כמותם כהשארתם בידו, ועל כן נקווה כי בית המשפט יאמר את דברו גם בסוגיה זו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות