מכת המדינה רק הולכת ומחמירה: ביום אחד נרצחו שתי נשים בידי בני זוגן: בקריית חיים נרצחה נג'אח מנסור, בת 35. שעות ספורות אחר כך, נרצחה תושבת באר שבע בת 67 - שמשפחתה ביקשה שלא לפרסם את שמה. בן זוגה בעשרים השנים האחרונות, החשוד ברצח, נמצא על הגג וכנראה עמד לקפוץ אל מותו. מאז תחילת השנה נרצחו 19 נשים בישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בנה של הנרצחת מבאר שבע סיפר ל-N12 שברקע המעשה הנורא עומד המשבר הכלכלי וביקש להעביר מסר לציבור הרחב. "אנחנו עוברים רגעים קשים", אמר הבן. "בן הזוג נכנס לדיכאון בשנה האחרונה. לכן, במיוחד בתקופת הקורונה, חשוב להיות ערניים לתסמינים של מחלות נפשיות וסימנים של אלימות של בני זוג. חשוב לפנות לעזרה ולא להתבייש".
הנרצחת ובן זוגה אינם מוכרים למשטרה או לרווחה, ולא דווחו אירועים של אלימות בתוך המשפחה ולא כלפי האישה. שוטרי תחנת באר שבע עצרו את בן הזוג, ומחר הוא יובא להארכת מעצרו ויעבור בדיקה פסיכיאטרית. בת ה-67 הותירה אחריה שני ילדים ושישה נכדים.
"נדרשת תוכנית חירום למניעת הרצח הבא"
הפקרות של נשים שחיות באלימות בישראל היא בעיה כרונית, אבל משבר הקורונה רק החמיר את המצב - כשנשים למעשה לכודות בבית עם גברים אלימים. אלה לא רק מקרים של גברים שהסגרים גורמים להם לנהוג באלימות, אלא נשים שחיו זמן ממושך תחת אלימות שמגיעה בתקופה האחרונה לנקודת קיצון.
מחודש מרץ, תחילת משבר הקורונה, חלה עלייה של כמעט פי שלושה בבקשות לסיוע לנשים שחיות באלימות. בחודש אפריל נפתח מקלט חדש לנשים מוכות בתקופת הקורונה שיועד להיות מקלט מעבר. כבר שבועות ארוכים שהמקום מלא עד אפס מקום ופועל בשיטת "הכיסא החם". בויצו, שמפעילה בשיתוף עם משרד הרווחה שני מקלטים לנשים מוכות וילדיהן, קראו להקמת מקלט נוסף בהקדם והתריעו: "אנחנו לא עומדות בעומס בתקופת הקורונה". מיום פתיחת מקלט החרום הארצי בראשית מאי, הוא סיפק הגנה ל-120 משפחות, פי 3 מתפוסה שנתית של מקלט רגיל.
במרכזים למניעה ולטיפול באלימות במשפחה של ויצו בשיתוף משרד הרווחה חלה עלייה של 300% במספר הפניות ועלייה של כ-250% בכמות המטופלים, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בקו החירום לנשים נפגעות אלימות, התקבלו כ-1000 שיחות בחודשים אפריל עד אוקטובר, מדובר בעלייה של כ-75% בכמות הפניות של נשים. בקו הייעוץ והסיוע לגברים במעגל האלימות ובני משפחתם חלה עלייה דרמטית של 400% בכמות הפונים לסיוע בחודשים אפריל עד אוקטובר.
שר הרווחה איציק שמולי הודיע שבשבוע הקרוב יקים צוות חירום שייעץ למשרד הרווחה ויגבש תוך חודש ימים תוכנית יישומית למניעת האלימות במשפחה. במשרד הרווחה מתכוונים להוציא את התוכנית לפועל עוד בחודש הקרוב, בתקופת משבר הקורונה. הצעד הקטן הזה אמנם עשוי לתרום למאבק למיגור האלימות כלפי נשים, אך איננו מוחק את ההפקרות המתמשכת של ממשלות ישראל לאורך השנים בכל הנוגע לביטחונן של נשים.
"יש בידוד המציל חיים ויש בידוד הגובה אותם", מסרה יו"ר ויצו אניטה פרידמן. "מתחילת משבר הקורונה והסגר הראשון נרצחו בישראל 19 נשים. נשים אלו הן קורבן לא רק של רוצחים נתעבים, אלא גם של חוסר מדיניות וחוסר טיפול של ממשלות ישראל במיגור האלימות".
"נדרשת תוכנית חירום מיידית לטיפול בנזקי הקורונה בקרב משפחות נפגעות אלימות, שתסייע גם במניעת הרצח הבא", הדגישה פרידמן. "בשעה זו מתמודדות לבדן עשרות אלפי נשים וילדיהן עם טרור, פחד ואלימות, חיי חלקן מוטלים בסכנה. הגיע הזמן שממשלת ישראל תשקיע את המשאבים הנדרשים כדי לטפל במגפת האלימות, לפחות כפי שהיא מטפלת במגפת הקורונה".
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ עודד פורר, אמר בתגובה לרצח שתי הנשים: "עוד אישה איבדה את חייה והעלייה המדאיגה במספר הנשים שנרצחו השנה לא מזיזה לממשלת ישראל, שבמקום להכריז על מצב חירום והקצאת משאבים למיגור התופעה, מבטלת תוכניות ומקצצת בתקציבים. השר לביטחון פנים חייב להפנים שהרצח היום הוא תוצאה ישירה של כישלון משרדו והממשלה לפקח על בני זוג אלימים ונשים בסיכון והקיצוץ במשאבים לטיפול באלימות במשפחה".