מדינת ישראל הגישה היום (שני) תביעה של 523 מיליון שקלים נגד יצרניות הרכב פולקסווגן ואאודי, היבואנית שלהן בארץ - צ'מפיון מוטורס, ונגד קונצרן בוש. על פי כתב התביעה, בכ-12 אלף כלי רכב שייבאה צ'מפיון מוטורס לישראל בין השנים 2008 ל-2016, הותקנה תוכנת מרמה במטרה להונות את גורמי הרגולציה בישראל ובמדינות אחרות, כשהיא גורמת להצגת נתוני פליטת גזים מזויפים העומדים לכאורה בדרישות החוק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המדינה העריכה שהיקף פליטת המזהמים החמורים מסוג תחמוצות חנקן העודפת מכלי הרכב שנכנסו לישראל במרמה, עומד על 3,881 טון.
המרמה הבין-לאומית נחשפה בארה"ב בשנת 2015 אז התגלה שקבוצת פולקסווגן התקינה בדגמים מסוימים של כלי הרכב שלה תוכנה שייצרה וסיפקה חברת בוש, שתציג נתוני פליטת זיהום נמוכים יותר. בחברה קיוו לעמוד במבחני זיהום האוויר, שבלעדיהם לא היה מתקבל אישור לייצור הרכב.
פולקסווגן רימתה בדרך זו רגולטורים שונים ברחבי העולם ומספר ימים לאחר חשיפת הפרשה, הודתה בייצור ושיווק של כ-11 מיליון כלי רכב בעלי מנוע מהסוג בו הותקנה התוכנה. על פי המדינה, לו הוצגו לפני משרד התחבורה היקפי פליטת המזהמים האמתיים, העולים במאות אחוזים על הכמות המקסימלית המותרת בישראל, והחורגים באופן ניכר מהחוק והתקנות, הוא לא היה מתיר לייבא את כלי הרכב לישראל.
סכום התביעה מבוסס בין היתר, על חישובי המדינה בנוגע לעלות החיצונית של הנזק הנגרם כתוצאה מפליטת המזהמים השונים. הנזק מתבטא, בעלות התחלואה כדוגמת עלויות אשפוז בבתי חולים ובהפסד ימי עבודה, באובדן תוצר בשל תחלואה ותמותה כדוגמת הפגיעה בייצור, וכן בנזק שנגרם באופן ישיר לציבור שאיכות חייו נפגעה או שתוחלת חייו עלולה להתקצר.
התביעה הוגשה ע"י עורכת הדין חגית פלאוט-באב"ד מהיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, ומירב קניג-ולרשטיין מנהלת המחלקה המסחרית בפרקליטות מחוז ת"א, בסיוע המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה וייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים.