השבוע הגיעה לנקודת רתיחה פרשת האונס הקבוצתי באילת. חודש לאחר שנחשפו לראשונה פרטים קשים מעדותה של הנערה שנפלה קורבן לאירוע מחריד וברוטלי בחדר בית המלון, חקירת המשטרה הגיעה לקו הסיום ופרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד 11 מהמעורבים בפרשה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפאזל החקירתי המורכב בדרך להגשת כתבי אישום אינו זר לחוקר הוותיק אלון גרוסמן. לפני כמה שנים הוא פרש מהמשטרה כשמאחוריו רזומה עשיר שכולל פענוח מאות פרשיות אונס מהמוכרות והקשות שידעה המדינה. כמו כן, גרוסמן עמד תקופה ארוכה בראש מחלק הנוער במשטרה ונחשף למאות מקרי פשיעה במעורבות בני נוער. השנים בהן עסק בנושא המטלטל הביאו אותו לקבוע כבר בפתח שיחתנו: "אונס הוא רצח לכל החיים, הצלקות מהאירוע ילוו את הקורבן לשארית חייו או חייה".
"חשוד חופשי הרבה פחות זהיר"
"ככל שחלף זמן רב יותר מקרות האירוע ועד לפתיחת חקירת המשטרה, כך הטיפול המשטרתי בתלונה שכולל איסוף ראיות ועדויות יהיה קשה, מורכב ולעיתים אף בעייתי", מסביר גרוסמן בריאיון ל-N12. "ככל שחולף הזמן יכולות לצוץ בעיות במציאת עדים לאירוע. בנוסף, לעיתים יכולות להתפתח בעיות בזיכרון האירוע הן מבחינת הקורבן, הן מבחינת החשודים והן מבחינת העדים".
העובדה שבפרשת האונס באילת נודע למשטרה על מספר רב של משתתפים סייעה, לדברי גרוסמן, להצלבת גרסאות החשודים. "דווקא בגלל שיש מספר רב של מעורבים, העבודה של צוות החקירה הייתה יחסית קלה יותר", הוא אומר. "בפועל ישנן מספר גרסאות של מידעים שנאספו לאורך החקירה - מהקורבן, מהחשודים ומהעדים. כחוקר עליך לבדוק לעומק כל גרסה וגרסה, ולהשוות ביניהן. אחת מטכניקות החקירה היא לחפש את החולייה החלשה - אותו חשוד שיקשור עצמו לאירוע".
גרוסמן מסביר כי אחד הדברים החשובים בחקירת פרשיות אונס הוא לא להזדרז לעצור חשודים עד שלא מתבהרת התמונה השלמה, גם אם יש בידי החוקרים קצה חוט. "אנחנו כחוקרים מחכים שהחשודים יעשו טעויות", הוא מסביר. "החשודים עושים טעויות לפני ביצוע העבירה, בזמן ביצוע העבירה ולאחר ביצוע העבירה. חשוד חופשי הרבה פחות זהיר מחשוד בתא מעצר. אם אתה חוקר מיומן, אתה תדע לתכנן את החקירה נכון. בשלב שבו החקירה תהפוך גלויה אתה כבר תהיה 'על הסוס' וכך יגדלו הסיכויים לפיצוח הפרשה".
מעבר החקירה מהשלב הסמוי לשלב הגלוי עשוי להשפיע רבות על התקדמות החקירה. "המצב המיטבי עבור החוקר הוא שהחקירה תהיה סמויה", מדגיש גרוסמן. "החשוד לא יודע שצוות החקירה 'עליו' והחוקרים יכול לבצע שלל פעולות שיקדמו מעצר כמו איסוף ראיות או תיעוד".
על הרגע בו הופכת החקירה לגלויה וזוכה להדים בכלי התקשורת וברשתות החברתיות אומר גרוסמן: "צריך להסתכל על הכוס המלאה, מה שמתפרסם בתקשורת או ברשתות החברתיות יכול לסייע להתקדמות החקירה ויכול לשמש כראייה. מנגד, אם אתה חוקר לא מיומן, אתה עלול לעשות טעויות. החוכמה היא להתנתק מכל אותם גורמים 'מרעישים' שמפריעים להתקדמות החקירה. חוקר מיומן יידע לעשות מהלימון לימונדה".
"לא תמיד הקורבן נכון לחשוף את התופת"
לדברי גרוסמן, לשיתוף הפעולה של הקורבן עם המשטרה השפעה דרמטית על התקדמות החקירה. "לא תמיד הקורבן נכון לחשוף את התופת שעבר ומוכן לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה", הוא מציין. "לפעמים יש רצון לשיתוף פעולה ולפעמים אין. לעיתים עולים לאורך החקירה חששות אצל הקורבן, למשל באשר לחשיפת האירוע הקשה בפני בני משפחתו".
גרוסמן מגלה כי לא פעם נתקל במקרים בהם בני המשפחה לא ידעו על האירוע הקשה שעבר יקירם ומדגיש כי גם לחשיפת פרטי הפרשה בציבור יש לעיתים השפעה על נכונותו של הקורבן לשתף פעולה עם המשטרה והפרקליטות. לכן, הוא חוזר ואומר, על החוקר להיות רגיש למצבו של הקורבן.
יחד עם זאת, גרוסמן מבהיר כי לחוקרים אסור לוותר על יצר הספקנות שלהם: "ארבע מילים צריכות לעמוד לנגד עיניו של החוקר: 'האם הקורבן דובר אמת?'. למרות שאחוז תלונות השווא נמוך מאוד בישראל, עליו לפתוח תמיד עין ביקורתית ולבדוק את מהימנותו של מגיש התלונה. אסור אף פעם להינעל על גרסה אחת. לא מקבלים את גרסת הקורבן כדברי אלוהים חיים, גם אם היא מלווה בבכי ובדמעות. חוקר צריך לדעת להיכנס לעובי הקורה, גם אם במהלך החקירה הוא נוגע בפצע מדמם. הוא חייב לעשות זאת עד קצה גבול היכולת".
"האלכוהול מנטרל את היכולת להגיד לא"
העובדה שבפרשה המזעזעת בבית המלון באילת מעורבים מספר רב של בני נוער לא מפתיעה את גרוסמן, שנחשף לאין-ספור מקרי פשיעה של קטינים. "יש צעירים שחושבים שאם הם הגיעו לאילת, מותר להם לעשות הכל והתשובה היא לא", קובע גרוסמן. "לכן לנושא החינוך מגיל הצעיר יש השפעה וחשיבות רבה. בני נוער צריכים לדעת מגיל צעיר מה מותר ומה אסור, ומה יהיו ההשלכות אם יעשו משהו אסור".
על הזינוק בצריכת אלכוהול בקרב קטינים בישראל הוא אומר: "נערה צריכה לדעת שברגע שהיא שותה כושר השליטה ושיקול הדעת שלה עלולים להיפגע. השתייה מנטרלת את היכולת שלך להגיד 'לא', השתייה מנטרלת היכולת שלך להתנגד".
גרוסמן, בן 59, פרש לפני כמה שנים מהמשטרה ובתפקידו האחרון עמד בראש הזרוע הכלכלית בלה"ב 443. רוב שנותיו במשטרה טיפל במספר ארגוני פשיעה ופושעים סדרתיים, הן ביחידה המרכזית במחוז תל אביב והן במרחב דן. ברזומה שלו יותר משלושה עשורים של חקירות ופענוח פרשיות אונס שטלטלו את המדינה, בהן לכידת "האנס מצפון תל-אביב", לכידת "האנס האתלטי", לכידת "אנס התיאטרון" דני כץ, לכידת האנס אדריאן שוורץ וחקירתו של השחקן והאנס המורשע חנן גולדבלט.
אך גם אחרי שנחשף למאות פרשיות מחרידות, גרוסמן מתקשה להישאר אדיש לדיווחים בכלי התקשורת על האונס באילת. "אחרי 30 שנים במשטרה אני יכול להגיד שאונס הוא רצח לכל החיים. הצלקות מהאירוע המטלטל ילוו את הקורבן בכל שלב לשארית חייו. הפרשיה הזאת, לפי הפרטים שפורסמו בתקשורת, היא אחת מהפרשות החמורות והקשות ביותר שנתקלתי בהן".
11 כתבי אישום
פחות מחודש לאחר שנחשפה הפרשה המזעזעת, הגישה השבוע פרקליטות המדינה 11 כתבי אישום נגד המעורבים באונס באילת. שני גברים בני 27 ו-28, תושבי חדרה, ושני אחים קטינים תושבי הדרום הואשמו באונס. שבעה מעורבים נוספים הואשמו באי סיוע לאונס, אי מניעת פשע וקשירת קשר לביצוע פשע.
מפרטים שחשפה המשטרה בבית המשפט עולה כי כל המעורבים באונס הקבוצתי ידעו מה מצבה של הנערה, שהייתה תחת השפעת אלכוהול והכרתה הייתה מעורפלת. המשטרה סברה שבמקום לסייע לה, הנאשמים ניצלו את מצבה כדי לבצע בה את זממם ואפילו קראו זה לזה ולחברים נוספים.
מפרטי החקירה, שנוהלה בצוות חקירה מיוחד שהקימה משטרת לכיש וכלל כעשרים חוקרים וחוקרות, עולה כי הנערה הגיעה לבית המלון כדי לבקר קבוצה של חברים שהכירה עוד קודם לכן. בשלב מסוים ניסה אחד משני הנאשמים הבגירים, שאותו לא הכירה, להתחיל איתה בבריכה, אך זו השיבה לו כי הוא מבוגר מדי בשבילה.
כמה שעות לאחר מכן, חשה הנערה ברע לאחר ששתתה אלכוהול והחשוד המרכזי, שהתחזה לחובש, הציע לה את עזרתו. הוא הוביל אותה לחדר 216 במלון הים האדום - אז החל האונס לכאורה. מצלמות האבטחה במלון תיעדו לפחות 16 נערים ובגירים שהולכים לכיוון החדר. עוד תועדו הנאשמים מזמינים זה את זה לחדר.
לדברי החוקרים, חברתה של הנערה נהגה באומץ ועמדה לצדה ברגעים הקשים. למחרת היום קיבלה הנערה הודעות מהנאשמים, מהן הבינה מה אירע ופנתה למשטרה שפתחה בחקירה. מצבה הנפשי של בת ה-16 מוסיף להיות קשה והשבוע היא לא שבה לספסל הלימודים.