המחלקה לחקירות שוטרים חקרה היום (ראשון) באזהרה את סגן ניצב ניסו גואטה, קצין המשטרה שתועד נוקט באלימות כלפי מפגינים אמש בירושלים. בתום החקירה גואטה הורחק מתחנות משטרה ל-24 שעות. במשטרה פרסמו הבוקר את גרסת הקצין לאירוע, שלפיה שניים מהמפגינים תקפו אותו וניסו להוריד בכוח את המסכה מפניו. דניאל לוטם, המפגין שנראה מרותק לרצפה בתיעוד, הכחיש את טענתו של גואטה ואף סיפר ל-N12 כי השוטרים המשיכו להכות אותו גם אחרי שהוכנס אזוק לניידת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ריתקו אותי לרצפה, טענו שחנקתי את הקצין ומשכו אותי לתוך ניידת משטרה", שחזר לוטם את האירוע. "הקצין חנק אותי וקפצו עליי מלא אנשים. יש לי סימנים מהמפרק ומהברך שלו. אחרי שנכנסתי לניידת שני שוטרי יס"מ סגרו את הווילונות והרביצו לי תוך כדי שאני אזוק. דפקו לי אגרופים, דרכו לי על הגרון וצרחו עלי להירגע ולא להתנגד למעצר למרות שלא התנגדתי בשום שלב".
על הטענה שתקף את קצין המשטרה אמר לוטם: "בחקירה הסבירו לי שאני חנקתי את השוטר, לא היו דברים מעולם. אין לי שום מטרה ושום סיבה לתקוף שוטר. אני נמצא בהפגנות האלה כבר שלושה חודשים. עד כה הכל היה בסדר, הגעתי והלכתי, אני לא יודע מה קרה אתמול בלילה שזה הגיע לרמה כזאת של להט ורתיחה. זה יצא מכלל שליטה ואני מקווה באמת שהצדק יצא לאור".
אביחי גרין, מפגין נוסף שהיה מעורב באירוע עם סגן ניצב גואטה, סיפר הבוקר ל-N12: "הוא שלח את כל היד שלו, עם הבוהן, לתוך העין שלי ונתן לי אגרוף לראש. שאלתי אותו אחר כך למה הוא עשה את זה".
המשטרה ביקשה הרחקה, בית המשפט סירב
בית משפט השלום בירושלים דן הבוקר בעניינם של שישה עצורים שסירבו להשתחרר בתנאים מגבילים - ודחה את בקשת המשטרה להרחיקם ממוקדי ההפגנות. "לא ברור איזו מטרה תשרת הרחקתם של המפגינים מירושלים במשך 15 ימים", אמרה השופטת בסיכום הדיון. "לא נראה לי כי קיימת הצדקה לפגוע בזכות היסוד הקיימת להם להפגין, ולא מצאתי מקום להורות לאשר את התנאים להרחקתם".
אחד מהעצורים שסירבו להשתחרר ממעצר בתנאים מגבילים הוא אל"מ במילואים אבי קדיש בן ה-68 מכוכב יאיר. בשיחה שקיים עם N12 סיפר: "הייתי ברחוב בצלאל. עמדתי על המדרכה ואז הם הדהירו סוסים פנימה. אנשים ברחו לכל עבר ואחת הנשים נפלה לידי על המדרכה. התייצבתי בינה לבין הפרש. אחר כך הגיעו שלושה יס"מניקים, ריתקו אותי לרצפה ועצרו אותי".
"במעצר אמרו לי שהפרתי את הסדר הציבורי ושהפרעתי לשוטר או לסוס במילוי תפקידו, זה פשוט הזוי", המשיך קדיש. "ראיתי כמה דברים בחיים שלי וכזו חוסר אחריות של מי שפיקד על האירוע לא ראיתי בחיי. זה אובדן עשתונות של מפקדי האירוע. ביקשו ממני לחתום על הרחקה של 14 יום מירושלים, וסירבתי כי זכותי להיות פה ולהפגין. זה מעצר שווא. אני לא אדם שתוקף שוטרים".
בתוך כך, בית המשפט הורה לשחרר את כל עצורי ההפגנה שהמשטרה ביקשה להאריך את מעצרם. השופטת הסבירה את החלטתה: "הצדדים הציגו בפניי סרטונים שונים שקשה ללמוד מהם בשלב זה על כלל השתלשלות האירועים. מכל מקום, בר משה מודה בתקיפת שוטר, ולגבי דניאל לוטם קיים חשד סביר. טענות המשיבים לאלימות שוטרים כלפיהם צריכות להיבדק במח"ש. לפיכך קיימת עילת מסוכנות אך בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה ובכך שמדובר בצעירים נעדרי עבר פלילי, אני מורה לשחררם בתנאים מגבילים".
ממשטרת ישראל נמסר: "בניגוד לנטען, לאחר מעצרו של החשוד בתקיפה במהלך ההפגנה אמש, הוא החל להתפרע ולתקוף השוטרים שהיו צריכים להפעיל כוח סביר בכדי להשתלט אליו ואף להזעיק סיוע של שוטרים נוספים שנחסמו ע"י מפגינים שהיו בסמוך לרכב. לבסוף לאחר שנרגע והפסיק להתפרע, השוטרים נתנו לו מים ובהמשך הוא הועבר לחקירה. נציין כי האלימות הקשה והפסולה שהופנתה אמש נגד השוטרים הובילה לפציעתם של 5 שוטרים, לאחד מהם נשברה צלע מבעיטה, שוטר אחר קיבל מוט ברזל ברגלו ושוטר נוסף אגרוף בראשו. במהלך המחאה המשטרה עיכבה/עצרה 30 מפרי סדר בחשד לעבירות הפרת סדר ותקיפת שוטר. נמשיך לאפשר את חופש המחאה בגבולות החוק, אולם לא נאפשר התפרעויות אלימות, הפרת הסדר הציבורי ואלימות כלפי שוטרים בניגוד לחוק".