חקירת המשטרה בפרשת הממד החמישי הופסקה - כך נודע היום (שלישי) ל-N12. החשד נגע למהלכים עסקיים בין צמרת המשטרה, ובראשה המפכ"ל דאז רוני אלשיך , לבין חברת ההיי-טק שבראשה עמד שר הביטחון הנוכחי בני גנץ. לפני כחצי שנה החליט היועמ"ש אביחי מנדלבליט לפתוח בבדיקה בנושא, וזאת בעקבות דוח נוקב שפרסם מבקר המדינה על ההתקשרות העסקית בין החברה למשטרה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפרשה החלה ב-2016, כאשר חברת "המימד החמישי" הציעה למשטרה לרכוש מערכת טכנולוגית מתקדמת שפותחה בחברה. לאחר הפנייה, המפכ"ל אלשיך הורה לראש מנהל טכנולוגיות במשטרה "לבצע בדיקה מעמיקה בדבר יכולות המערכת ומידת התאמתה לצורכי המשטרה". החברה של גנץ, שנסגרה לאחרונה, היא זו שביצעה את הבחינה עבור המשטרה - ללא תמורה וללא אישור של ועדת המכרזים.
בדוח קבע מבקר המדינה כי המפכ"ל אלשיך השתתף בפגישה עם בכירי החברה ובהם גנץ - עוד לפני ההתקשרות העסקית: לפי המבקר, קיים "טעם לפגם" בקיום הפגישה בהשתתפות בכירי המשטרה - ובהם אלשיך, ושהעסקה כולה נגועה ב"אי שוויון" - העדפת החברה של גנץ ללא מכרז וללא בדיקה עם חברות טכנולוגיה אחרות. כמו כן המשטרה הרשתה לחברה של גנץ להשתמש בתשתית טכנולוגית של המשטרה (תשתית ה-IP של המשטרה שמהווה "קניין רוחני") - מתוך רצון ל"הנחה גדולה" - וחשפה אותה למידע חשוב.
משרד המבקר בחן פרוטוקול דיון בראשות אלשיך, שעסק ב"התקשרות עם חברה א' לבדיקת התאמת המערכת לצורכי המשטרה". לאחר שהתעמק בתוכן הפגישה, כתב שפירא בדוח: "משרד מבקר המדינה מעיר למשטרה כי יש טעם לפגם בהשתתפות הנציגים הבכירים של חברה א' בדיון האמור. מדובר בחברה שהיא בעלת עניין, ועל פי מהלך הדיון, הייתה הסתברות לכך שהמשטרה תידרש לנהל משא ומתן לקראת התקשרות עם החברה. במצב דברים זה, לא היה מקום לכך שבמסגרת הדיון המקצועי שבו נוכחים נציגים בכירים של החברה ידונו גורמים בכירים במשטרה במסלול ההתקשרות עם החברה".
המפכ"ל הנחה: "פטור מבצעי" ממכרז לעסקה עם גנץ
באוגוסט 2016 הוחלפו טיוטות חוזה בין המשטרה לחברה, שכללו פיילוט - בחינת יכולות רחבות יותר של המערכת. ההסכם קבע כי "אם הפיילוט יבוצע בהצלחה לפי מדדים שייקבעו, המשטרה תתחייב לבצע את שלב ב', שהוא רכש המערכת המלאה במאפייניה הנוכחיים, ובכלל זה שירותי הדרכה וייעוץ בשווי כולל של כ-50 מיליון ש"ח". לשלב זה קרא המבקר "מגה-פרויקט" וציין כי סכום ההתקשרות לא כולל את עלות רכישת החומרה הנדרשת להפעלת המערכת, רכישת פיתוחים עתידיים שהמשטרה תבקש או את עלות תחזוקת המערכת.
במקביל להחלפת הטיוטות, תוקצבו 50 מיליון שקלים למימון ההתקשרות בשנים 2018-2017. ראש מנהל טכנולוגיות במשטרה הבהיר לאלשיך כי אין למפכ"ל סמוך להתחייב מראש על העסקה בעלות של 50 מיליון שקלים - אלא רק לאשר תקציב לפיילוט בהיקף של 5 מיליון שקלים. יומיים לאחר מכן, ב-30 באוגוסט 2016, התקיימה פגישה בראשות המפכ"ל ובכירים במשטרה - יחד עם יו"ר הדירקטוריון של "המימד החמישי", רא"ל במיל' בני גנץ, ומנכ"ל החברה דורון כהן.
"על פי הפרוטוקול, משתתפי הדיון הביעו את עמדתם בנושאים מהותיים, ובין היתר התייחסו לצורת ההתקשרות (פטור או מכרז), לתקנת הפטור (פטור ספק יחיד או פטור מבצעי) ולשילוב המערכת הטכנולוגית בעתיד במשטרה. בסיכום הדיון הנחה המפכ"ל, בין היתר כי תבוצע התקשרות בפטור ממכרז, מסוג פטור מבצעי. במהלך הדיון הועלו התייחסויות של המשתתפים בנוגע להתקשרות עם החברה", ציין המבקר - והעיר למשטרה כי לא היה מקום לדון בנושא ההתקשרות עם גנץ ודורון כהן.