בעוד אליעזר ברלנד נמצא עדיין במעצר, המשטרה מרחיבה את המאמצים נגד מקורביו. הבוקר (שלישי) עצרה המשטרה גבר בשנות ה-40 לחייו בחשד למעורבות בפרשה, המכונה "עושק שחור". חוקרי משטרת ירושלים חוקרים את האיש בחשד לעושק, לקבלת דבר במרמה ולעבירות מס.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עד כה הצטברו יותר מ-200 עדים שהתלוננו נגד ברלנד במסגרת הפרשה שזכתה לכינוי "עושק שחור". מהחקירה עולה כי ברלנד, באמצעות אנשיו, פעל בצורה סדורה: נתן ברכות והבטחות לחולים או בני משפחותיהם תמורת תשלום, שהגיע לעתים לסכומים של עשרות אלפי שקלים. לדברי קצין משטרה, "אנשים שילמו כסף וקיבלו אוויר".
עוד עולה מהחקירה כי ברלנד גבה תשלום בהתאם לחומרת המחלה: הבטחות וברכות לחולים סופניים ניתנו תמורת עשרות אלפי שקלים; חולים קלים נדרשו לשלם רק כמה אלפי שקלים. בין ההבטחות שפיזר ברלנד: בני משפחות של נכים שהובטח להם כי יקיריהם יקומו על רגליהם, ומשפחות של אסירים שהובטח להם שיריהם ישוחררו מהכלא.
מעצרו של אליעזר ברלנד הוארך שלשום בחמישה ימים, לאחר שבית המשפט השלום בירושלים קיבל את בקשת המשטרה שטענה כי ברלנד עלול להימלט. ברלנד ומספר מקורבים נוספים חשודים בעושק, בקבלת דבר במרמה ובביצוע עבירות מס חמורות לאורך מספר שנים. לפני הדיון הכחיש נינו של ברלנד את המיוחס לו ואמר: "אין עושק, המשטרה מספרת סיפורים".
השופט אלעזר ביאלין סיכם את הדיון ואמר: "התמונה הכללית המצטיירת בעדויות המתלוננים היא כי המשיב קשר עם אחרים לקבל כספים בסכומים של עשרות אלפים וזאת לאורך תקופה. בעקבות אותן התרומות לכאורה הגיעו לחשבונות הבנק של אשתו סכומים בהיקף של עשרות מיליונים. עיון במסמכים מלמד כי המשיב והקשורים שימשו למעשה כמסחטת כספים. מדובר בעבירות בהיקף רחב, מתוחכם ושיטתי שבוצע לאורך תקופה".
נינו של החשוד, נחמן, טען: "אני סובר שאין כלום בחשדות. אני חושב שאין עושק, זה מקרה של אישה שנמצאת בחצרו של הרב כבר 15 שנה עם בעלה וילדיה, והם אומרים שהם נתנו 700 אלף שקל מזומן רק על ריפוי המחלה, זה לא נכון". לדבריו, "זה הסכום שנתנו לאורך כל השנים. כמובן שבמחלה האחרונה הביאו לרב פדיון על מנת לרפא אותה, הוא ביקש שהיא תפסיק את הטיפולים וניכר שיפור במצבה על פי המכתבים שבעלה העלה לרשת - שם הוא מספר על כך שהיא מרגישה טוב".
"קשה לקבל את טענות המשטרה"
"כמו כל הרבנים, צדיקים שבאו לבקש מהם ישועה, הבבא סאלי היה נותן ערק. אז הרב ברלנד נתן מנטוס שעליו הצדיק יכול להעביר את הישועה", הוסיף. "אני רוצה לראות את ה-200 אנשים שאמרו את זה - המשטרה מספרת סיפורים. כשסבא של היה בחוץ לארץ דיברו על עשרות מתלוננות ובסוף התיק נסגר עם מתלוננת אחת בלבד".
נינו של הרב המשיך להגן עליו: "הוא ישב בכלא רוב הזמן עד תום ההליכים אחרי זה קיבל כמה חודשים של מעצר בית. ובמה הוא הודה? שהוא כביכול שהוא נגע בשערות ראשה, רחוק מאוד מעשרות מתלוננות. אז 200 מתלוננים, קשה לי מאוד לקבל את טענת המשטרה כרגע.
חוקרי המשטרה הסבירו בדיון כי ברלנד "הציג את עצמו כרב ובמסגרת אותה הצגה עבד על ידי רשת מסועפת ליצור קשר עם אנשים שהיו זקוקים למרפא או למזור ממחלות. הוא דרש מהם סכומי כסף גדולים תוך שהוא מבטיח, בניגוד לכל הגיון, שעל ידי תרומת סכומי כסף גדולים הם ירפאו. באמצעות רשת מסועפת סיפק והעביר את הכסף לחשבונות שלו ושל מקורבים שלו ללא דיווח לרשויות המס".
עוד אמרו החוקרים כי ברלנד "מסר גרסה מיתממת, לפיה העניק אותן ברכות ופדיונות רק אם פנו אליו, וכמו כן טען כי הסכומים שנגבים קטנים בעשרות אחוזים ממה שידוע לנו. כלל עילות המעצר מתקיימות בעניינו של המשיב: מסוכנות ושיבוש הליכי חקירה. קיים חשש אמיתי שאם המשיב ישוחרר טרם סיום ההליך המשפטי הוא עלול להימלט מאימת הדין".