היועמ"ש אביחי מנדלבליט ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נשאו דברים הערב (חמישי) בכנס של "העמותה למשפט ציבורי בישראל" שהתקיים בחיפה. השניים התייחסו למתקפה הפוליטית והציבורית האחרונה על מערכות אכיפת החוק. חיות יצאה בדבריה להגנת היועמ"ש לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן הסופגים מתקפות מאז ההודעה על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הכותרת שנבחרה לכנס השנה היא: 'כיצד יש להגן על ערכי המשפט הציבורי ומוסדותיו?'", אמרה חיות. "הצבת השאלה הזו במרכז הכנס מלמדת על הדאגה של מארגניו מן המתקפות על ערכי המשפט הציבורי ועל המוסדות המשפטיים של מדינת ישראל. למרבה הצער, אירועים והתבטאויות מהתקופה האחרונה מלמדים כי לא מדובר בדאגה משוללת יסוד".
בהמשך דבריה התייחסה נשיאת בית המשפט העליון למאבק הציבורי שהתעורר סביב יחסי הכוחות בין מערכת המשפט לממשלה: "לאחרונה מתגברים בקרבנו קולות המבקשים להציג את עקרון שלטון החוק כ'שלטון המשפטנים' וכאבן נגף העומדת בדרכה של מה שמכונה על ידי אותם הגורמים 'משילות'. שלטון החוק והמשפט איננו 'שלטון המשפטנים'. השופטים, המשפטנים בשירות הציבורי ובכללם היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, וכל יתר גורמי אכיפת החוק המופקדים מתוקף משרתם על משמר שלטון החוק, עושים זאת באמונה, במקצועיות ומתוך תחושה עמוקה של שליחות".
"גם גורמים אלה כולם כפופים כמובן לחוק ולעקרון שלטון החוק", הוסיפה חיות. "אך בין מנגנונים כאלה ובין ביקורת שלוחת רסן החותרת תחת הלגיטימיות של מוסדות משפטיים במדינת ישראל, תוך הטלת דופי אישי, חסר שחר וחסר אחריות במשרתי הציבור הללו, רב המרחק. כאשר מתערער אצל האזרח האמון במערכות החוק, מתערערת האפשרות להגן על זכויותיהם של פרטים בחברה, מתערער הסדר החברתי ותחושת הביטחון של הפרט נפגעת".
"אין אדם או מוסד שהוא מעל החוק"
אחרי הנשיאה חיות עלה מנדלבליט לשאת דברים, והתייחס גם הוא למתקפה על מערכת המשפט. "יש תחושה של רבים בציבור שערכי המשפט הציבורי והמוסדות שאמונים על שמירתם נמצאים בתקופה האחרונה תחת ניסיונות החלשה ודה-לדיטימציה", אמר. "אמנם זה נושא שחשוב לעסוק בו אבל מעבר לכך בעיניי חשוב להבין שלא מדובר על סוגיה משפטית כזאת או אחרת אלא על עצם ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ועל דמותה כדמוקרטיה ליברלית".
"ההגנה על ערכי המוסר הציבורי ומוסדותיו אף פעם לא הייתה מטרה בפני עצמה", הוסיף מנדלבליט. "ערכי המשפט הציבורי ומוסדותיו הם הערובה לקיום שלנו במדינה שהדמוקרטיה שלה אינה מתומצתת רק בבחירות. הערכים האלו הם הערובה לכך בישראל יישמרו זכויות אדם הלכה למעשה, שהכוח השלטוני יפעל לטובת הציבור, לכך שאלה המחזיקים בסמכויות השלטוניות לא יפעלו מתוך שיקולים זרים ומתוך ניגוד עניינים, לכך שהמדינה תנהג בשוויון באזרחיה ולכך שלא יהיה אף אדם או מוסד שלטוני שהם מעל החוק".