"לא ייתכן שעונש על מחבל יהיה פחות משני מאסרי עולם", כך אמר היום (רביעי) שכיב שנאן, אביו של כאמיל שנאן ז"ל, בתגובה לגזר הדין שניתן מוקדם יותר לסייען ברצח בנו והאיל סיתאווי ז"ל בפיגוע בהר הבית ביולי 2017. בשיחה שקיים עם אורן וייגנפלד במהדורה ראשונה בחדשות 12, אמר חבר הכנסת לשעבר שנאן: "זו אות קין על מצח הפרקליטות ובית המשפט בישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
16 שנות מאסר נגזרו היום על אמג'ד בן מחמד ג'בארין, בגין סיוע בפיגוע בהר הבית בחודש יולי 2017, שבו נרצחו השוטרים כמיל שנאן, והאיל סיתאווי ז"ל. בתחילת הריאיון הבהיר שכיב שאנן: "לא מדובר בסייען, מדובר בצלע הרביעית בחוליית המחבלים שביצעה את הרצח. הוא היה שותף בתכנון, בארגון, באימון ובשיבוש הליכי החקירה לאחר מכן".
"הוא לא סייען - הוא מחבל", הדגיש שנאן. "על פי קביעת בית המשפט - הוא הצלע הרביעית בחוליית המחבלים. התחושה אחרי גזר הדין היא קשה מאוד - לצערי הרב זה ממש סיוע למחבל הבא. לא ייתכן שיהיה פחות משני מאסרי עולם על שותפות ברצח".
חבר הכנסת לשעבר הביע צער רב ואמר בכעס: "הדם של האיל וכאמיל לא הפקר, אני לא רוצה להרחיק לכת ולדרוש דברים מעבר למה שצריך. אך אם נידרש אפנה לדברים קשים יותר". שאנן הסביר: "אני מתכוון לשביתת רעב מול משרד היועמ"ש בירושלים. אני מתכוון לקרוא לשוטרים הדרוזים שמשרתים בירושלים לשים את התעודות וללכת הביתה. אני לא מסכים שהדם של הבנים שלנו יהיה הפקר בשום מצב".
הוא סיפר שהוא יצא היום בתחושה מאוד קשה מבית המשפט: "לצערי נתן פסק דין לא מידתי, הפרקליטות כשלה בתפקידה ואני מבקש לערער על פסק הדין".
יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, הגיב לריאיון והביע הזדהות עם דברי האב. "לא מדובר כאן בסייען, אלא במחבל שהיה שותף לרצח של שני אזרחים ישראלים, שוטרי מג"ב", הוסיף. עוד הוסיף ליברמן: "הנני מסכים לכך שחייבים להרוס את ביתו של המחבל השפל, למנוע את כל הזכויות שלו . הייתי מצפה שלכל הפחות ייגזרו עליו שני מאסרי עולם. למרות שמנעו מאיתנו לחוקק את חוק עונש מוות למחבלים בכנסת ה-20, אנחנו נמשיך לקדמו".
"לא אתן שדם בנינו יהיה הפקר"
16 שנות מאסר נגזרו היום על ג'בארין, תושב אום אל פאחם שהורשע ביולי האחרון בסיוע לפיגוע בהר הבית ביולי 2017, שבו נרצחו השוטרים כמיל שנאן והאיל סתאווי ז"ל. ג'בארין, בשנות ה-30 לחייו, היה מודע לתכנון הפיגוע שבוצע על ידי אחד מקרובי משפחתו ושניים ממכריו, ואף התאמן עם המחבלים בירי והיה שותף לתכנון האירוע.
הוא הואשם בשורת עבירות חמורות: סיוע לרצח, סיוע לחבלה של ממש, פעולה בנשק למטרות טרור (הובלה והחזקה), שיבוש מהלכי משפט וקשר לפשע. "הנאשם סייע לגרימת מותם בכוונה תחילה של שני בני אדם ולחבלות של ממש לשניים נוספים, בכך שעשה מעשים כדי לאפשר את ביצוע הפיגוע, להקל עליו או לאבטח אותו, וכן כדי למנוע את תפיסת המבצעים ולתרום ליצירת תנאים לשם עשיית הפיגוע", נכתב בכתב האישום.
מכתב האישום עלה כי ג'בארין "היה מודע לתוכנית הפיגוע של המחבלים כבר בשלבים המוקדמים שלה, עוד במהלך חג הרמדאן". המחבלים, שחוסלו בזירת הפיגוע, שוחחו בנוכחות ג'בארין על כוונתם לבצע פיגוע, ולבסוף הסכימו לבצע פיגוע ירי במתחם אל-אקצא. בפרקליטות טוענים שג'בארין "היה מודע לכך שמדובר בתכנון לבצע מעשה טרור שייצא אל הפועל מתוך מניע דתי, לאומני או אידאולוגי", ונכח בשיחות נוספות בין המחבלים בנוגע לפיגוע.
"בהמשך ראה הנאשם את כלי הנשק ששימשו לפיגוע, הסיע את המחבלים לאימוני ירי באותם נשקים ובשלב מסוים אף הוצע לו לבצע ביחד עימם את הפיגוע והוא סירב", כך לפי כתב האישום. כלי הנשק הוסתרו במסגד בו נהגו להיפגש המחבלים: אמג'ד ג'בארין נסע עם המחבלים לאימוני ירי ואף נטל חלק באחד האימונים.
לאחר מכן נסע ג'בארין עם שניים מהמחבלים להר הבית, והמפגעים בחנו את מצלמות האבטחה במקום. לפי הפרקליטות, "בערב הפיגוע ראה הנאשם את המחבלים מתחמשים במסגד 'אלמלסה' באום אל פחם, לקראת ביצוע הפיגוע, והבין כי הם יוצאים לבצעו בהר הבית". ג'בארין הסיע את המחבלים, כשהם חמושים, לנקודת ההסעה באום אל פחם.
ג'בארין נאשם גם בשיבוש הראיות: "טרם ההסעה, מסרו המחבלים לנאשם את חפציהם האישיים וביקשו שיחזיר אותם לבני משפחותיהם. לאחר הפיגוע, הנאשם החביא את החפצים האישיים במקום מסתור ובהמשך אף קשר קשר עם אחר להעלים את ה-DVR של מצלמות האבטחה במסגד אלמלסה בו נהג להיפגש עם המחבלים, וכן מחק את מספרי הטלפון שלהם ממכשיר הטלפון הסלולרי שלו, כל זאת במטרה להעלים ראיות ולהסתיר את קשריו למחבלים".