כל תיקי נתניהו: הדיונים בחקירות ראש הממשלה בשלושה תיקים שונים הגיעו לסיומם, כשלוש שנים לאחר שנתניהו נחקר לראשונה. היועץ המשפטי לממשלה, צוותו ובכירי הפרקליטות דנו במשך זמן רב אם להגיש נגד נתניהו כתבי אישום בפרשות 1000, 2000 ו-4000 - החלטה בעלת השלכות פוליטיות גורליות. הנה פרטי שלוש הפרשות המרכזיות שבהן נחשד ראש הממשלה.
תיק 1000 ("פרשת המתנות")
החשד: ראש הממשלה נתניהו קיבל מאנשי העסקים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר מתנות בשווי של מאות אלפי שקלים.
במסמך כתב החשדות בפרשה שפורסם בפברואר 2019 כתב היועמ"ש מנדלבליט לנתניהו: "פעלת לטובת מילצ'ן תוך שאתה מצוי בניגוד עניינים חריף בין מחויבותך האישית למילצ'ן לבין מחויבותך לציבור בשלושה מקרים: פעלת מול גורמי ממשל בארה"ב על מנת שייתנו למילצ'ן ויזה; פנית לשר האוצר (לפיד) על מנת להאריך את משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה ממנו מילצ'ן נהנה; פעלת בעצמך והנחית את מנכ"ל משרד התקשורת (פילבר) לסייע למילצ'ן בענייני רגולציה".
עוד כתב: "טובות ההנאה ניתנו לך ברציפות ובאופן תדיר לאורך התקופה הרלוונטית עד כדי כך שניתן לומר שהן היו בבחינת 'קו אספקה' של סיגרים ושמפניות... שווי והיקף טובות ההנאה שקיבלתם, אתה ורעייתך, ממילצ'ן היו בסכומים ניכרים וסך שוויין הגיע לכדי 477,973 שקלים. אתה היית מודע למלוא היקף הסיגרים ולקבלת התכשיטים, כמו גם לקבלת שמפניות בהיקף ניכר ובאופן שיטתי... את טובות ההנאה האמורות קיבלת ממילצ'ן בזירה לתפקידיך הציבוריים ולמעמדך כראש הממשלה".
בנוגע לפאקר, ציין מנדלבליט בכתב החשדות שנשלח לראש הממשלה: "שווי טובות ההנאה שקיבלתם, אתה ורעייתך, מפאקר היה משמעותית ביותר והצטרף לטובות ההנאה מאותו הסוג שקיבלת ממילצ'ן באותם שנים. סך שווי טובות ההנאה שקיבלתם מפאקר הגיע לכדי 229,194 שקלים. פאקר נתן לך טובות הנאה באופן רציף והיקף ניכר. טובות ההנאה ניתנו לך בזיקה לתפקידיך הציבוריים ולמעמדך כראש ממשלת ישראל".
לדבריו, "על פי החשד, עשית במילוי תפקידך מעשי הפרת אמונים הפוגעים בטוהר המידות ובאמון הציבור... פעלת להסתרת טובות ההנאה ונמנעת מלהצהיר על ניגוד העניינים.... במעשיך עשית על פי החשד שימוש לרעה בתפקידך ובמעמדך ופגעת פגיעה מהותית וקשה בתקינות פעולותיו של המנהל הציבורי, בטוהר המידות של עובדי הציבור ובאמון הציבור בעובדי הציבור ומשרתיו".
בתחילת 2018 קבעה המשטרה כי נמצאה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירה של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים נגד נתניהו ותשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירה של מתן שוחד נגד מילצ'ן. עם זאת, מנדלבליט החליט בכתב החשדות לא לייחס לנתניהו עבירה של קבלת שוחד. העונש המרבי על קבלת שוחד הקבוע בחוק הוא 10 שנות מאסר, ואילו העונש המרבי על מתן שוחד עומד על 7 שנות מאסר.
בפרשה העידו ארנון מילצ'ן, שגם חשוד במתן שוחד, ארי הרו, לשעבר ראש הסגל במשרד ראש הממשלה וניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה שהפכו שניהם לעדי מדינה, הדס קליין העוזרת האישית של ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר - וגם ח"כ יאיר לפיד, לשעבר שר האוצר.
תיק 2000 ("פרשת נתניהו-מוזס")
החשד: ראש הממשלה נתניהו תיאם מהלכים עם מו"ל ידיעות אחרונות, נוני מוזס, להחלשת "ישראל היום" - בתמורה למתן סיקור אוהד עבורו.
במסמך כתב החשדות בפברואר 2019 טען מנדלבליט בפני נתניהו: "על פי החשד, למרות שלא ביקשת ולא התנית שוחד, הרי שלא סירבת להצעתו של מוזס – שינוי ניכר לטובה באופן הסיקור שלך בתמורה לכך שתפעל לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על 'ישראל היום" – אלא המשכת לנהל עמו שיחה ארוכה ומפורטת על מרכיבי הצעת השוחד". לדברי מנדלבליט, נתניהו "פגע פגיעה מהותית בטוהר המידות בשירות הציבורי ובאמון הציבור בו".
עוד הוסיף היועמ"ש: "הגם שלא נענית להצעת השוחד, עשית את הפעולות המפורטות לעיל על מנת לגרום למוזס להשפיע על אופן סיקורך בכלי התקשורת בקבוצת "ידיעות אחרונות" ולהימנע מפרסומים שליליים שיפגעו בך או במשפחתך... עשית כאמור תוך ניצול מובהק של תפקידך הציבורי, אשר בגינו פנה אליך מוזס בהצעת שוחד".
המשטרה הודיעה בפברואר 2018 כי נמצאה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירות של בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים נגד נתניהו ותשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירה של הצעת שוחד נגד מוזס. עם זאת, מנדלבליט החליט בכתב החשדות לא לייחס לנתניהו עבירה של בקשת שוחד. העונש המרבי על קבלת שוחד הקבוע בחוק הוא 10 שנות מאסר, ואילו העונש המרבי על מתן שוחד עומד על 7 שנות מאסר.
בפרשה העידו ארי הרו, לשעבר ראש הסגל במשרד ראש הממשלה שההקלטות שנמצאו במכשיר הטלפון שלו הובילו לפתיחת החקירה וניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה - שניהם חתמו על הסכמי עד מדינה נגד נתניהו. עדים מרכזיים נוספים בפרשה - איל ההון האמריקני שלדון אדלסון, בעל השליטה ב"ישראל היום" וח"כ איתן כבל שאף נחקר בפרשה באזהרה אך התיק נגדו נסגר.
תיק 4000 ("פרשת בזק-וואלה")
החשד: ראש הממשלה נתניהו העניק הטבות לבעלי אתר "וואלה!", שאול אלוביץ', בתמורה לסיקור אוהד. נתניהו ורעייתו שר החשודים בקבלת שוחד, אלוביץ' חשוד במתן שוחד.
במסמך כתב החדשות כתב מנדלבליט לנתניהו: "מערכת היחסים ביניכם הפכה למערכת הדדית של 'תן וקח', שכללה טובות הנאה שונות שנתן לך אלוביץ' בתחום הסיקור התקשורתי, כנגד ציפייה שתקדם בעבורו אינטרסים שונים הקשורים בקבוצת יורוקום ובו אישית. אתה ורעייתך דרשתם מבני הזוג אלוביץ' להתערב בתכני האתר והם נענו לדרישותיכם... דרישות הסיקור שלכם והיענותם החריגה של בני הזוג אלוביץ' פגעו פגיעה ממשית בשיקול הדעת המקצועי של עיתונאי האתר ועורכיו תוך השפעה על אופן הסיקור באתר".
לדברי מנדלבליט, נתניהו "הפעיל את כוחו וסמכויותיו כעובד ציבור בכיר על מנת לקדם נושאים הנוגעים לעסקיו של אלוביץ' ולאינטרסים כלכליים שלו ושל קבוצת בזק, תוך שאתה מנחה פקידים הכפופים לך לפעול באופן החורג מהרגיל". עוד הוסיף: "את הפעולות השלטוניות עשית תוך שאתה יודע שטובות ההנאה שניתנו לך ולרעייתך מבני הזוג אלוביץ' ניתנו לך בעד פעולה הקשורה בתפקידך ומעמדך הציבורי, ועל מנת להמשיך ולקחת טובות הנאה מבני הזוג אלוביץ'. במסגרת פעולותיך פעלת תוך ניגוד עניינים, הפעלת סמכויות שלטוניות תוך שקילת שיקולים זרים הנוגעים לטובתך האישית ולטובת משפחתך, הבאת להשחתת עובדי ציבור הכפופים למרותך וסטית מן השורה".
בנוגע לעבירת השוחד, כתב: "לקחת את טובות ההנאה ביודעך כי אתה לוקח לוקח שוחד כועבד ציבור בעד פעולות הקשורות בתפקידך, ביודעך כי טובות ההנאה המפורטות לעיל ניתנו לך בעד פעולות הקשורות בתפקידיך הציבוריים ובתמורה לטובות ההנאה הפעלת את סמכויותיך תוך ניצול מעמדך הרם על מנת לבצע פעולות המטיביות עם אלוביץ' באופן משמעותי תוך סטייה מן השורה"
בנוגע לסעיף המרמה, כתב: "הזיקה המהותית שנוצרה בינך ובין רעייתך לבין בני הזוג אלוביץ' בתחום הסיקור, כלשעצמה, העמידה אותך בניגוד עניינים חמור מול בני הזוג אלוביץ'... במהלך התקופה הסתרת את מערכת הזיקות בינך ובין אלוביץ' באופן שיטתי ועקבי מפני שורה של גורמים רשמיים וביניהם היועץ המשפטי לממשלה ונציגיו, מבקר המדינה ונציגיו, והיועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה. בתקופה זו אף מסרת לגורמים אלה מידע חלקי, מטעה ולעיתים כוזב אודות טיב יחסיך עם אלוביץ'".
המשטרה קבעה בפברואר 2018 כי נתגבשה בתיק זה תשתית ראייתית לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, וכי נגד רעייתו שרה נתניהו התגבשה תשתית ראייתית מספקת לביצוע עבירות של לקיחת שוחד (בצוותא), מרמה והפרת אמונים (בצוותא), ושיבוש מהלכי חקירה ומשפט. היועץ המשפטי לממשלה החליט שלא להאשים את שרה נתניהו בפרשה אך קיבל את המלצות המשטרה לגבי ראש הממשלה.
נגד שאול אלוביץ' התגבשה תשתית ראייתית מספקת לביצוע עבירות של מתן שוחד, שיבוש מהלכי חקירה ומשפט, עבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.
בפרשה העידו ארי הרו, לשעבר ראש הסגל במשרד ראש הממשלה ועד המדינה בתיקי 1000 ו-2000, ניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה ושלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת. חפץ ופילבר הפכו לעדי מדינה נגד נתניהו. מנכ"ל "וואלה!" לשעבר, אילן ישועה, מסר אף הוא את עדותו בפרשה.
כאמור, העונש המרבי על קבלת שוחד הקבוע בחוק הוא 10 שנות מאסר, ואילו העונש המרבי על מתן שוחד עומד על 7 שנות מאסר.