הרשעה לראש עיר לשעבר - שהיא גם הישג וגם מבוכה לפרקליטות: ראש העיר של אשקלון לשעבר, איתמר שמעוני, הורשע היום (שני) בשורת עבירות ובראשן שוחד. עם זאת, שמעוני זוכה מחמת הספק מהאישום שייחס לו קבלת שוחד בדמות סיקור חיובי - בהחלטה שעשויה להשליך על תיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו וליצור תקדים. השופטת ציינה כי יש להיזהר בהגדרת סיקור חיובי בתקשורת כשוחד.
"בשל אופייה ומעמדה של התקשורת, נדרשת זהירות בייחוס פליליות להתנהגות שהתקשורת מעורבת בה, שכן טיפול בכלים הפליליים בנושאים הקשורים לתקשורת, עלול במקרים הלא מתאימים לגרור פגיעה בערכים שצוינו", נכתב בהכרעה.
מה הוביל לזיכוי באישום בשוחד בצורת סיקור חיובי?
משפטו של שמעוני דן בשאלה האם סיקור חיובי הוא שוחד, אך השופטת זיכתה את ראש העיר לשעבר מעבירה זו. שמעוני הורשע בקבלת שוחד של 150 אלף שקלים באמצעות אחיו עופר, כספים שהוסוו כעסקת תיווך בחשבונית פיקטיבית. כמו כן הורשע בכמה עבירות של מרמה והפרת אמונים, עבירות מס והלבנת הון. מצד שני, בית המשפט זיכה את שמעוני בפרשת הסיקור האוהד וסגירת אתר האינטרנט הביקורתי נגדו.
עם זאת, ציינה השופטת, כי המדינה אמרה שרכישת המקומון "קול אשקלון" ודאגה לסיקור אוהד בו הן "רק חלק מהנסיבות והנושא לא נכלל באופן רשמי כחלק מהמתת". השופטת ציינה כי ספק אם ההבדל בין רכישת המקומון לבין רכישת והשבתת האתר "אשקלון 10" חודד והובהר לאורך המשפט – ולכן לא החמירה בנושא זה ולא בחנה אם רכישת המקומון והתנהלותו כי חלק מטובת ההנאה האסורה.
עוד קבעה כי פרק הזמן בין רכישת האתר והשבתתו בסוף שנת 2015 לבין המעצרים בינואר 2016 היה קצר ו"לא אפשר בחינה והבנה מספקת של התמונה הכוללת של ההתנהלות". עוד ציינה השופטת כי "בשל טעמים ראייתיים נוספים שהיו קשורים למהלך מקביל שעניינו תביעות דיבה שהתנהלו בין שמעוני לבעלי האתר, כמו גם בשל חוסרים ראייתיים, לא מצאתי שניתן לקבוע ממצאים מרשיעים ברמה שמעבר לספק סביר".
השופטת לימור מרגולין-יחידי הרשיעה את ראש העיר לשעבר ואת אחיו עופר בקבלת שוחד בהיקף של כ-150 אלף שקל בפרשת נדל"ן ("עסקת יעדים"). "אני מרשיעה את שמעוני ועופר בצוותא בעבירה של לקיחת שוחד ואת דוידי (הקבלן) בעבירה של מתן שוחד", קבעה – וזיכתה את השלושה מחמת הספק מהסכומים הנוספים שהוזכרו בכתב האישום.
זיכוי באישום לסיקור אוהד שמהווה שוחד - כך השתלשלה הפרשה
בהחלטה שעשויה להותיר חותם על תיקי ראש הממשלה, זיכתה השופטת מחמת הספק את שמעוני ודוידי מעבירות של לקיחת ומתן שוחד בקשר להשבתת אתר האינטרנט בגין הסיקור לשמעוני - השבתה שהיוותה חלק משמעותי מהאישום. כמו כן זוכו שמעוני, אחיו והקבלן מעבירות של שוחד "בקשר לעצם היחסים העסקיים" בין דוידי לאחיו של ראש העיר. עם זאת, שמעוני הורשע בהפרת אמונים בגלל ניגוד העניינים בנושא הקבלן.
כמו כן הורשעו שמעוני ואחיו בהלבנת הון לגבי 150 אלף השקלים, אך הקבלן זוכה מחמת הספק. כמו כן הורשעו שמעוני ומקורבו משה פונטה בהפרת אמונים – אך זוכו מסעיף נוסף שייחס להם עבירות שוחד. בסעיף אחר השניים הורשעו בהפרת אמונים, וראש העיר והקבלן דוידי הורשעו גם בעבירות מס שבוצעו בשנת 2015. מעורב נוסף בפרשה, עו"ד שרון מילר, זוכה יחד עם המקורב משה פונטה מחמת הספק מכל מה שיוחס להם.
שמעוני: אקרא את ההחלטה ואשקול לערער
שמעוני הואשם בכך שקידם אינטרסים של אנשי עסקים בעיר תמורת כסף וסיקור חיובי במקומון של העיר. בכתב האישום טענו כי עצם העובדה שהסיקור האוהד לשמעוני במקומון "קול אשקלון" נבע מרכישת העיתון על ידי קבלן. השופטת לימור מרגולין יחידי דנה בסוגיה - והחליטה על זיכוי.
שמעוני אמר בתום הדיון: "נלמד את הפסיקה, אחרי שנלמד את הפסיקה יהיה לי הרבה מה להגיד. אני אגיב בהתאם ונחליט אם לערער". עו"ד הילה גבאי וקרן צבירן מפרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה מסרו מנגד: "בית המשפט העביר מסר חד וברור לפיו גם נבחר ציבור שלוקח שוחד בצורה במתוחכמת ולא בכסף מוזמן – אזי מדובר בשחיתות חמורה שיש לתת עליה את הדין".
לדבריהן, "בית המשפט אימץ את עמדתה המשפטית של הפרק' בנוגע למרמה ולהפרת אמונים. בית המשפט קבע כי עובד ציבור שלקח כספים מבלי שידע את מקורם בדרך נסתרת מהציבור ועל אף שידע כי בעתיד ייתכן ויידרש לתת החלטות בעניינם של נותני הכספים עלול להעמיד את עצמו בבוא העת בניגוד עניינים. בכך נבחר הציבור מנצל את מעמדו הרם ומפר את אמון הציבור. המשטרה והפרקליטות רואות חשיבות עליונה במאבק חסר פשרות בשחיתות הציבורית שיש להוקיע אותה מקרבנו".
בפרקליטות מיסוי וכלכלה של מחוז תל אביב בראשות ליאת בן ארי, התובעת הראשית בתיקי נתניהו, עקבו בדריכות אחר המשפט - שעשוי ליצור תקדים משפטי בנושא הסיקור החיובי. לפי ההערכות, תוצאות המשפט עשויות להשליך על סעיפי כתב האישום (אם יוגש) נגד ראש הממשלה.
פרשת החשד לשחיתות הגדולה התפוצצה בחודש ינואר 2016 - ומאז מלווה את העיר אשקלון בכותרות. על פי כתב האישום, שמעוני קיבל שוחד בסך 466 אלף שקלים וסכום נוסף של 575 אלף שקלים בשל היותו ראש העיר, רובו ממקורות שאינם ידועים ובדרך נסתרת מעיני הציבור, מבלי שבירר את מקור הכספים.
לפני כשנתיים הודיעה הפרקליטות על סגירת תיק עבירות המין שהתנהל נגדו. בריאיון טלוויזיוני ראשון ל"חדשות סוף השבוע" שמעוני שבר שתיקה וסיפר בין היתר על תיק השוחד שעדיין מתנהל - וגם על כוונתו לחזור לפוליטיקה.
כתב האישום שהוגש נגד שמעוני פירט כי במהלך שנת 2014 קיבל שמעוני מכתבי דרישה משתי נשים שהעלו טענות לפגיעה מינית מצדו. לאחר משא ומתן, חתם שמעוני במועדים שונים על שני הסכמי פיצוי עם אותן נשים, במסגרתם נדרש לשלם להן למעלה ממיליון שקלים.
אחד האישומים נוגע גם למערכת היחסים של שמעוני עם קבלן בשם יואל דוידי. נטען כי בין השניים התקיים קשר מושחת של "תן וקח", במסגרתו העביר דוידי לראש העיר לשעבר כספים בסך 366 אלף שקלים, אך גם "רכש את הבעלות במקומון 'קול אשקלון', ודאג לסיקור תומך ואוהד לשמעוני.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בסוף יולי 2018 הודיע שמעוני כי יתמודד שוב על ראשות עיריית אשקלון, אך הוא הפסיד לתומר גלאם לאחר שזכה לכ-39.72% מהקולות לעומת 40.32% של גלאם.