כחמישה חודשים אחרי הירי שגרם למותו של סלומון טקה ז"ל, הודיעו היום (שלישי) נציגי המחלקה לחקירת שוטרים והפרקליטות לבני משפחתו של טקה ופרקליטיו כי השוטר שירה בו יואשם בגרימת מוות ברשלנות. העונש המרבי על עבירה הוא 3 שנות מאסר. מחקירת האירוע עולה שהשוטר חש מאוים אך פעל ברשלנות כשהחליט לירות בסמוך לרגליו של טקה. "המשפחה מרגישה שרצחו היום את סלומון בפעם השנייה", אמר עורך הדין של המשפחה ציון אמיר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"מבקש מכל הצעירים לא לשתוק כי מח"ש כרגע שיקרו", אמר אחיו של טקה. "מנסים לטייח את האמת - הבטיחו לי שיספרו לי הכל, כדאי שיספרו לי הכל. בסופו של דבר לא יצא מזה כלום, אמרתי להם מה אני חושב. בזמן שאנחנו משוחחים הם כבר הכינו מראש את הכל והוציאו החוצה. יש לי ילדים קטנים, עכשיו אני מפחד לחיים שלהם. האחיות הקטנות שלו אמרו: הדם של אחינו נשפך לחינם. בסופו של דבר רצחו את אחי פעמיים. אנחנו לא נשתוק עד שהצדק יצא לאור".
"אפילו לא חיכו עד שהמשפחה תצא מהדיון", ביקרה בחריפות מזל ביסהוור דוברת אגודת יהודי אתיופיה את מח"ש. "בזמן שהם מוציאים בפייסבוק שלהם, מפרסמים ורוצים לקבוע את הנרטיב. זה מראה על חוסר האמון שיש בנינו ובינם.
מחקירת האירוע עולה כי השוטר היורה, שבילה עם משפחתו בגן הציבורי, פעל ברשלנות כאשר ביצע את הירי לרצפת האספלט, ממש למרגלות רגליו של המנוח. במשטרה מדגישים כי ירי לכיוון משטח אספלט אסור מפני שבסבירות גבוהה יגרום לנתזים שיתפזרו ועלולים להפוך לקטלניים.
תחילתו של האירוע, כך על פי ממצאי החקירה, הייתה כאשר אשתו של השוטר הסבה את תשומת ליבו לכך שכמה צעירים דורשים מילד אחר את כספו. לאחר חקירה קצרה במקום אישר הילד כי הכסף נלקח ממנו בלי רשותו. אז עלה החשד שהילד נסחט והשוטר התקשר פעמיים למוקד 100 של המשטרה ודיווח על המקרה. למרות שקיבלו את הקריאה, ניידת המשטרה התעכבה ולא הגיעה למקום - עד הירייה הקטלנית.
חקירת השוטר העלתה כי הוא אכן נקלע לסכנה ונפצע משתי אבנים שהושלכו לעברו ולעבר בני משפחתו שהיו בסמוך אליו. עוד העלתה החקירה כי לנאשם לא הייתה כוונה לירות לשם פגיעה, אלא לשם הרתעה בלבד. גורמים בכירים במח"ש מדגישים שלשוטר היו חלופות טובות יותר מירי לעבר האספלט הקשיח ומצביעים על החורשה הסמוכה, שבה הקרקע חולית ומרוככת יותר, שאינה גורמת לנתזים.
בפרקליטות ובמח"ש היו חילוקי דעות לגבי עצם ההעמדה לדין ונבחנה אפשרות לסגור את התיק בשל הסכנה שנשקפה לחייו של השוטר, אך היא ירדה מהפרק עם התקדמות החקירה. נבחנה גם אפשרות להאשים את השוטר בעבירה חמורה יותר של המתה בקלות דעת אך ממצאי החקירה העלו שנסיבות האירוע מצביעות על רשלנות.
הדעות בקרב ישראלים בני העדה האתיופית לגבי האישום בגרימת מוות ברשלנות חלוקות: חלק מהפעילים מרוצים מהחלטת הפרקליטות להעמיד לדין את השוטר. מנגד, בקהילה נשמעים קולות שטוענים שמדובר בסעיף מקל מאוד ומאשימים את הפרקליטות ואת המחלקה לחקירת שוטרים על שרצו "לצאת לידי חובה".
בשל רגישות של תיק, הוא מלווה על ידי בכירי הפרקליטות והיועמ"ש אביחי מנדלבליט. גם המחאה של יוצאי העדה לא שככה מעת לעת מתקיימות הפגנות מול בתיהם של פרקליט המדינה, היועץ המשפטי לממשלה, שר המשפטים וראשת מח"ש, במחאה על "גרירת הרגליים", לטענתם ועל הזמן הרב שעבר מאז החלה החקירה.
חקירת המקרה ארכה כשבועיים. עם סיומה, באמצע חודש יולי, הועבר תיק החקירה לבחינת פרקליטות מח"ש. במהלך בחינת חומרי החקירה, נתבקשו מספר השלמות חקירה שביצוען הסתיים בסוף חודש ספטמבר. בינתיים, הגישו הוריו של המנוח עתירה לבג"ץ בה דרשו לקבל לידיהם את חומרי החקירה בטרם תתקבל החלטה בתיק. לפני כשלושה שבועות דחה בג"ץ את העתירה, בנימוק שאין לאפשר עיון בחומר החקירה בשלב הנוכחי של ההליך. רק משניתן פסק הדין היה אפוא מקום לקבל החלטה בתיק.