הטענות הקשות של יועצו של נתניהו, יונתן אוריך, נגד חוקרי המשטרה מעלות שאלות רבות בנוגע לדרך החוקית בה יכולה המשטרה לבצע בדיקה בטלפון נייד של אדם שנחקר. לפני מספר שנים המשטרה הצבאית ביצעה חיפוש ידני בטלפון נייד של חייל שנחשד בתיווך עסקת סמים. החיפוש בוצע מבלי שהוסבר לחייל שהוא יכול לסרב וללא פירוט זכויותיו. ב-2017 בית הדין לערעורים פסל את הראיה שהוצאה מהטלפון, החייל זוכה, בג"ץ אישרר את ההחלטה ונקבעו קביעות עקרוניות לגבי חיפוש בטלפון בחקירה. שאלנו את עו"ד רס"ן (במיל') עדי ריטיגשטיין-אייזנר, מי שהייתה סנגורו של החייל, מתי מותר לבצע חיפוש ומה הזכויות של הנחקר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מתי מותר למשטרה לבצע חיפוש במכשיר הטלפון של אדם?
"למשטרה מותר לחפש כשיש לה יסוד סביר להניח שיש ראיות לביצוע עבירה. היא יכולה לקבל את הסכמת הנחקר לערוך חיפוש ידני מצומצם מולו, וכל דבר מעבר מצריך צו שיפוטי. בחיפוש ידני הנחקר רשאי להגביל את היקף החיפוש ליום מסוים, לשיחה עם אדם מסוים או למדיה מסוימת והוא עקרונית אמור לגולל את הצ'אט בעצמו ולהראות לחוקרים את הראיות שבחר".
כיצד מתקבלת הסכמתו של אדם לחיפוש במכשיר הטלפון?
"על מנת שההסכמה של אדם תהיה קבילה, צריך ליידע אותו בזכותו לא להסכים לחיפוש או להגביל אותו ובמשמעויות המשפטיות של ההסכמה לחיפוש. צריך ליידע את הנחקר למשל, שהוא לא חייב להראות את תוכן הטלפון, שהוא יכול לצמצם את התוכן שנמסר עד כדי שיחה עם אדם מסוים בזמן מסוים, שהוא לא חייב לתת את הקוד שנועל אותו ושסירוב לא ישמש נגדו בשום דרך ובכלל זה בית המשפט. ההסכמה צריכה להינתן בכתבה לאחר שהוסברו לנחקר בכתב ובעל פה כל האפשרויות לסייג את החיפוש".
האם החיפוש מוגבל לנושא עליו האדם נחקר?
"אם הטלפון עובר למעבדה, נעשה עותק של הטלפון והמשטרה יכולה לעיין בכל הטלפון ולהחליט מה רלוונטי. בכל מקרה שעולה בחיפוש מידע שיש בו כדי ראיות לעבירות נוספות, המשטרה רשאית להשתמש בראיות. כך גם אם מדובר בראיות הנוגעות לאנשים אחרים, כמו ראש הממשלה במקרה הזה - גם פה חייבים ליידע את האדם שמבוצע חיפוש במכשירו".
האם מידע מרשיע שנמצא בחיפוש קביל בבית המשפט?
"אם החיפוש נעשה כחוק זה כמו כל ראייה אחרת - זה קביל. בצבא היו לא מעט מקרים שחיפשו ראיות לעבירות סמים ומצאו סרטונים של אלימות כלפי פלסטינים, מה שהוביל לחקירה. אני לא מכירה את הראיות במקרה של בכירי הליכוד, אם הפרסומים בתקשורת נכונים אז יש שאלה לגבי קבילות הראיות. במקרה בו לא הובהרו לנחקר זכויותיו ובו התבצע חיפוש ידני נרחב במכשיר הטלפון הנייד, הדבר עשוי להביא לפסילה של הראיות בית המשפט".
מה המשמעות המשפטית לסירוב בקשה לחיפוש בטלפון?
"נושא הסירוב עלה לדיון בבית הדין הצבאי לערעורים והוא קבע שסירוב לא ישמש לרעתו. אמנם בג"ץ הפנה את נושא ההסכמה לחיפוש ידני להסדרה חקיקה ראשית שטרם חוקקה, אך גם בעולם האזרחי ההסכמה לחיפוש בנייד צריכה לעמוד בסטנדרטים של כל הענקת הסכמה, כלומר שהאדם יודע למה הוא מסכים ומה המשמעות. בשונה מבדיקות שכרות וסמים ומהשמירה על זכות השתיקה אין כל סעיף בחוק המאפשר להשתמש נגד אדם בסירובו לחיפוש במכשירו הנייד ולפי חוק הוא לא ישמש נגדו. להפך, לאדם יש את הזכות לא להפליל את עצמו ואת הזכות לפרטיות".
מתי נדרש צו בית משפט והאם יש אפשרות להגביל את החיפוש גם לאחר נתינת צו?
"צו בית משפט צריך להינתן בכל סיטואציה של חיפוש לא מיידי-ידני, אם נמצאו ראיות המצריכות את זה המשטרה יכולה לבקש גם להרחיב את הצו. הצווים ניתנים במעמד צד אחד".
במקרה של יונתן אוריך ועופר גולן, יועציו הבכירים של נתניהו, האם לדעתך הייתה שם חריגה מהסטנדרטים?
"לא ראיתי את חומר הראיות ומתבססת אך ורק על הפרסומים בתקשורת, נוטה לחשוב שהייתה חריגה. גם בשאלה עד כמה החיפוש נדרש, במצב בו הם מודים שמדובר ביוזמה שלהם וגם בהקשר בו לא יידעו בזכות לסרב למסור את הקוד ובאופן בו התבצע החיפוש. אם אותו יועץ נתן הסכמה לחיפוש של שיחה מסוימת ביום מסוים החוקרת לא רשאית לחפש חודש אחורה וחודש קדימה".