סימונה מורי, האסירה שרצחה את בן זוגה המתעלל ב-1996, תשוחרר מהכלא לאחר 22 שנה: הפרקליטות הסכימה הבוקר (רביעי) לשחרורה המוקדם של האסירה, לאחר מאבק ציבורי ותקשורתי למענה. תומכיה של מורי הפגינו מחוץ לדיון למען שחרורה, לצד משפחתה של האסירה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אין לי אוויר, אני לא יכולה לדבר. רק להגיד לכם שיש לנו מדינה מדהימה. כולם חיזקו אותנו וחיממו לנו את הלב", אמרה בהתרגשות בתה של סימונה, בת אל מורי. "אני רוצה לאחל לכולם שנה טובה ושכולם יזכו להיות עם המשפחה שלהם להעריך אותם שהם אצלם ולא שהם רחוקים. תעריכו את ההורים שלכם ותכבדו אותם".
"היא תהיה בבית, ברוך השם, זה מגיע לה כל כך", אמרה אחותה, דפנה יוסף, מחוץ לאולם. "אחותי, אני אוהבת אותך, הגיע הזמן שתהיי בבית". בת אל, בתה של מורי, אמרה לחדשות 12 לפני תחילת הדיון כי היא מקווה שאימה תשוחרר – ואף תכננה מה תעשה עם אימא ביום החופש הראשון: "ללכת לעשות עיסוי, ספא, אימא צריכה שיחברו אותה מחדש כי היא מפורקת לגמרי, אולי לים קצת".
הבת שוחחה עם אימה אמש, שעות לפני הדיון: "היא ממש בלחץ, היא אמרה 'אני בלילה הזה לא אשן'". לדבריה, "מאז שאנחנו קטנים, על זה אנחנו חולמים בלילה - זה הזמן שלה לצאת, אין סיבה שהיא תשב שם עוד יום אחד". בת אל הייתה בת 8 וחצי ואחיה היה בן שנתיים כשאימם נשלחה לכלא.
מחוץ לדיון הניפו עשרות מפגינים שלטים וקראו: "זאת הגנה עצמית", "סימונה מורי אחותנו, את לא לבד", ו"לא, לא נוותר, את סימונה נשחרר". כוכבה, אסירה שישבה עם סימונה בכלא ובאה להפגין למען שחרורה, אמרה: "היא צריכה להשתחרר, זה יותר מדי כבר. הרבה השתחררו לפניה והיא אסירה למופת".
פרקליטות מחוז מרכז (פלילי) הודיעה הבוקר לוועדת השחרורים המיוחדת שדנה באסירי עולם כי היא מסכימה לשחרורה המוקדם של מורי. הפרקליטות נימקה את החלטתה ב"נסיבותיו המיוחדות של המקרה ושקילת מכלול השיקולים כמתחייב משחרור מוקדם של אסירת עולם". עוד ציינו בפרקליטות כי ועדה משותפת של שב"ס ומשרד הרווחה המליצה על השחרור המוקדם, וחוות דעת העידו על "הליך טיפולי משמעותי שהוביל להפחתת מסוכנותה". בפרקליטות ציינו כי ההחלטה מהווה "התחשבות באינטרס הציבורי של שיקום ומתן הזדמנות למי שריצתה את עונשה במשך שנים רבות ועמדה בכל הפרמטרים הקבועים בחוק".
עו"ד אריה שרעבי, שייצג את מורי בהליך, אמר הבוקר: "רוצה להגיד תודה לחברות כאן שעו מלאכה קשה יחד עם ארגוני הנשים. בראש ובראשונה תודה לסימונה מורי שישבה 22 שנה. היום באה המדינה שאמרה שלסימונה מגיע שחרור והמדינה הסכימה לשחרר". עו"ד שרעבי הוסיף: "סימונה קיבלה את הבשורה בבכי וגם הילדים שלה".
"היה מכה בצורה הכי אכזרית"
לפני 22 שנה הורשעה סימונה מורי ברצח בן זוגה, שהכה ואיים על חייה, ונידונה למאסר עולם שנקצב ל-28 שנה. בשנים האחרונות הובילו ילדיה מאבק ציבורי לשחרורה המוקדם ועשו הכל כדי להחזיר את אימם הביתה. "מגיע לנכדים שלה שתהיה להם סבתא לא מאחורי סורגים", הסביר לאחרונה בנה של סימונה, דור, לחדשות. "כמו שאני רציתי את אימא שלי, ככה הם רוצים את סבתא שלהם".
סימונה מורי הייתה בת 15 כשהכירה את בן זוגה הגדול ממנה ביותר מעשור, שלום רחבי. במשך שנים ארוכות התעלל בה, הכה אותה באכזריות ואיים לפגוע בה. היא אושפזה בבית חולים, התלוננה במשטרה, במוסדות הרווחה ואפילו הגיע למקלט לנשים מוכות. כלום לא עזר. "הוא היה שם אותי בקליעה למטרה, וזורק עליי חצים וסכינים", נזכרה בתה של סימונה, בת אל. "הוא היה מכה את אימא שלי בצורה הכי אכזרית, כמו שרואים בסרטים. אני זוכרת את אימא בהמון סיטואציות. היה לה שיער מטורף, תלתלים יפים וזהובים כאלה, האישה הכי יפה שיש. יום אחד היא חזרה עם קרחת הביתה, כי הוא גזר לה את כל השיער".
בנובמבר 1996 נמצאה גופתו של רחבי במחסן ליד ביתו ביפו כשהוא דקור מספר פעמים. סימונה נעצרה ביחד עם מי שהיה באותה העת בן זוגה ושניהם הואשמו ברצח. "אם הוא לא היה מת, היא הייתה מתה, אבא שלי לא היה בן אדם נורמלי", הסבירה בת אל. מי שדקר למוות את רחבי היה בן זוגה של סימונה, אבל בית המשפט קבע שהיא הייתה שותפה לתכנון המעשה, ושניהם הורשעו ברצח ונדונו למאסר עולם - מאסרה של סימונה נקצב ל- 28 שנה.
פרקליטה: "אין אסירה שראויה יותר לשחרור מוקדם"
את רוב חייהם העבירו ילדיה, דור ובת אל, בלעדיה. בת אל הייתה רק בת 9 ודור, אחיה הקטן, בקושי בן 3, בלילה שבו איבדו את אביהם, אך נותרו גם ללא אימא. "הלילה הזה, כשהבן זוג שלה בעצם לקח את החוק לידיים וביצע את זה, הוא שינה לי את כל החיים. אני התעוררתי למציאות אחרת לגמרי. אם אני לא הבת של סימונה ואני עכשיו שומעת את הסיפור מבחוץ, הייתי אומרת שזה סיפור מאוד רומנטי והוא הציל לה את החיים, הוא לא היה יכול לספוג את זה ולשאת את זה שהאהובה שלו מקבלת מכות וחווה אלימות פיזית ומילולית והלך וסיים את זה".
בתחילת השנה אושר בכנסת תיקון לחוק העונשין שקובע כי העונש המקסימלי לאישה שהרגה את בן זוגה המתעלל לא יעלה על 15 שנים. ברוח החוק המתוקן החל מאבק ציבורי לשחרורן של נשים שמרצות מאסרי עולם על רצח בני זוגן האלימים. "כל החיים אני רוצה את זה, מאז שאני קטן", סיפר דור. "תמיד כשהייתי הולך לבית כנסת בימי שישי הייתי בסוף התפילה, כשעולים לבקש משאלות, מבקש שהיא תשתחרר, שיהיה לה טוב. מגיל קטן, תמיד אני מבקש את זה. זאת המשאלה שלי".
אתמול מחו פעילי מטה המאבק לשחרורה בכניסה לפרקליטות מחוז תל אביב, שהייתה הגורם היחיד שהתנגד לשחרורה של מורי בוועדות השחרור האחרונות. המפגינים תלו מול הכניסה לבניין שלטים עם שמותיהם של אסירים שביצעו עבירות חמורות יותר וקיבלו עונשי מאסר פחותים כחלק מקמפיין "פחות מסימונה".