כבר שלוש שנים מחכים אלכס ומזל ברגמן, בני זוג נכים בשנות ה-60 לחייהם מנתניה לדבר אחד: בית. בשנת 2011 הם פונו יחד עם עוד 26 משפחות לאחר שהוחלט להרוס לגמרי את בניין המגורים שלהם בשכונת קריית צאנז בשל מפגעים בטיחותיים חמורים, ומאז לא נמצא להם פתרון קבע.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ביום ראשון הקרוב אמור להסתיים הסיוע בשכר דירה שקיבלו הדיירים ממשרד השיכון בזמן בו הובטח להם כי יוקם עבורם בניין חדש באותו המקום. אלא שהבטחות לחוד ומציאות לחוד. עבודות הבנייה אפילו לא החלו והמגרש ברחוב גורליץ עומד מיותם, מלבד מספר קרוואנים שאמורים לשמש את אותן משפחות שלא יוכלו להרשות לעצמן לשלם עבור הדירה החלופית ללא 2,800 השקלים שמשרד השיכון העניק להן עד היום.
"להורים שלי אין איפה לגור, ואין ברירה אז אני עוברת לגור איתם כדי לא לשלם שכר דירה פעמיים", סיפרה טובי ברגמן-דוראני, בתם של אלכס ומזל, גם היא דיירת בבניין. "ההורים שלי אנשים מבוגרים. אבא שלי מחובר למכונת הנשמה. ככה הם צריכים לחיות?", היא אומרת בזעם. "מדובר באנשים שעבדו קשה, קנו דירה ממיטב כספם ופשוט לקחו להם אותה. הם לא נזקקים. הם רק רוצים את הנחלה שלהם בחזרה".
עוד מלינה טובי על כך שלמרות הזמן הממושך והפניות החוזרות ונשנות איש לא ממש עשה דבר כדי לסייע להוריה ולשאר הדיירים. "בעירייה אומרים שקריית צאנז הם גוף פרטי והאחריות עליהם, ובמוסדות צאנז מבטיחים שעוד מעט נחתם הסכם עם יזם - אבל כלום לא קורה", היא מסכמת בכאב.
עיריית נתניה: "פועלים לסייע, מצפים שהתושבים ונציגות קריית צאנז יקדמו יזמות"
בעיריית נתניה אומרים כי העניקו סיוע לקידום תכנית פינוי בינוי בשיטת ניוד זכויות, עליה הגיעו נציגי קרית צאנז והיזם להסכמות והדגישו כי יתמכו בכל הצעה חוקית שיגישו מוסדות צאנז והתושבים.
"העירייה פנתה למשרד השיכון בבקשה לסייע באופן יוצא דופן בשכר דירה לתושבים - ואכן המשרד סייע במשך כשלוש שנים. אגודת קריית צאנז הצהירה כי היא תפעל לכך שהיזם ישלם לעותרים דמי שכירות מתום שלוש השנים", מסרו מעיריית נתניה והוסיפו: "בניית הבניין מחדש אינה מצויה כלל באחריות העירייה אלא באחריות בעלי הקרקע והיזם וכך גם תשלום דמי השכירות לדיירים. העירייה מצידה תעשה ככול יכולתה כדי לסייע בתהליך כפי שנעשה בפרויקטים אחרים בעיר, כאשר מוסדות הרווחה העירוניים מגישים סיוע פרטני לכל דורש, בהתאם לקריטריונים. העירייה תמשיך לפעול מול משרד השיכון, ככול הניתן, וכעירייה אנו מצפים שהתושבים ונציגות קריית צאנז יקדמו את נושאי היזמות כדי לתת פתרון קבע לתושבים".
"אין דירות פנויות בדיור הציבורי"
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "במסגרת ההסכמות אליהן הגענו בהליך המשפטי - משרדנו אישר למשפחות בעלי הדירות השתתפות בשכר דירה על סך 2,800 שקלים לחודש ולמשך 3 שנים תוך תקווה שהבניין ייבנה והדיירים יקבלו הדירות בפרק זמן זה. המשפחות קיבלו ומממשות הסיוע כפי שהתחייבנו".
עוד נמסר כי "לאור הבנתנו כי אין התקדמות בינתיים בהליכי הבנייה, יזמנו בדיקה מה מעכב את הבנייה ומה הצפי וטיפול בבקשות של המשפחות לקבלת המשך סיוע בשכר דירה למשפחות, גם לאחר תום 3 השנים. הבקשות התקבלו לאחרונה במשרדנו ונמצאות לפני דיון בוועדת מבנים מסוכנים".
"המבנה לא נבנה על ידי משרד הבינוי והשיכון, וכלל הדיירים הם דיירים פרטיים שרכשו את הדירות בכספם והבניין אינו קשור למשרד", הדגישו במשרד השיכון. "עם זאת, אם היה בניין ריק או אפילו דירות ריקות של הדיור הציבורי בנתניה המשרד היה עוזר לדיירים. לצערנו, בנתניה אין דירות פנויות בדיור הציבורי ובעיר קיים תור ארוך של ממתינים לדירות פנויות".
במשרד ציינו עוד כי "הכלי היחיד שעומד לרשותנו עבור הדיירים הוא סיוע בשכר דירה. על פי ההחלטה שהתקבלה בזמנו במשרדנו נקבע כי דיירי הבניין יהיו זכאים להיבחן לקבלת סיוע בשכר דירה כ"חסרי דירה" ולפי נתוניהם האישיים, באופן חריג, ולמרות שהיו בעלי דירה".
למרות פניות חוזרות לא ניתן היה להשיג את תגובת מוסדות צאנז בנתניה עד לפרסום הכתבה.