בחודשים האחרונים הסתיים בבית הנשיא אחד הפרקים הלא כל כך מחמיאים בתולדות המשכן. 11 עובדות ותיקות שהועסקו במשך שנים במגוון עבודות כפיים פוטרו בשקט, מבלי שאיש יקים קול צעקה על אופן העסקתן הלא חוקי, על אופן פיטוריהן השערורייתי.
"מאז שנכנסנו לעבודה לא היו לנו תנאים", אומרת אחת העובדות. "לא היינו שייכות לאף אחד, בית הנשיא התנער מאיתנו, לא הייתה לנו ברירה. אם היינו מדברים מילה היו מפטרים אותנו".
מדובר בנשים מבוגרות שחלקן הועסקו יותר מ-30 שנה בבית הנשיא בעבודות פיזיות קשות, בכל שעות היממה. "ברגע שהיינו מקבלים 800 איש אז צריך לשרת את ה-800 איש", מסבירה עובדת לשעבר. "אם זה להכין את העוגות, והשתייה, ולגהץ את המפות וכלים עד ההודעה החדשה, כלים וכלים, ולהוריד מהמחסן ולעלות. עבודה קשה".
בלי תלוש ובלי ימי מחלה
העובדות כונו ברישומי בית הנשיא: "עבודות שעתיות". כל עת שהתקיים אירוע בבית הנשיא, הן נקראו להתייצב לעבודה במטבח או בטרקלין האירוח על פי הצורך, תמורת שכר מביש: 17 שקל עם קבלת לתפקיד, ולאחר מספר שנות ותק "זינק" התגמול ל-19 שקל.
בנוסף, למרות שבין העובדות לבית הנשיא התקיימו יחסי עובד מעביד, בית הנשיא לא העניק להן מעולם את התנאים כמתחייב בחוק כמו ימי חופשה או מחלה. בכמה מהמקרים בית הנשיא אפילו לא הפריש כספים לביטוח לאומי והעובדות מעולם לא ראו תלוש משכורת.
אך בזאת לא מסתיימת השערורייה. רגע לפני שאגף האכיפה במשרד התמ"ת יגיש כתב אישום נגד בכירי בית הנשיא, פוטרו העובדות. לאחר מאבק ממושך הסכימו בבית הנשיא לתת להם פיצוי חד פעמי זעום, וזאת בתנאי מסוים.
האמת הערומה מאחורי הטקסים הנוצצים
"במהלך תקופת כהונתם של שישה נשיאים שונים, עמדו מאחורי הטקסים המרשימים והנוצצים עובדות שקופות שהועסקו בתנאים מחפירים", מוסיפים בארגון "קו לעובד".
"כעת החליפו אותן עובדות קבלן, לא חלילה עובדות קבועות. כל זה להזכירכם במשכן שתקציבו עומד על 30 מיליון שקלים בשנה ושהעומד בראשו שימש עד לפני כמה שנים כסגן נשיא האינטרנציונאל הסוציאליסטי, מנהיג תנועת העבודה".
בית הנשיא: מקפידים על הזכויות
מבית הנשיא נמסר בתגובה כי אופן ההעסקה שתואר נגלה לעיני ההנהלה החדשה עם כניסתה לבית הנשיא, וזו הציבה את הטיפול בנושא בראש סדר העדיפויות והתגייסה כדי לתת פתרון למצוקת העובדות המסורות.
"כולן זומנו לשיחה והומצא להם מסמך המסכם את התשלום לו הן זכאיות", אומרים בבית הנשיא. "יצוין כי כל העובדות קיבלו את ההסדר לגבי תנאי פרישתן. בעניין עובדי הקבלן נאמר כי כלל משרדי הממשלה במדינת ישראל רשאים להתקשר עם חברות חיצוניות למתן שירותי ניקיון ואחזקה. כך גם בית הנשיא, תוך הקפדה על כך שהם אכן מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם".