היוצר והשחקן אסי דיין הלך היום לעולמו בגיל 68, ובני משפחתו הסכימו לתרום את קרניותיו, בתקווה שיצילו את מאור עיניו של אדם הנזקק להשתלה. עם היוודע דבר מותו של דיין, פנה המרכז הלאומי להשתלות למשפחת דיין בבקשה לתרומת קרניות עיניו, ואלה נענו מיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמו כן נמסר כי לא ניתן לתרום איברים נוספים של דיין מלבד הקרניות, שיושתלו בימים הקרובים באחד הנזקקים לתרומה זו. דיין יובא למנוחות ביום ראשון הקרוב במושב נהלל בשעה 16:00, ובשעות הבוקר יוצב ארונו בסינמטק תל אביב.
בני משפחתו, שליוו אותו לאורך השנים, התקשו לעכל את רוע הגזירה וסיפרו על היוצר פורץ הדרך, שגם בימיו האחרונים המשיך לתכנן את המשך דרכו המקצועית. אל הבית שברמת אביב הגיעו הבוקר בני המשפחה, בהם אמו, רות דיין, אחותו יעל, ובנו הצעיר ליאור.
רות דיין, אמו בת ה-94 של היוצר המוערך, סיפרה על התחושות הקשות שמציפות אותה בשעות שלאחר קבלת הבשורה הקשה. "זה שוק בשבילי, רק אתמול בערב דיברתי איתו והוא היה בסדר. אמרתי לו שנלך היום להתייעץ עם הרופא והוא היה לגמרי בסדר", אמרה בצער.
"אהבתי לדבר איתו, הוא היה התינוק שלי"
היא נשאלה מדוע לא הצליחו בני המשפחה לסייע לו במאבקו בבריאותו. "כבר הפסקתי לנסות, הוא אמנם התינוק שלי, אבל הוא עבד כל הזמן, כל היום, כתב וכל הזמן קרא פסיכולוגיה, פילוסופיה והיה נעים לדבר איתו", ענתה האם והוסיפה: "אהבתי לדבר איתו. הזיכרון שלו היה מופלא וכל זה ברגע אחד איננו".
אחותו, חברת הכנסת לשעבר יעל דיין, תיארה את לכתו כאבידה גדולה שהכתה בבני המשפחה. "אמא שלנו דאגה וטיפלה בו במסירות אין קץ כל השנים", סיפרה דיין. "בשבילנו הוא היה נצחי ועד הרגע האחרון המשיך להיות יצירתי, עם הדמיון והגאונות שלו, אבל אין ניחומים על האובדן הזה".
גילה אלמגור: "איבדנו מאור גדול"
בכירי התרבות הישראלית שעבדו עם דיין לאורך השנים, סיפרו היום על האיש, שהותיר אחריו מורשת קולנועית וספרותית ענפה. "לא רק הקולנוע הישראלי, התרבות הישראלית היא שאיבדה היום את הילד שצמח פה עם הקוצים והדרדרים ובאמת היה פאר היצירה של אלוהים", ספדה לו השחקנית גילה אלמגור בשיחה עם חדשות 2 Online.
"הוא היה כזה יפה וברוך כישרון. משורר, סופר ותסריטאי ענק, במאי קולנוע מופלא", סיפרה אלמגור, שכיכבה בסרט "החיים על פי אגפא", ככל הנראה היצירה המשמעותית ביותר של דיין לאורך הקריירה הענפה שלו. "הוא היה גם איש שידע להרוס ולחבל בעצמו, אבל כמו עוף החול הוא קם מחדש וחזר להפתיע ולהדהים. כל המילים שאגיד על אסי ברגע הזה הן קטנות מדי, איבדנו מאור גדול".
שייקה לוי, חבר שלישיית הגשש החיוור, סיפר שבעקבות העבודה המשותפת בסרטים כמו "גבעת חלפון אינה עונה" ו"שלאגר" הפך גם הוא למעריץ של דיין. "זו אבידה גדולה, אסי היה הצבר הישראלי בהתגלמותו, הישראלי האולטימטיבי", סיפר לוי. "הוא עשה סרטים איכותיים ורק במקרה לא נודע בעולם, אני חושב שהוא היה בסדר גודל של הבמאים הגדולים ביותר. מה אלוהים מארגן לנו שם למעלה? הצגה? מחזה? הוא לוקח את כל האנשים הטובים".
חבר נוסף בשלישיית הגשש החיוור, השחקן גברי בנאי, הגיב בהלם למשמע הידיעה על מותו של דיין. "אני פשוט המום, זה אולי היה קצת צפוי אבל אני בהלם", תיאר בנאי. "הוא היה באמת גאון, מוכשר בצורה בלתי רגילה. הוא היה שחקן יוצא מן הכלל, הוא היה במאי נהדר, היה כיף לעבוד איתו, והוא גם כתב לנו יופי של שירים. אבידה גדולה".