אחרי השקעה של מאות מיליוני שקלים, בנתב"ג נחנך הבוקר מסלול נחיתות חדש - "מסלול 21". המסלול נבנה כדי לאפשר נחיתה והמראה של מטוסים במקביל, להגברת הבטיחות ולהגדלת קיבולת נמל התעופה. המטוסים שינחתו עליו יחצו את קו החוף מדרום לנתניה, וינמיכו מעל כפר סבא, ראש העין ויהוד. עתירה של יישובים שיסבלו מרעש המטוסים לבית המשפט כדי למנוע את הפתיחה נדחתה בשבוע שעבר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
צורת המסלולים בנתב"ג לפני פרויקט שדרוג התשתיות האוויריות הייתה שמסלולי ההמראה והנחיתה הצטלבו בקצוות המערביים שלהם, מה שהגביל את הקיבולת של השדה בשל הצורך לשמור על מרווח בין המטוסים הממריאים והנוחתים וגם גרם לתקריות בטיחות שונות כשמטוסים התקרבו האחד לשני יתר על המידה. לכן בין השאר יצא לפועל הפרויקט הענק שמטרתו העיקרית היא להפריד בין המטוסים הממריאים והנוחתים.
העבודות החלו ביוני 2010 בעלות של 900 מיליון שקלים. הפרויקט כלל שיפוץ והרחבה של כל שלושת המסלולים בנתב"ג, בניית מסלולי הסעה חדשים וסלילתו של מסלול נחיתות חדש - מסלול 21 - שעד היום שימש כמסלול הסעה.
יותר רעש מעל השרון, פחות רעש מעל גוש דן
הגישה לנחיתה תוביל לכך שיישובים שמעולם לא סבלו מרעש מטוסים יאלצו להתרגל למטוסים שמנמיכים מעליהם באופן קבוע. בין השאר, יורגשו מפגעי רעש בשכונות המזרחיות של יהוד, בשכונות המערביות של ראש העין ומעל היישובים מזור ובארות יצחק. במקביל, יופחתו מפגעי הרעש מעל שכונות דרום תל אביב, רמת גן ואור יהודה, מעליהן מתבצעות הנחיתות היום. עתירה של חלק מיישובי השרון לבית המשפט המחוזי למנוע את פתיחת המסלול נדחתה בשבוע שעבר.
המסלול החדש תוכנן להחליף את מסלול הנחיתות הישן לחלוטין, אך לאחרונה פורסם כי כמות הנחיתות בו תהיה נמוכה בהרבה בשלב הראשון, זאת כדי להרגיל את הטייסים וחברות התעופה. המסלול יהיה פעיל רק שעתיים ביום ובהמשך הוא יטפל בעד 40% מהנחיתות בנתב"ג. שאר הנחיתות יתבצעו כרגיל על המסלול הקיים. נחיתות בלילות, שבתות וחגים יתבצעו רק במסלול הקיים.
ברשות התעופה האזרחית טוענים כי נחיתות על המסלול החדש עדיפות על נחיתה על מסלול הנחיתות הישן בשל ההפרדה בין המטוסים שתורמת לבטיחות וגם כי פחות תושבים יסבלו מרעש המטוסים הנוחתים בהשוואה לנחיתה על המסלול הקיים. בנוסף, שימוש רק במסלול החדש יוביל להגדלת מספר ההמראות והנחיתות, שכן המסלול הקיים מחייב שמירה על מרווחים גדולים בין המטוסים שהגבילו את קיבולת התנועה בנתב"ג ערב השיפוצים. מסלול ההמראות לא ישתנה, ותוואי המטוסים הממריאים יישאר כבעבר - מעל בית דגן, חולון וראשון לציון.
התושבים מתלוננים: "פגיעה אנושה באיכות החיים"
דנה הופמן תושבת מושב מזור, אם טרייה שנמצאת כעת בחופשת לידה, מספרת בשיחה עמה על השינוי הדרסטי שחולל חניכת נתיב הטיסה בשגרת חייהם. "החל מהבוקר החיים במושב הפסטורלי שלי השתנו מקצה לקצה. אני דור שלישי לתושבי מזור וביום בהיר אחד החיים שלנו פה הפכו בלתי נסבלים", מספרת האם הטרייה.
לדברי הופמן הרעש שמקימים המטוסים שחולפים מעל ביתה מהווה פגיעה אנושה באיכות חייהם. "הבוקר שוחחתי עם בעלי וכל זמן שעבר מטוס מעל הבית שלי נאלצתי להפסיק את השיחה כי פשוט לא שמעו כלום. להבנתי, נכון לעכשיו הנתיב פתוח למטוסים דו מנועיים ואני מתקשה לדמיין איזה רעש מקים מטוס עם ארבעה מנועים. התחושה היא שנעשה פה מחטף על חשבוננו. זו פגיעה קטסטרופלית. אני אוהבת את המושב בכל ליבי אבל אם זה ימשך אני אשקול את המשך מגורי בו. הבית שלנו הפך למקום שאינו ראוי למגורים. פשוט כך".
דוריון כהן-נוב, קברניט בדימוס ולשעבר יו"ר איגוד הטייסים, שותף גם הוא לתחושות הקשות של הופמן. "פתיחת הנתיב החדש פשוט מנוגדת למה שנקבע בוועדת התכנון הארצית. לא ייתכן שרשות התעופה האזרחית תפעל בניגוד למה שנקבע בתמ"א". המטוסים מעל האזור שלנו חולפים בגובה של 100 עד 150 מטרים. הרעש שמקימים מטוסים בגובה כזה אינו דומה לרעש שמפיק מטוס בגובה של 500 מטר, כפי שקורה מעל שכונות דרום תל אביב. כל העניין מתחיל ונגמר בהעברת רעש מאזור דרום תל אביב לאזור שלנו, ועל כך אנחנו מוחים".
תושבי תל אביב לא מרוצים: "נושאים את נטל רעש המטוסים"
גם תושבי מרכז ודרום תל אביב לא הביעו שביעות רצון מפתיחת מסלול הנחיתה החדש. הבוקר הגיעו מספר תושבי העיר לנתב"ג ומחו נגד רעש המטוסים מעל שמי תל אביב. התושבים הם חילקו עלוני מידע עם על הנזקים שיסב המסלול החדש לאורח חייהם.
"אנו, תושבי לב ודרום תל אביב, מברכים על פתיחת המסלול החדש, אך יחד עם זאת אנו רוצים להזכיר שבגלל שמסלול 21 לא יעבוד בלילות, שבתות וחגים. גם אחרי פתיחתו עדיין לא נוכל לישון בלילה", כתבו התושבים.
המשנה לראש עיריית ת"א, ארנון גלעדי, אמר בתגובה כי "לא מתקבל על הדעת כי תושבים ייאלצו לישון עם אטמי אוזניים כדי להרוויח כמה שעות שינה. הגיע זמן שהשרים יבינו מה עובר עלינו בחודשים האחרונים ויפעלו לשינוי המצב. לא נקבל את העובדה כי שוב תושבי דרום ת"א נושאים על גבם את נטל רעש המטוסים. גלעדי הוסיף כי "אנחנו דורשים חלוקה שוויונית יותר של הרעש, במיוחד לאחר ההחלטה כי במסלול החדש לא יתקיימו טיסות בלילה".