השאלה המעסיקה את הצמים שבנינו ביום הכיפורים, היא, מטבע הדברים, סוגיית האוכל - לפני ואחרי הצום. מה לאכול? כמה? כיצד להיערך לצום בהתאם, וכיצד לסיים אותו? שאלות כאלה ואחרות מטרידות אותנו אפילו במהלך הצום עצמו, כשאנו מנסים להיאבק במחשבות על האוכל. ד"ר נסטור ליפובצקי, דיאטן קליני ומפתח שיטת "ד"ר נסטור" - שיטה מדעית מתקדמת להרזייה, ספורט ובריאות, עונה על השאלות החשובות.
לפני הצום: הכי חשוב - מים
"טרם כניסת הצום, אחד הדברים החשובים ביותר הוא דווקא נושא השתייה", אומר ד"ר ליפובצקי. "עוד לפני שצמים, יותר חשוב לשתות משום שבדרך כלל ביום הצום יש חשש מכאבי ראש ואפילו התייבשות". על כן, ממליץ ד"ר ליפובצקי לשתות כבר משעות הבוקר ביום הצום מים: כוס אחת בכל שעה, והחל משלוש שעות לפני הצום - כוס בכל חצי שעה. "המטרה היא להגיע למקסימום הכנה של הגוף", אומר ד"ר ליפובצקי.
בנוסף הוא ממליץ שלא "להתפוצץ" לפני תחילת הצום. "הארוחה שלפני הצום לא צריכה להיות לא כבדה, כי זה רק מכביד", הוא מדגיש. "הארוחה צריכה להיות מורכבת מכל המרכיבים הנורמליים: חלבונים, פחמימות, מנת עוף או דג. בתוספות מומלץ לאכול אורז או אטריות, ספגטי, קטניות, או עדשים". עוד מומלץ לאכול ירקות, ובעיקר לא לגעת באוכל מלוח מדי כי הוא מצמיא.
בסוף הצום: משהו מתוק - ורק אז ארוחה
"בסוף הצום, בגלל שאנחנו זקוקים קודם כל לפחמימות שנספגות מהר בגוף ושהגלוקוזה יגיע לשרירים, מומלץ לאכול פירות, או אפילו דגנים ממותקים עם חלב", אומר ד"ר ליפובצקי. "כעבור חצי שעה לאכול את ארוחת סיום הצום - שגם היא לא צריכה להיות גדולה כל כך, אחרת לא נרגיש טוב לאחריה". לדבריו, "מומלץ לאכול מנה בשרית עם אורז, אטריות וירקות".
"בסך הכל שתי הארוחות - המפסקת וזו שלאחר הצום, די דומות", הוא מציין. "העניין הוא שלפני הצום רצוי שלא יהיה משהו מלוח, ואחרי הצום שהספיגה של הפחמימות תהיה מהירה יותר".
מלבד זאת, פונה ד"ר ליפובצקי לאלו הסבורים כי "הצום מסייע לדיאטה": "אין שום קשר בין השניים", הוא מדגיש. "בסוף הצום אנחנו מחזירים את מה שלא אכלנו, ואין לזה שום השפעה על הדיאטה". לדבריו, העצות להתנהלות נבונה בצום עשויות להיות מועילות מאוד לאלו שבוחרים לצום, ולסייע לנו לעבור את החג גם בצורה בריאה ככל שניתן.