סדרת רעידות האדמה שפקדו בימים האחרונים את אזור הצפון מעוררת שוב את הדיון בנוגע להשלכות של רעש אדמה עז שיפקוד את ישראל. לאחר שבשעות הלילה הסתיים דיון חירום במשרד להגנת העורף, מזהיר גורם צבאי: "ברעש אדמה חזק במיוחד של 7.5 דרגות, עלולים להיות יותר מ-15 אלף הרוגים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה אירוע שיכול להתרחש בכל רגע ואחרי רעידת האדמה, מרבית העומס ייפול על האזרחים", אמר הגורם הצבאי בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנו מאמנים גדודי חילוץ של פיקוד העורך ויחידות נוספות של צה"ל לפעול כדי להציל חיים, אבל חשוב מאוד שהאזרחים עצמם יישמעו להוראות פיקוד העורף".
לדברי הגורם, במקרה של רעש אדמה עז, חיילי הסדיר ייקחו חלק נרחב, מאחר שרוב כוחות פיקוד העורף הם אנשי מילואים. "ההערכות הן כי ברעידת אדמה חזקה במיוחד יהיו עשרות אלפי פצועים, כמו גם רבבות בתים שייהרסו ונזק של עשרות מיליארדי שקלים", אמר הגורם. "היקף הנפגעים ברעידת אדמה יהיה גדול פי כמה וכמה ממספר הנפגעים בעת מלחמה, אך בשנים האחרונות ישראל מכינה את עצמה טוב יותר לתרחיש כזה".
המשרד להגנת העורף: "לקדם מוכנות לתרחישים שונים"
על פי הנתונים שהציג הגורם הצבאי, בישראל יש מיליון ומאה אלף מבנים, מתוכם כ-200 אלף שלא בנויים על פי התקן. במערכת הביטחון מעריכים כי במקרה של רעידת אדמה עוצמתית, קרוב ל-20 אלף בתים ייפגעו או ייהרסו.
נתונים אחרים מצביעים על כך שיותר ממאה אלף בניינים בישראל נמצאים בסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה חזקה. רבים מהמבנים האלה נמצאים בצפון, שם תכנית תמ"א 38 לחיזוק מבנים נכשלה - בשל חוסר כדאיות כלכלית.
בעקבות רעידות האדמה האחרונות, התקיים הערב דיון חירום במשרד להגנת העורף בנוכחות השר גלעד ארדן והגורמים המוסמכים בנושא. במשרד להגנת העורף הודיעו, לאחר הדיון, כי "הנחת העבודה נכון לרגע זה היא כי יש להמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בהתאם לעדכונים המועברים מאנשי המקצוע, ולקדם את מוכנות העורף לתרחישים השונים".
חמש רעידות בתוך פחות משבוע
אגף סיסמולוגיה במכון הגאופיסי הישראלי חשף בפני חדשות 2 סדרת נתונים מדאיגה, המצביעה על כך שבכנרת נרשמו מאז יום חמישי שעבר חמש רעידות אדמה - לעומת שלוש בלבד בשנים 2010-2012.
מאז שנת 2010 נרשמו שמונה רעידות בעוצמה 2.0 דרגות ומעלה, כאשר בשנים 2010-2012 נרשמה רעידה אחת בכל שנה. במרץ 2010, נרשם רעש אדמה בעצמה 3.6. ביולי 2011 התחולל רעש בעצמה 2.4 שלא הורגש, ואילו בפברואר 2012, רעש בעוצמה 3.1 דרגות.
בימים האחרונים הנתונים בעלי אופי שונה לחלוטין. אך הנתונים מהימים האחרונים בעלי אופי שונה לחלוטין. ב- 17.10 נרשמה רעידה בעוצמה 3.5, ב- 18.10 נרשמו עוד שתי רעידות - אחת בעצמה 3.0 ועוד אחת בעצמה 2.6. היום (א') נרשמו עוד שתי רעידות אדמה, בעצמה 3.6, וארבע שעות אחריה, עוד אחת בעצמה 3.6. כל רעידות האדמה הללו התרחשו מתחת לכינרת, סמוך לחופיה הצפון-מערביים.
בניגוד להתפרצויות הרי געש שניתן לחזותן בטווח של מספר ימים, אין כיום שום דרך מדעית מהימנה לחיזוי רעידות אדמה. על כן, כל ניתוח, למעט סטטיסטיקה מהעבר, של מקבץ הרעידות הזה, לא יכול ללמד דבר על מה שצופן העתיד הגיאומורפולוגי של האזור.