כמעט בכל העולם ישנן אזהרות על כרטיסי הימורים. בדרך כלל, הן מלוות באזהרות מאירות עיניים ו"קווים חמים" שפועלים לאורך כל שעות היממה. בישראל לצערנו, המצב מעט שונה. "אנחנו עובדים עד שמונה בערב", אמר בצער אברהם גלבוע מעמותת "אפשר", "במצב של הפרסום שיש לזה היום אנחנו לא צריכים יותר".
האזהרות מפני התמכרות להגרלות והימורים לא מופיעים על כרטיסים ולא על שלטי חוצות. זו הסיבה שרבים פונים למכוני הגמילה הפרטיים, להם הם נאלצים לשלם עשרות אלפי שקלים, במקום להשתמש בעמותת "אפשר" הציבורית אליה מפנים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט וממפעל הפיס. "יותר מחמש מאות איש טופלו כאן בשמונה השנים האחרונות", אומר בגאווה ד"ר נחום מיכאלי.
500 איש זהו נתון מעודד, במיוחד כאשר מסתכלים בתקציב המגוחך לו זוכה העמותה ממפעל הפיס ומהמועצה להסדר הימורים בספורט: 310,000 שקלים בשנה. סכום אותו זכיין מצטיין במפעל הפיס מרוויח בקצת יותר משבוע עבודה. אגב, שני הגופים הללו יחד מרוויחים מדי שנה סכום של כ-6.5 מיליארד שקלים.
לא מתביישים - מוכרים גם לקטינים
הירידה בגיל המכורים להימורים בישראל והעלייה הגדולה בהיקף התופעה, נובעת בעיקר מהעובדה שאיש אינו מפקח על החוק שאוסר על מכירת כרטיסי הגרלה לקטינים. שלחנו את י', נער בן 17 שנראה צעיר לגילו לדוכני מפעל הפיס בת"א. בארבעה דוכנים בדרום העיר אפשרו לו למלא בקלות, בעוד ב-12 דוכנים אחרים בצפון העיר ביקשו ממנו תעודת זהות.
אם כך, לא מפתיע שסקר שנערך לאחרונה באזור המרכז מראה כי כ-20% מבני הנוער מהמרים בווינר, בעוד 13.5% משתתפים בהגרלות הפיס. "כשהעברתי שאלונים בתיכון, אז התלמידים תהו למה אני שואלת על הימורים בקרב בני נוער. מבחינתם, טוטו, ווינר ולוטו לא מהווים הגרלות", סיפרה ד"ר גבריאל פריד-בל מאוניברסיטת ת"א.
סדרת התחקירים: הקזינו של המדינה
כך פועל שוק ההימורים החוקיים בישראל
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הטוטו: "מקצים כסף למרות שאנו לא חייבים"
מהמועצה להסדר הימורים בספורט נמסר בתגובה לכתבה: אנו מקצים מיוזמתנו בכל שנה 90 אלף שקלים לטיפול בהתמכרויות אף שאיננו חייבים בכך. הטוטו מפרסם בהבלטה איסור מכירה לקטינים, דורש תעודות זהות, מפעיל מעקב סמוי אחר זכיינים ומעניש בחומרה זכיינים מפירי חוק".
ממפעל הפיס נמסר: "אנו פועלים מיוזמתנו בשיתוף 'עמותת אפשר' ומממן גמילה למכורים וקו חם לסיוע ראשוני. בכל נקודת מכירה קיים חומר הסברה על השתתפות מידתית ומבוקרת בהגרלות. התקציב לכך נגזר מהגדרת הצרכנים על ידי אנשי מקצוע. מפעל הפיס תמך בחוק הגבלת גיל המשתתפים ומפרסם האיסור על הטפסים ובנקודות המכירה. מפעל הפיס עורך מיוזמתו בדיקות סמויות לבדוק הפרות של הזכיינים בנושא".
ממשרד האוצר נמסר: "היתר חדש וקפדני מחייב אזהרות כתובות מפני התמכרות על כל טופס או הגרלה".